Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerijā atklās izstādi «Tas notika...»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerijā piektdien, 5. jūnijā, plkst. 16 atklās fotogrāfijas rezidences izstādi “Tas notika...”, kas iepriekš bija skatāma Kalnciema kvartālā Rīgā.

Jau vēstīts, ka trīs ārvalstu fotogrāfi – Deivids Krīdons (Īrija), Kristela Ūmsa (Nīderlande) un Joanna Pjotrovska (Polija) – īstenoja mākslas projektus, strādājot Kuldīgas Mākslinieku rezidencē 2013. un 2014. gadā.

Deivida Krīdona darbs „Mana rudens – vasara” (The Summertime of my Autumn) atklāj Latvijas sabiedrību novecojot – jaunā paaudze tiecas pēc iedomātas labākas dzīves ārvalstīs un iedzīvotāju skaits lauku reģionos turpina samazināties. Deivida darbi atklāj pamestības ainu Latvijas reģionos – lauku ainavā stāv tukšas, pamestas mājas.

Kristelas Ūmsas darbs ar nosaukumu „Pasakas par sanošām bitēm” (Tales of the Humming Bees) ir balstīts pētījumā par Latvijas nemateriālo kultūras mantojumu. Fotogrāfijās viņa iestudē izdomātus stāstus un veido izdomātas realitātes – asociācijas, kuras radušās tautasdziesmu, rituālu, tradīciju, pasaku un leģendu ietekmē. Kristelas uzmanību piesaistīja savulaik pieredzētie Latvijas sabiedrības pārkrievošanas centieni, un tas viņu jo īpaši mudināja pētīt Latvijas autentisko kultūru pretstatā uzspiestiem mītiem.

Strādājot Kuldīgā, tiekoties ar vietējiem iedzīvotājiem, veicot pētījumus arhīvos, bibliotēkās un klausoties folkloras zinātāju stāstos, Kristela Ūmsa radīja savu iedomāto pasauli un interpretāciju par senajām tradīcijām un pasakām. Kristela cenšas parādīt, ka laika gaitā un personisku interpretāciju rezultātā leģendas un stāsti mainās, iegūst citu skanējumu un nianses. Vienlaikus māksliniece mums arī rosina apzināties, ka fantāzijai un izdomātiem stāstiem ir vēl viena būtiska loma – tā ir iespēja izbēgt no ikdienas rutīnas. 

Sievišķība un trauslums ir Joannas Pjotrovskas darba centrālās tēmas. Atšķirībā no Deivida Krīdona un Kristelas Ūmsas, Joanna Pjotrovska izmanto Kuldīgu – pilsētu un tās iedzīvotājus –, lai stāstītu savu stāstu. Projekts veidots sadarbībā ar performances mākslinieci, dejotāju un kuratori Nefeli Skarmeju (Grieķija / Vācija).

Mākslinieces interesē ķermeņa valoda un neapzinātas tās izpausmes dažādās psiholoģiskās un intīmās situācijās. Ernesta Vīgnera Kuldīgas mūzikas skolas meiteņu kora „Cantus” dziedātājas, kuras piedalās projektā, rada maģisku gaisotni, atkārtojot tradicionālus dzemdību elpošanas tehnikas un jogas elpošanas vingrinājumus, kuri tiek izpildīti ārpus konteksta, iestudētā situācijā. Šī maģija sasniedz kulmināciju, meitenēm dziedot vārdu „vulnerability” (ievainojamība), kas liek aizdomāties par sievietes nozīmīgo lomu dabā, sabiedrībā, cilvēces pastāvēšanā, un instinktīvi rodas vēlme sievieti pasargāt.

Izstāde, kā iepriekš vēstīts, sākās Kalnciema kvartāla galerijā 2014. gada novembrī; turpinājums – 2015. gada vasarā Kuldīgā un citur.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti