Cilvēks-dators, vampīru realitāte un lūzumpunkti. Aprīlī sāksies piektā Rīgas Fotogrāfijas biennāle

"Rīgas Fotogrāfijas biennāle 2024" sāksies ar trīs izstāžu atklāšanu. 18. aprīlī pulksten 18 izstāžu zālē "Rīgas Mākslas telpa" tiks atklātas izstādes "Cilvēks-dators" Lielajā zālē un "Vamp(ire) Reality" Intro zālē, savukārt 19. aprīlī pulksten 18 RIXC galerijā – izstāde "Lūzuma punkts, smalka balansēšana".

Rīgas Fotogrāfijas biennāle tiek rīkota piekto reizi un šogad pievēršas mūsdienu identitātes jautājumiem – gan cilvēka būtībai, gan attēla lomai, sastopoties ar 21. gadsimta izaicinājumiem, tēmu ieskicē biennāles veidotāji.

"Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2024" centrālais notikums – izstāde "Cilvēks-dators" – veltīta mūžīgu eksistenciālu jautājumu lokam, uz kuriem atbildes laiku pa laikam nākas pārvērtēt.

"Dzīvojam steidzīgā, interesantā laikā, kas nemitīgi pārsteidz un vilina ar jauniem tehnoloģiju rīkiem dzīves kvalitātes uzlabošanai. Tehnoloģijas ātri vien pielāgojam saviem ikdienas rituāliem, līdz attopamies, ka tās jau pretendē kļūt par daļu no mūsu personības. Tāpēc šis laiks paģēr pārdefinēt cilvēka būtību, mainīt līdzšinējos priekšstatus par sevi un personības robežām. Mākslinieki no dažādiem skatpunktiem pievērsušies jautājumam, kā šodienas digitālajai pasaulei piemērojas cilvēka dabai piemītošās emocionālās izpausmes – jūtas, sāpes, līdzcietība," teikts Rīgas Fotogrāfijas biennāles pieteikumā.

Izstādes kuratores ir Inga Brūvere (Latvija) un Marīe Šēvolda (Marie Sjøvold, Norvēģija). Izstādē piedalīsies astoņi mākslinieki: Stefānija Dinkinsa (Stephanie Dinkins, ASV), Andreass Refsgārds (Andreas Refsgaard, Dānija), Sinnēve Sizu G. Vetena (Synnøve Sizou G. Wetten, Norvēģija), Viktorija Durnaka (Victoria Durnak, Norvēģija), Kloē Jancisa (Cloe Jancis, Igaunija), Nastja Sade Renka (Nastja Säde Rönkkö, Somija), Ieva Vīksne (Latvija), Zane Zelmene (Latvija).

Izstāde būs apskatāma izstāžu zāles "Rīgas Mākslas telpa" Lielajā zālē no 19. aprīļa līdz 16. jūnijam.

Izstāžu zāles "Rīgas Mākslas telpa" Intro zālē no 19. aprīļa līdz 2. jūnijam būs apskatāma britu mākslinieku Lindsejas Sīrsas (Lindsay Seers, Apvienotā Karaliste) un Kīta Sārdženta (Keith Sargent, Apvienotā Karaliste) izstāde "Vamp(ire) Reality", kuras uzmanības centrā ir apziņas daba un tās ietekme uz cilvēka dzīvi.

"Valda uzskats, ka nepastāv viena vienīga apziņa, bet gan domu un emociju plūsma, ko ietver katrs atsevišķs mirklis. Savukārt, ja Bendžaminam Libetam ir taisnība, tad cilvēka rīcība nāk pirms domas. Mēs rīkojamies spontāni un tad radām ticamu stāstu katrai rīcībai. Meklējot šāda veida apslēptās "patiesības", mākslinieki izveidojuši valodu, kurā saplūst objekti, vide, gaisma, skaņa, virtuālā realitāte un datora ģenerēti attēli. Sīrsas un Sārdženta darbi atklājas to tapšanas gaitā kā performances aktā. Viena lieta noved pie nākamās. Pilnībā tas aptverams vienīgi izstāžu zālē, darba nepārtrauktās evolūcijas pieturas punktā," vēstīts izstādes aprakstā.

Savukārt "Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2024" izglītības programmā izstāžu zālē "Rīgas Mākslas telpa" 30. maijā notiks Adama Mazura lekcija "Jauni vardarbības, kara un traumu attēlojuma veidi Centrālās un Austrumeiropas fotogrāfijā", bet 1. jūnijā bērni un jaunieši aicināti piedalīties radošajā darbnīcā kopā ar mākslinieci Līgu Spundi. Izstāžu zāle "Rīgas Mākslas telpa" Rīgā, Kungu ielā 3, atvērta no otrdienas līdz svētdienai no pulksten 11 līdz 18.

Izstāde "Lūzuma punkts, smalka balansēšana", kas no 20. aprīļa līdz 15. jūnijam būs aplūkojama RIXC galerijā, pievēršas fotogrāfijas un mākslīgā intelekta (MI) attiecībām. "Strauji pietuvojoties rēgainu MI attēlu piesātinātai nākotnei, fotogrāfija, šķiet, nokļuvusi eksistenciālā krīzē. Medijs, kas caur kultūras vēsturi radis (at)tēlot pasauli tās smalkākajās niansēs, tagad sastopas ar sarežģītu pretinieku," tā pieteikta izstādes tēma.

Atšķirībā no tradicionālās fotogrāfijas, kurai nepieciešama informācija no reālas vides un fiziska klātbūtne, teksta vizualizācijas rīki spēj ģenerēt attēlus no nemateriāliem atslēgas vārdiem, padarot šķietami lieku fotogrāfiskā akta klātbūtnes apliecinājumu. Tā vietā, lai ieslīgtu strauji mainīgajā MI modelēšanas tehniskajā virzībā, izstādes kurators Pauļus Petraitis (Paulius Petraitis, Lietuva) aicinājis māksliniekus pievērsties tieši fotogrāfijai. Izstāde "Lūzuma punkts, smalks balanss" ieņem poētisku un pētniecisku nostāju, lai apzinātu šī brīža fotogrāfijas virzību.

Izstādē piedalās: Bendžamins Frīdmens (Benjamin Freedman, Kanāda), Ieva Rojūte (Ieva Rojūtė, Lietuva), Alberts Grendāls (Albert Grøndahl, Dānija). RIXC galerija Rīgā, Lenču ielā 2, atvērta no trešdienas līdz sestdienai no pulksten 12 līdz 18.

KONTEKSTS:

Rīgas Fotogrāfijas biennāle (RFB) ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju.

Fotogrāfija biennāles nosaukumā tiek izmantota kā apvienojošs jēdziens lļoti dažādām attēla veidošanas mākslinieciskajām praksēm, kas 21. gadsimtā turpina transformēt laikmetīgās mākslas valodu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti