Kultūras ziņas

Šonedēļ Rīgā sākas dejas festivāls "Laiks dejot"

Kultūras ziņas

Top filmas "Ābols upē" arheoloģija

Sociālisma pasaule infrasarkanā gaismā

Fotogrāfs: Spēja saskatīt sociālisma kopsakarības veido kolektīvo pieredzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Fotogrāfijas muzejā šobrīd skatāma pieredzējušā fotogrāfa Andra Kozlovska darbu izstāde “Sociālisma pasaulē”. Divās zālēs izvietotie fotomirkļi iemūžināti ar pārbūvētām fotokamerām, kas uztver infrasarkano jeb tā saukto “neredzamo gaismu”. Kā skaidro fotogrāfs, viņa darbu dziļākais slānis ir dažādās kopsakarības, kuras radījis sociālisma režīms un kuras veido kolektīvo vai individuālo pieredzi.

Fotomuzejā apskatāmo izstādi Andris Kozlovskis sācis veidot pirms desmit gadiem. Šo gadu laikā izbraukājis Kubu, Baltkrieviju, Uzbekistānu, Moldovu un citas zemes, kuras reiz skārusi sociālisma pārvaldes sistēma. Fotogrāfijās acīmredzamākais ir attēlu krāsas, ko rada pārbūvēts fotoaparāts, kas laiž cauri vienīgi infrasarkano gaismu, ko neapbruņota cilvēka acs neredz.

„Infrasarkanā fotogrāfija ir ārkārtīgi sens tehnisks paņēmiens, kuru savulaik izmantoja dažādas tiesībsargājošās iestādes un armijas pretizlūkošanas iestādes, jo tā atļauj reģistrēt neredzamo gaismu. Un tās nav melnbaltas bildes, bet tas viss, ko digitālā kamera ļauj reģistrēt infrasarkanajā spektrā,” stāsta fotogrāfs.

Fotogrāfiju dziļākais slānis ir dažādās kopsakarības, kuras radījis sociālisma režīms. Lai arī kurā valstī foto būtu tapis, līdzības viena otru paspilgtina.

Ja mēs spējam saskatīt šīs kopsakarības, tad mums ir šī kolektīvā vai individuālā pieredze, kuru mēs ieliekam, tas jau ir nākamais slānis. Tas virsējais slānis ir šis infrasarkanais, lai tas būtu universāli skatāms un būtu interesanti bilžu lasītājiem no Rietumu pasaules, kuriem nav šīs pieredzes,” skaidro Andris Kozlovksis.

Izstādes tapšanas laikā fotogrāfs pārbūvējis un nomainījis trīs fotokameras.

Kā vēstīts, izstāde "Sociālisma pasaulē"Fotogrāfijas muzejā būs skatāma līdz 17.augustam.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti