Briti iekļauj Hičkoka mēmās filmas UNESCO reģistrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Deviņas Alfrēda Hičkoka mēmās filmas pievienojušās UNESCO „Pasaules atmiņas” Apvienotās Karalistes reģistrā iekļautajām kultūras vērtībām, ziņo ārvalstu mediji.

Britu filmu institūtam (BFI) bija nepieciešami trīs gadi, lai restaurētu deviņas Hičkoka mēmās filmas, kas tapušas laika periodā no 1925. līdz 1929.gadam. Atjaunotos slavenā režisora agrīnos darbus pērnvasar izrādīja festivālā Londonā.

„BFI Nacionālā arhīva centīgā restaurēšana pievērsa ne tikai cilvēku uzmanību visā pasaulē, bet arī guva starptautisku atzinību kā pasaules kultūrai nozīmīgs darbs,” norādīja BFI pārstāvis Robins Beikers, atzīstot, ka institūts ir ļoti gandarīts par Hičkoka agrīno filmu iekļaušanu Apvienotās Karalistes izcilāko kultūras vērtību sarakstā, kurā šogad pievienoti vienpadsmit ieraksti.

Kino māksla tiek pārāk bieži aizmirsta, aplūkojot britu kultūras mantojumu,” piebilda Beikers.

Starp restaurētajiem Hičkoka darbiem ir režisora debijas filma „Baudu dārzs” (The Pleasure Garden) un boksa drāma „Rings”. Desmitā minētajā laika posmā tapusī filma „Kalnu ērglis” (The Mountain Eagle, 1926) joprojām nav atrasta.

Tiek uzskatīts, ka Hičkoka agrīnie projekti kļuva par pamatu viņa izcilākajiem pēckara kinodarbiem – „Psiho” un „Vertigo”.

UNESCO programma “Pasaules atmiņa” izveidota 1992.gadā ar mērķi saglabāt pasaules dokumentāro mantojumu, paplašināt piekļuvi tam un veicināt tā izziņu visā pasaulē, neatkarīgi no konkrētā dokumenta izcelsmes vietas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti