Riga IFF festivāla jubilejas gada fokusā Džima Džārmuša retrospekcija

Rīgas Starptautiskais kino festivāls jeb Riga IFF šo festivāla gadu iesāks ar amerikāņu neatkarīgā kino meistara un mūziķa Džima Džārmuša daiļradei veltītās retrospekcijas seansiem. Ar to festivāls aicina svinēt kā režisora 70. jubileju, tā arī festivāla desmito pastāvēšanas gadu, kas vērienīgi tiks atzīmēts no 12. līdz 22. oktobrim klātienē Rīgā un tiešsaistē visā Latvijas teritorijā, pavēstīja festivāla rīkotāji.

"Var teikt, ka Amerikas neatkarīgā kino virzienu plašākai auditorijai pieteica Deivids Linčs, Džims Džārmušs to izkopa, bet Kventins Tarantīno to nosvinēja. 

Riga IFF programmas sadaļa "In kino veritas" šogad veltīta Džārmušam un četros seansos oktobrī apkopo svarīgākos pieturpunktus, lai iepazītu kino klasiķa autsaidera rokrakstu un režijas raksturu, kas rūpīgi izkopts vairāk nekā 40 gadu laikā, apzināti ejot pret kustīgā attēla pamatstraumi. Viņa autorkino varoņu atstātās pēdas ir neizdzēšamas no popkultūras un kino vēstures, tikmēr izteiksme – jauna, meditatīva un citējumu pilna kino realitāte, kurā, kā pats autors sacījis, viss ir aizguvums," teikts festivāla pieteikumā.

RIGA IFF retrospekcijā iekļautie kinodarbi aptver vairākas autora radošās darbības desmitgades. Uz lielajiem ekrāniem tiks izrādīta kanoniskā ceļa filma "Dīvaināk nekā paradīzē" ("Stranger Than Paradise", 1984) ar mūziķi, gleznotāju un aktieri Džonu Lūriju galvenajā lomā, kā arī par aktieri kļuvušo kulta grupas "Sonic Youth" pirmā sastāva bundzinieku Ričardu Edsonu. Ar šo darbu, savu otro pilnmetrāžas spēlfilmu, režisors iemantoja starptautisku atzinību, savukārt nesen tā kļuvusi par vienu no motīviem Viestura Kairiša kinodarbā "Janvāris" (2022).

Skatītājiem būs iespēja izbaudīt autora spēli ar Mežonīgo rietumu ikonogrāfiju, literāta un mākslinieka Viljama Bleika identitāti un Amerikas vēsturi filmā "Mironis" ("Dead Man", 1995) ar Džoniju Depu galvenajā lomā un Nīla Janga apdullinoši izteiksmīgo mūziku. Šo melnbalto, gleznaino darbu pats Džārmušs dēvē par psihodēlisku vesternu un "atbildi žanra vēsturei".

Tāpat programmā iekļauta viena no starptautiski zināmākajām režisora filmām – muzikālā gangsterkino triumfs "Spoku suns: Samuraja ceļš" ("Ghost Dog: The Way of Samurai", 1999) ar RZA oriģinālmūziku un "Wu-Tang Clan", "Public Enemy" un citu hiphopa žanra meistaru skaņdarbiem. Filma seko vientuļa pasūtījuma slepkavas (lomā Forests Vitakers) attiecībām ar mafiju, samuraju kodeksu, baložiem un līdzcilvēkiem.

Retrospekcijas noslēgumā, uz ekrāna virpuļojot sarunām, kafijas malkiem un cigarešu dūmakai, tiks izrādīta melnbaltā sarunu antoloģija "Kafija un cigaretes" ("Coffee and Cigarettes", 2003) – tajā Džārmuša domubiedri Bils Marejs, Keita Blanšeta, Igijs Pops, RZA, Roberto Benīni un daudzi citi satiekas uz humora pilnām čalām par maznozīmīgo un daudznozīmīgo.

RIGA IFF jau izziņojis pirmās festivāla filmas – to vidū ir laikmetīgā kino atradumi un spēcīgs autorkino no Sandensas, Roterdamas, Berlīnes, Kannu un citiem kinofestivāliem.

Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, ES programmas "Radošā Eiropa – MEDIA", Nacionālā kino centra un Rīgas domes atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti