Aktrise Marija Luīze Meļķe saņem «Lielā Kristapa» balvu, no kuras atteicās līdz partnerattiecību likuma pieņemšanai

Ceturtdien, 9. novembrī, iestudējuma "Maiga vara" pirmizrādē Latvijas Nacionālajā teātrī aktrise Marija Luīze Meļķe pieņēma Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" statueti, no kuras šī gada februārī balvas ceremonijā atteicās, kamēr valstī nav pieņemts partnerattiecību likums, vēstīts balvas mājaslapā.

Statueti Meļkei nodeva izrādes "Maiga vara" režisors, Latvijas Kinematogrāfistu savienības valdes loceklis Matīss Kaža.

"Žūrijas piešķirtā balva par Laines lomas atveidojumu filmā "Neona pavasaris" ir pelnīta atzinība aktrises talantam un ieguldītajam darbam," norādīts paziņojumā balvas mājaslapā. "Taču viņas pārsteidzošā atteikšanās pieņemt balvu līdz partnerattiecību likuma pieņemšanai Latvijā izceļ aktrises apņemšanos iestāties par sociālajām pārmaiņām." Nu pārmaiņas ir notikušas, 9. novembrī Saeimas vairākums ir nobalsojis par partnerības institūta ieviešanu Latvijā. Šis mirklis ir vienlaicīgs ar pirmizrādi Nacionālajā teātrī, kuras režisors ir Matīss Kaža un kurā Marija Luīze Meļķe atveido galveno lomu.

Emocionāli piesātinātā pirmizrādes izskaņā aktrise no režisora saņēma statuju, kas līdz šim tika glabāta "Lielā Kristapa" rīkotāja, Latvijas Kinematogrāfistu savienības birojā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Partnerības institūts ir pieņemts, "Lielais Kristaps" brauc mājup. Bijis gods palīdzēt! Sirsnībā pateicos Latvijas Kinematogrāfistu savienībai par operatīvo Kristapa atgādāšanu uz Nacionālo teātri. Un ciešs paldies par visu cilvēkam-zeltam – Matīsam Kažam. Šodien mums, Latvijas sabiedrībai, ir vēsturiska diena," sociālajā tīklā "Facebook" raksta Meļķe.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Marijai Luīzei Meļķei "Lielais Kristaps" tika piešķirts kā gada aktrisei par galveno lomu režisora Matīsa Kažas filmā "Neona pavasaris". Filmas galvenā varone Laine ir studente, kas dzīvo Rīgas priekšpilsētā. Laikā, kad Laines vecāki pārstāj dzīvot kopā un viņai jāuzņemas atbildība par mazo brāli, Laine nonāk Rīgas pagrīdes reivu scēnā, kur viņa iemīlas reiverē Gundā un atklāj savu seksualitāti.

Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" ceremonijā 2023. gada 26. februārī Meļķe savā runā pamatoja, ka nevar šo balvu pieņemt: " [..] es ceru, ka nevienam no jums tā nenolasīsies kā augstprātība, jo patiesībā man ir ļoti, ļoti žēl, ka es nevaru pieņemt šo "Lielo Kristapu", jo tas ir valsts līmeņa apbalvojums par darbu, kurā es attēloju meiteni, kādu realitātē šī valsts atsakās aizstāvēt. Tas būtu liekulīgi no manas puses. Kamēr tas nemainās… es nezinu.. kultūras ministrs laikam nav ieradies šovakar, es neesmu manījusi, bet varbūt kāds no organizatoriem var viņam nogādāt šo [statueti], kamēr tas nemainās."

KONTEKSTS:

Saeima galīgajā lasījumā 9. novembrī pieņēma grozījumus astoņos likumos, kas paredz Latvijā ieviest partnerības institūtu – jaunu veidu, kā juridiski nostiprināt divu pilngadīgu personu, tajā skaitā viendzimuma pāru, attiecības un paredzēt tām sociālo un ekonomisko aizsardzību. 

Paredzēts, ka likumu grozījumi stāsies spēkā 2024. gada 1. jūlijā, bet opozīcija jau lūgusi prezidentam neizsludināt grozījumus vienā no 8 likumiem, kas paredz partnerības reģistrāciju pie notāra, lai varētu sākt parakstu vākšanu referenduma ierosināšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti