Kulturāli ceļojumi šai nedēļai – mūzikā, dzejā un cilvēcīgumā

Ceļojumos ved radio "Klasika", dzejas un sarunu kafejnīcu rīko muzejs "Kalāči", sezonu atklās Liepājas Simfoniskais orķestris, bet nedzēšamu sajūtu pēc izlasīšanas var atstāt Kristīnes Ulbergas romāns – kultūrakcentus šai nedēļai saliek balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāvis, Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītājs Orests Silabriedis.

Kristians Teclafs
Kristians Teclafs

LR3 "Klasika" un ceļojumi

Latvijas Radio 3 "Klasika" dod iespēju trīs vakarus pēc kārtas doties vērtīgos ētera ceļojumos.

Ceturtdien, 14. septembrī, pabūsim Oslo un klausīsimies, kā lieliskais Kristians Teclafs spēlē solo Brāmsa Vijolkoncertā.

Piektdienas, 15. septembra, vakarā visi laipni lūgti uz Parīzi, kur Francijas Radio koncertzālē nepārspējamā Asmika Grigorjana drusku ekscentriskā diriģenta Miko Franka vadībā dziedās Riharda Štrausa "Četras pēdējās dziesmas".

Savukārt sestdien, 16. septembrī, Igaunijā tapušā ieskaņojumā klausīsimies Monteverdi pazudušo operu "Ariadne", ko ar nosaukumu "Ariadni meklējot" augšāmcēlis ievērojamais un Latvijā labi pazīstamais angļu senās mūzikas speciālists Endrū Lourenss-Kings. Operas ierakstā dzirdēsim arī Igaunijas filharmoniskā kamerkora dziedātājas Lauras Štomas solobalsi, un Anna Marta Burve sola interviju ar Lauru.

Dzejas dienas 2023
Dzejas dienas 2023

Dzejas dienas un vēders

Ceturtdienas vakarā mākslas centrā "Noass" uzzināsim, kas saņems šīgada Dzejas dienu laurus.

Pretendenti dzejas kategorijā ir Linda Gabarajeva par krājumu "Apļi", nule "Domuzīmes" balvu saņēmušais Marts Pujāts par krājumu "Dāma baltos džinsos" un Ilmārs Šlāpins par krājumu "Never". Uz balvu atdzejas jomā izvirzīts Raimonds Ķirķis (Iļjas Kaminska "Kurlā republika"), Pēteris Pildegovičs ("Tan laikmeta dzejas izlase"), bet trešie ir sastādītāja Māra Poļakova un atdzejotāju grupa Ingmāra Balode, Jānis Elsbergs, Māra Poļakova un Māris Salējs (Serhija Žadana "Harkivas Dinamo").

Bet, ja ir alkas pēc dzejas ārpus Rīgas, tad līdzās visam citam, kas notiek visur kur citur, ieteikšu kārdinošu pasākumu sestdien Veidenbauma "Kalāčos", kur dzejnieki Jana Egle, Andris Ogriņš un Elīna Bākule-Veira, dziesminiece Helēna Kozlova un aktieris Mārtiņš Liepa runās, dzejos, dziedās un gatavos, jo, kā zināms, vēders dievs visaugstākais.

Guntis Kuzma
Guntis Kuzma

Liepājas orķestris un Kuzma

Liepājas Simfoniskais orķestris Gunta Kuzmas vadībā aicina uz ziemas sezonas atklāšanas koncertu "Lielajā dzintarā" sestdien, 16. septembrī. Klausīsimies Liepājas mūzikas ikonas Agra Engelmaņa brīnišķīgo etīdi "Musica alba", Latvijā nepiedodami reti skanošo Vitolda Lutoslavska "Koncertu orķestrim" un Sergeja Rahmaņinova Otro klavierkoncertu, kur solists būs Lukāšs Vondrāčeks — brīnumtalantīgs pianists ar savdabīgu domāšanu.

Ulberga un dzīve

Tiku dzirdējis atsauksmes, ka padrūms gabals. Vēlējos iegūt pats savu viedokli, aizņēmos grāmatu un aizrāvies izlasīju vienā piegājienā kā kinolenti. Mums katram savs cilvēku un ikdienas gaitu loks. Visbiežāk tas neaptver dzīvi kopumā un dod priekšstatu par to, kas tuvumā. Kristīnes Ulbergas romāns "Zem kupola" ir stipri iedarbīgs redzesleņķa paplašinājums. Vai nepieciešams, tā ir katra paša izvēle. Ja vēlaties uzasināt savu cilvēcīgumu un jutīgumu pret pasauli, izlasiet. Pēc izlasīšanas paliek nevis teksts, bet kaut kāda nedzēšama sajūta. Baiso caurspīdīgo melnumu inkrustē sudrabainas gaismas nojausma. Bet katram būs citādi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti