Pirmizrādes teātrī un kino. Ko nepalaist garām? Iesaka Daira Āboliņa

Šodien sākas solārā ziema – gada ceturksnis, kurā Zemes ziemeļu puslode saņem vismazāk gaismas. Īstais brīdis, lai sasildītu un iepriecinātu sevi ar filmām un izrādēm. Kultūras ieteikumu izlasi šai nedēļai piedāvā "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Daira Āboliņa.

Režisors Matīss Kaža debitē Nacionālajā teātrī

7. novembrī kinorežisors un producents Matīss Kaža debitēs Nacionālajā teātrī ar izrādi  "Maigā vara", kas sola kaut ko iedvesmojoši jaunu un reflektē arī mūsdienu pasaules politiskās kolīzijas, kurās ierauti arī skatuves mākslinieki. Eiropa tiek plosīta. Karš, morālas, cilvēciskas un mākslinieciskas izvēles šķeļ cilvēkus, grauj karjeras iespējas. Izrādes dramaturģiju veidojis režisors Matīss Kaža un Elza Marta Ruža, bet izrādes vizuālo risinājumu papildina video mākslinieks Aleksandrs Grebņevs, kurš parādīsies arī kā aktieris – svešinieks ar kameru.

Kā sadzīvos teātra un kino nosacītība Nacionālā teātra jauniestudējumā? Vai teātris un kino atradīs sinerģiju?

Izrādē iesaistīti gan pieredzējuši aktieri Matīss Budovskis, Egons Dombrovskis, Kaspars Aniņš, Ināra Slucka, gan jaunie un pavisam jaunie – Marija Luīze Meļķe, Rūdolfs Sprukulis, Agate Marija Bukša. Informācija par gaidāmo pirmizrādi tiek piedāvāta, saglabājot noslēpumainības mērogu.

Pirmizrāde stāstam par narkomāniju – filma "Elpot zem ūdens"

Filmas "Elpot zem ūdens" režisors un scenārists Ronalds Mežmačs debitē ar sociāli asu un sāpīgu tēmu. Narkomānija, kas tevi padara par baltā pulverīša vergu. Galvenais varonis Raitis grib sākt jaunu posmu savā dzīvē, un viņam ļoti iepatīkas oficiante Jana, kuru viņš ierauga narkomānu atbalsta grupā, taču dzīves vērtības un vajadzības ir tik ļoti samudžinājušās.

Filmas režisors neko neuzspodrina, tomēr filmā ir bezgalīga ilgošanās pēc cilvēciska siltuma un maiguma, ka gribas cerēt uz laimīgām beigām. 

Galveno lomu jaunais režisors ir uzticējis aktierim Kasparam Dumburam! Izsaukuma zīme šeit atspoguļo aktiera saplūšanu ar tēlu. Viņš ir tik neatpazīstams, ka šī filma noteikti ļaus daudziem ieraudzīt viņa talanta neatklāto potenciālu. Ar kādu dziļu mīļumu un lieliska cilvēka dvēseli viņš ķemmē matus un mazgā muguru savai mammai, kuras lomā sen neredzētā, izcilā aktrise Anita Kvāla! Filmas pirmizrāde 9. novembrī, bet uz ekrāniem visā Latvijā no 11. novembra.

Svētdien jādodas uz Elizabetes ielas kinoteātriem!

12. novembris ir Eiropas mākslas kino diena visā pasaulē. Šajā svētdienā visas dienas garumā būs skatāmas jaunas, bet jau pasaules atzinību guvušas Eiropas filmas, ko piedāvās trīs Elizabetes ielas kinoteātri: "Splendid Palace" (astoņas filmas), "Kino bize" (piecas filmas), "Ksuns" (četras filmas), kas iezīmē dažādu režisoru rokrakstus un stilus. 

Īpaši izceļu divas filmas, kuras piedzīvos pirmspirmizrādes skates un regulārajos seansos vēl nav iekļautas, toties ir saņēmušas cildinošas atsauksmes no Rīgas Starptautiskā kino festivāla publikas.

Režisores Annas Hints dokumentālā filma "Melnās pirts māsība" ir igauņu kino lepnums un cerība visaugtākā mēroga konkursos Eiropas Kinoakadēmijā un arī ASV "Oskara" balvas cīņās. Atklāti, personiski un gleznieciski sieviešu stāsti, kas varētu būt svarīgi arī vīriešiem. Vima Vendersa jaunākā filma "Jaukās dienas" ir ļoti neparasts mīlas stāsts, kura darbība notiek Tokijā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti