Raimonda Paula dziesmas jaunās skaņās, pirmatskaņojumi, pārsteigumi. Ko dzirdēsim LTV Vecgada šovā?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

31. decembrī pulksten 21.40 LTV1 skatītājiem būs iespēja kopā ar Maestro Raimondu Paulu Vecgada šovā "Uz deju uzlūdz Raimonds Pauls" skanīgi aizvadīt veco gadu un dinamiski iedejot 2022. Šova muzikālā programma veidota, iedvesmojoties no melodijām, kas ietvertas Raimonda Paula astoņdesmitajos gados ieskaņotajā platē "Aicinājums uz deju".

Šova muzikālās programmas veidotājs, mūzikas producents Juris Vaivods atklāj: "Pats process notika regulārā sazobē ar Maestro. Mēs  sazinājāmies, apspriedāmies par solistu risinājumiem dažādām dziesmām. Lielisks kopdarbs!"

Ņemot vērā, ka Raimondam Paulam ir tūkstošiem dziesmu, izkristalizēt un izvēlēties tikai deviņpadsmit īstās, kas atbilst valša, rokenrola, ča-ča-ča, tango un citiem deju ritmiem, bija izaicinājums. "Pirmkārt, mēs skatījāmies, kas ir pieejams Latvijas Radio bigbenda milzīgajā bibliotēkā. Otrkārt, bija jāmeklē dziesmas, kuras ir piemērotas solistiem, kas uzstāsies Vecgada šovā, – konkrēti viņu balsīm, jo ne kuru katru partitūru var iedot vienam vai otram dziedātājam. Ir jāskatās, lai viņiem tas piestāvētu gan stilistiski, gan tehniski," skaidro Vaivods.

Raimonda Paula melodijas var transformēties jebkurā stilā, jebkurā aranžijā. Vecgada šovā pārsvarā skanēs dziesmu aranžijas, kur liels  palīgs Maestro Raimondam Paulam savulaik bijis Latvijas Radio bigbenda vadītājs Gunārs Rozenbergs, bet, pateicoties jaunajam Latvijas Radio bigbenda vadītājam Kārlim Vanagam un viņa atsaucīgajiem mūziķiem,

speciāli šim projektam ir tapušas arī dažas jaunas aranžijas – viena no tām dziesmai "Vai tas var būt".

"Dziesmas "Vai tas var būt" aranžija savulaik tika radīta dziedātājai Laimai Vaikulei un programmai krievu valodā. Lai arī izmantotas tieši tās pašas notis, kas skan Laimas Vaikules pavadījumā, tomēr Vecgada šovā šī dziesma ieskanēsies citādāk, jo tā ir atradusi ceļu pie vēl vienas lieliskas balss īpašnieces, kura var nodziedāt gan zemos, gan augstos toņus, – dziedātājas Ievas Kerēvicas. Ieva šai dziesmai iedod jaunas krāsas, būdama džeza dziedātāja, un viņas improvizatores talantu, es domāju, mēs visi varēsim izbaudīt šajā vakarā. Reizēm dziesma var piedzimt otrreiz un pilnīgi citā stilā," teic Vaivods.

Nav noslēpums, ka Raimondam Paulam ir tapušas vairākas programmas, kur viena un tā pati melodija ir piedzīvojusi divus atšķirīgus atskaņojumus valodas ziņā, arī Vecgada šovā būs dzirdama viena no šīm pērlēm. "Dziesma "Tai pilsētai" ir viena no retajām, kuras vēstījumu, ko radījis dzejnieks Jānis Peters latviešu valodā, varam sastapt arī krievu dzejnieka darbā. Rīga mums ir multikulturāla pilsēta, un man ir liels prieks, ka šī dziesma šovā tiks atskaņota divvalodīgi dziedātājas Dināras Rudānes un Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrises Veronikas Plotņikovas duetā," atklāj Vaivods.

Šovā izskanēs arī pirmatskaņojums dziesmai "Šo nakti durvis never ciet", ko izpildīs dziedātāja Aija Vītoliņa, būs vērojama klavierspēles improvizācija pianistu Viktora Ritova un Matīsa Žilinska izpildījumā.

Ir arī kāds noslēpums un intriga līdz pašai Vecgada naktij – jauna, lieliska soliste, kuru pats Maestro uzaicinājis piedalīties koncertā.

"Domāju, ka daudziem tas patiešām būs patīkams pārsteigums," atzīst Vecgada šova mūzikas producents Juris Vaivods.

"Ja mēs paskatāmies Eiropas kartē, tad Raimonds Pauls latviešiem ir apmēram tas pats, kas Šūberts vācvalodīgajai telpai. Proti, tas ir dziesminieks, kura melodijas ir folklorizējušās. Mēs viņa melodijas gandrīz vai uztveram kā tautasdziesmas, ko dziedam ģimenes viesībās, pie ugunskuriem vai kādās saviesīgās reizēs. Raimonds Pauls prot no divpadsmit skaņām izvilināt melodijas, kuras pieder mūžībai un ar kurām ir izaugušas jau vairākas paaudzes un turpinās augt. Vēl daudzas paaudzes to visu dziedās, spēlēs un atkal apdarinās laikmetīgi, kā to prasa katrs jauns laikmets un jaunas muzikālās krāsas, kas ienāk.

Ko es tur jaunu pateikšu? Maestro ir mūsu kultūras kanonā,"

tā par Paula daiļradi un aktualitāti laikmetu griežos teic Juris Vaivods.

Vecgada šovā uz skatuves – pats Maestro Raimonds Pauls un solisti Intars Busulis, Kristīne Prauliņa, Normunds Rutulis, Ieva Kerēvica, Žoržs Siksna, Aija Vītoliņa, Veronika Plotņikova, Dināra Rudāne, Daumants Kalniņš, Ance Krauze un citi. Par muzikālo pavadījumu gādās Latvijas Radio bigbends, savukārt deju ritmos ieraus dejotāji no Agra Daņiļeviča deju skolas "Dzirnas".

Šova radošajā komandā ir arī režisors Intars Rešetins, scenārija autors Artūrs Dīcis, scenogrāfs Kristaps Skulte, kostīmu māksliniece Jana Čivžele, horeogrāfs Agris Daņiļevičs, LTV mūzikas redaktore Eva Heinsberga, LTV režisores Agita Cāne, Zane Gargažina, Aiga Gramste, LTV projekta vadītāja Dana Melzoba.

Vecgada šovs "Uz deju uzlūdz Raimonds Pauls" būs skatāms 31. decembrī pulksten 21.40 LTV1 un Replay.lv.

LTV Vecgada šovs

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti