Rīta Panorāma

Dienvidāfrikā atklāts jauns bīstams Covid-19 paveids

Rīta Panorāma

Krievijā sunītim dāvā četras protēžu ķepas

Mākslīgais intelekts palīdz pabeigt Bēthovena 10. simfoniju

Mākslīgais intelekts palīdz pabeigt Bēthovena 10. simfoniju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Mūziķi un zinātnieki pabeiguši dižā Vācijas komponista Ludviga van Bēthovena 10. simfoniju. Neatsveramu palīdzību darbā viņiem sniedza mākslīgais intelekts.

Bēthovens 10. simfoniju sāka rakstīt pirms savas nāves un paspēja radīt tikai atsevišķus uzmetumus un skices. Jau pagājušā gadsimta 80. gados šo materiālu apkopoja, bet pirms diviem gadiem izveidoja ekspertu komandu, kas apņēmās pabeigt darbu. Uzmetumi tika pārveidoti datoram saprotamā valodā, un mākslīgais intelekts, vadoties no šī materiāla, piedāvāja dažādas variācijas.

Muzikologu un mākslīgā intelekta ekspertu komanda izvēlējās, viņuprāt, piemērotāko materiālu un to sakārtoja. Bija plāns pabeigt simfoniju līdz Bēthovena 250. dzimšanas dienai, ko atzīmēja pagājušā gada 16. decembrī, taču Covid-19 pandēmija izjauca šos plānus. Tomēr tam ir arī priekšrocība, jo pietika laika, lai pabeigto simfoniju padarītu par vēl interesantāku mākslas darbu. Mūziķi uzsver, ka mākslīgajam intelektam nav emociju, kas mākslu padara īpašu, taču tās jau bija iekļautas apstrādājamā nošu materiālā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti