Kultūrdeva

"Kultūrdeva"

Kultūrdeva

Bērnu interešu izglītība Latvijā - īstās izvēles un slodze bērniem

Kultūrtelpa vai laikmetīgās kultūras pils - Andrejs Alens atklāj Hedu "Točkā"

Kultūrtelpa vai laikmetīgās kultūras pils? Andrejs Alens atklāj «Točku»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Atrodoties kultūrtelpā “Točka”, mani pārņēma tieksme izprast, kas šajos industriālo ēku pārpalikumos moderno cilvēku tā piesaista. Varbūt nojausma par šo vareno telpu kādreizējo nozīmīgumu, iepretim pašreizējām noplukušām paliekām? Vai bērnību atsaucoša interese un sajūsma pabūt aiz citādi aizzīmogotām durvīm – ielavīties, izpētīt, atklāt?

"Kultūrdeva" ar Andreju Alenu

Ir forši, kad cilvēkā tieksme izzināt apvienojas ar elastīgu pielāgoties spēju. Šāda kombinācija arī dzen mani pa pasauli. Esmu ceļotājs, aktieris un tagad ar prieku arī televīzijas darbinieks. LTV “Kultūrdevā” man ir dota iespēja apmeklēt dažādus kultūras notikumus, izrādes, izstādes, festivālus un padalīties ar iespaidiem plašāk.

Mani pārsteidz, cik ērti laikmetīgā māksla spēj iederēties vēsturiskās, sen pamestās mājās. Nesterila, mūsdienu pedantiskumam tik pretēja vide. Liekas, uzstādīt “Provodņika” telpās šos mākslas darbus ir kā iestādīt ziedus uz pagātnes skeleta, sakot:

“Paskaties, viss turpinās, un šādi mēs par to jūtamies.”

Priecājos, cik daudzpusīgi un acij tīkami ir izstādes eksponāti. Skulptūras, audiovizuālās projekcijas, pēc vasaras pļavas smaržojoša istaba noputējušās rūpnīcas sirdī. Pat nebūdams liels laikmetīgās mākslas cienītājs, bieži vienkārši neredzot noteiktajiem darbiem nekādu vērtību, “Točkā” es spēju klaiņot stundām, ar interesi un aizrautību funktierēdams, ko ar mani tie mākslas darbi īsti dara.

Atliek tikai pateikt lielu paldies Beatrisei Zaķei un pārējiem projekta īstenotājiem, par uzdrošināšanos un apņēmību mums šādas kultūrtelpas veidot.

KONTEKSTS:

No 21. augusta līdz 18. oktobrim bijušās gumijas izstrādājumu rūpnīcas "Provodņik" telpās, tagadējā E. fon Trompovska kvartālā Sarkandaugavā, savu mājvietu atradusi jauna laikmetīgās mākslas kultūrvieta “Točka”.

Gandrīz 50 000 kvadrātmetru lielās piecstāvīgās ēkas trīs stāvos notiks Latvijas jauno profesionāļu teātra un laikmetīgās dejas izrādes un rezidences, vizuālās mākslas un diskusiju pasākumi. Ēkas vairākos stāvos savus darbus izstādīs jaunie mākslinieki, kas meklēs atbildes uz jautājumu, kādas vērtības sabiedrībai nepieciešamas mūsdienās, bet no kādām pagātnes paliekām mums beidzot jāatvadās.

Jauno kultūrvietu veido režisore un producente Beatrise Zaķe, scenogrāfe un režisore Pamela Butāne, horeogrāfs Rūdolfs Patriks Gediņš, filozofs Pēteris Andrušaitis, dizainers Klāvs Priedītis un citi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti