Dienas ziņas

Pievērš uzmanību muižu parkiem un dārziem

Dienas ziņas

Inovatīva izstāde "Kur zeme tā" Kuldīgā

Kalsnavā – "Raganu slotu balle"

Kalsnavā aizvadīta jau ceturtā «Raganu slotu balle»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mistiskā noskaņā, akcentējot Kalsnavas arborētumā augošās raganu slotu kolekcijas, aizvadīta nu jau ceturtā “Raganu slotu balle”. Šai naktī koši tērptas raganas un raganiņas uz Kalsnavu salido teju no visas Latvijas, tiesa, šogad krietni mazākā skaitā. Kā pieļauj organizatori - visticamāk, piesardzības un valstī noteikto ierobežojumu dēļ.

Koši tērpi, patiesa jautrība, nakts aizsegs un iespēja ieraudzīt Kalsnavas arborētumu naktī – tā ir Raganu slotu balle, kas nu jau daudziem kļuvusi par vienu no gaidītākajiem rudens pasākumiem.

"“Slotu dancim” Raganu slotu balle ir katru gadu nozīmīgākais pasākums. Mēs esam kopš šīs tradīcijas sākuma katru gadu bijušas šeit. Mēs piedalāmies orientēšanās sacensībās, arī kādā atrakcijā, un tā vienmēr izbaudām arī to koncertu un visu, kas šeit tiek piedāvāts,” atzīst orientēšanās sacensību uzvarētājas.

“Vairāki bija mums teikuši, ka mēs esam raganas, mēs šodien tikai noticējām. Atklājām,” saka Sanita no Jaunlubānas.

“Atklājām tik daudz savu māsu šeit, īstenībā vēl neredzēto. Viņa pat vīramāti redzēja. Jā! Godīgi pateikšu – jā, biju šokā! Teica, ka mājā dzīvošot!” - tā Ilvita no Lubānas.

Pa vienai, pa divām un bariņos, kopā ar bērniem un kungiem, tālākās raganas atlidojušas pat no Liepājas.

“Mēs jau astoņos iesākām šo ceļojumu. Izdomājām, ka tas būs ļoti, ļoti pārsteidzošs un jauks. Mums bija Koknesē pulcēšanās pilsdrupās un, tad nu vakarā atlidojām līdz šejienei. Mūs šeit ļoti jauki uzņēma, mēs ļoti priecājamies, mēs satikām ļoti, ļoti daudzus, krāšņus, ļoti radošus cilvēkus. Atsaucīgus, tiešām. Pasakaini! “ stāsta dalībnieces no Liepājas.

Radošas nodarbes, tirdziņš un degustācijas un pašā kulminācijā - tērpu skaistumkonkurss cīņā par Mis un Mistera godu. Taču ikdienā Kalsnavas arborētums ir dabas noslēpumu izzināšanas vieta, kas lepojas ar dažādu stādījumu kolekcijām.

“Neatņemama mūsu kolekcijas daļa ir raganu slotas, kas šeit aug. Raganu slota, tā ir mutantā skuju koku forma, kura tiek ievākta, pavairota, braucot pa visu Latviju, skatoties, lūkojoties, kur mēs varam ieraudzīt skuju kokos tādas bumbiņas, no kurām tad mēs varam ievākt šīs te raganu slotas, lai tās attiecīgi izaudzētu šeit pie mums arborētumā,” stāsta LVM Kalsnavas arborētuma Informācijas centra vadītājs Gatis Teilis.

Kalsnavas arborētums ir lielākā kokaugu kolekcija Austrumlatvijā, kur no agra pavasara līdz vēlam rudenim iespēja apskatīt ap divi tūkstoši piecsimt dažādu koku sugu un četrdesmit piecus tūkstošus stādu. Šogad arborētums svin savu četrdesmit piekto dzimšanas dienu un jau tuvākajā nākotnē sola nodot apskatei patreiz topošu, īpaši krāšņu hortenziju kolekciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti