Festivāliem būt! Vasaras notikumu ceļvedis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Neskatoties uz pesimistiskajām prognozēm, ievērojot drošības nosacījumus, arī 2020. gada vasara tomēr kļūs par festivālu vasaru. Apjomos mazāki, bet joprojām ar interesantām programmām, daži atraduši citas norises vietas – festivāliem būs būt.

LSM.lv festivālu ceļvedī apkopoti izziņotie vasaras festivāli – galvenokārt mūzikas, nedaudz pieskaroties citām mākslām un izklaides veidiem, taču jāņem vērā, ka to norisē var būt  papildinājumi un labojumi, kā arī jāievēro dažādi ierobežojumi. Šovasar viss likumsakarīgi notiek vēlāk. Tāpat var gadīties, ka kāds no festivāliem vēl tiek izziņots, tāpēc jātur acis vaļā.

Jūlijs

Rīgas pilsētfestivāli visas vasaras garumā

No 1.  līdz 10. jūlijam notiks  “Ezis miglā svin desmit!”, ko varētu uzskatīt par sava veida pilsētas festivālu. Populārās ēdināšanas vietas aizsākums – pirmās kafejnīca atrodas Vecrīgā. Tur arī ilgu laiku augusta beigās notika Ezīša festivāls, kas vēlāk pārcēlās uz Tallinas kvartālu, taču apaļās jubilejas atzīmēšanā atkal atgriežas Vecrīgā. Svinot desmitgadi, plānotas dažādas aktivitātes, tajā skaitā Ezīša prāta spēles, “Comedy Latvia Open mic”, Ezīšu orientēšanās spēle, bet 10. jūlijā notiks lielkoncerts.

No 9. līdz 11. jūlijam Latvijas Nacionālās operas skvērā notiks “Rīga Jūrmala muzikālie vakari”, kurus organizē klasiskās mūzikas festivāls “Rīga Jūrmala”. Vakara gaitā konkrētā norises vieta tiks pārvērsta par metaforisku āra koncertzāli, piedāvājot divas stundas klasiskās mūzikas pavadījumā. Plānots, ka vasaras gaitā šāda veida pasākumi notiks arī citos Rīgas skvēros un Jūrmalā.

Tallinas ielas kvartālā notiekošās “Laikmetīgās trešdienas” ar rūpīgi veidoto programmu, kurā netrūkst pirmatskaņojumi, un īpašiem piedāvājumiem var dēvēt par iknedēļas pilsētfestivālu. “Laikmetīgo trešdienu” programma ir veidota, lai katras trešdienas programmā apmeklētājiem būtu iespēja apmeklēt kopumā trīs kultūras aktivitātes. Vienā vakarā būs iespējams noklausīties koncertu, noskatīties dejas vai dzejas performanci un paralēli apskatīt īpaši šim pasākumam veidotu mākslas izstādi.

Arī šajā vasarā trešdienās Berga Bazārā notiks tradicionālais vasaras festivāls, kura programmā ir džezs un etnomūzika. Trešdienās brīvdabas koncerti notiks arī K.K. fon Stricka villas dārzā, piedāvājot neierastas kombinācijas – tā, piemēram, Goran Gora skatuvi dalīs ar Asnati Rancāni un Staņislavu Judinu.

Brīvdabas koncertu sērija šovasar Kalnciema kvartālā notiks otrdienās. Koncertus sniegs rūpīgi izvēlēti un atpazīstami Latvijas mūziķi, katru reizi būs arī īpašais viesis – vakara patrons, kurš aprunāsies ar mūziķiem un publiku par dzīvi un pēdējā laika pieredzēm. Arī uz AB Dambja esošais “NOASS” visas vasaras garumā aicina uz dažādiem kultūras pasākumiem. Piemēram, atklāšanā, 1. jūlijā, uzstāsies Kaspars Groševs un tiks atklāta izstāde “Latvijas Video mākslas arhīvs 1985 – 1995”, kuru varēs apskatīt līdz pat 19. septembrim. Pārdaugavā koncertu sērijas notiek arī kultūrbārā “Balodis” un “FAB Cafe”, kā arī tradicionālie “Saulrieta koncerti” Mārupītes krastos.

Festivāls “Rīgas ritmi”

No 2. līdz 4. jūlijam uz koncertiem aicina festivāls “Rīgas ritmi”, kas šogad atzīmē 20 gadu pastāvēšanas jubileju. Ņemot vērā aktuālo situāciju, festivāla koncerti šoreiz tiek sadalīti uz vairākām, mazākām skatuvēm, tajā skaitā brīvdabas restorāns “Nekādu problēmu”, džeza bārs “Sidrērija” (agrākais nosaukums “Trompete”) un citviet. Festivāla programma ir  stilistiski plaša un daudzveidīga – džezs un improvizētā mūzika, pasaules un tautas mūzika, blūzs, fanks un soulmūzika, kuru izpildīs labākie pašmāju un Latvijā dzīvojošie ārzemju mūziķi. Savukārt festivāla programmā plānoto ārzemju viesu uzstāšanās pārceltas uz rudeni un nākamo vasaru.

"Ārpus laika" vasaras koncerti

Sākot ar 4. jūliju, četrās nedēļas nogalēs Salaspils lauku teritorijā esošajā viesu mājā "Ārpus laika" notiks vasaras koncerti, kura programmu atlasījis komponists Jānis Ķirsis. Pirmajā nedēļas nogalē klausītāji aicināti baudīt Maestro Raimonda Paula un grupas "Framest" sniegumu, kā nākamais uzstāsies Daumants Kalniņš. Viņam sekos Raimonda Ozola, Raimonda Macata un Mārča Auziņa koncerts, bet koncertciklu 23. jūlijā noslēgs Matīsa Čudara trio.

EOFT 19/20 piedzīvojumu filmu festivāls

9. jūlijā t/c ''Alfa'' jumta auto stāvlaukumā esošajā brīvdabas kino notiks dokumentālo piedzīvojumu filmu festivāls “European Outdoor Film Tour”, kas notiek jeb “apceļo pasauli” jau kopš 2001. gada. Rīgas seansa programmā iekļautas deviņas dokumentālas īsfilmas par ceļošanas tēmu, un vakara noskaņu papildinās dažādas aktivitātes un viktorīnas.

“Enkurfests”

11. jūlijā klausītājus pie sevis uz alus darītavu “Ziemeļu enkurs” Rīgā aicina “Enkurfests”, kas sagatavojis stilistiski daudzveidīgu programmu: Katrīna Gupalo, “PND”, “Das Sonntags Legion” un vēl citi. Plašāka informācija sekos.

“Kartupeļpalma vējiem līdzi”

Mūzikas žurnālista Ulda Rudaka festivāls “Kartupeļpalma” Salaspils Botāniskajā dārzā notiks nākamajā vasarā, bet šogad no 18. līdz 19. jūlijam mazākā formātā “Kartupeļpalma vējiem līdzi” klausītājus aicina uz izbraukuma pasākumu Liepājā, kultūras namā “Wiktorija”.  Programmā: “shishi” no Lietuvas, “Mirrored Lips” no Krievijas, Simons Krasts no Rīgas, Helēna Kozlova no Salaspils, “Grupa Harijs” no Liepājas un DJ Uldis Rudaks.

Festivāls “Komēta”

No 31. jūlijam līdz 2. augustam festivāls “Komēta” notiks Rīgā, Daugavgrīvas cietoksnī, un tā programmu veidos labākie Latvijas, Lietuvas un Igaunijas mākslinieki, kas vēl tiks izziņoti.

Festivāls "Komēta"
Festivāls "Komēta"

Festivāls “Nezāle”

Festivāla leģenda vēsta: “2014. gadā daži jaunieši nolēma atzīmēt vasaras sākumu kādā ābeļdārzā pie jūras starp Roju un Mērsragu. Pēc 5 gadiem šis pasākums ir kļuvis par neatņemamu vasaras tradīciju, kas šobrīd jau kļuvis par festivālu, kur muzicē dažādu žanru pārstāvētas grupas.” Festivāls “Nezāle”  notiks  7. augustā, un tā programmā alternatīvie mūziķi un grupas, tajā skaitā “Tavas māsas nāsis”, “Aptiekas bēru ansamblis”, “Pelni”, “Banga Band”, “Ārpilsētas sakars”, Pauls Raimonds, Grautinsh un citi.

"Vivat Curlandia!"

18. un 19. jūlijā Bauskā norisināsies piektais Kurzemes-Zemgales hercogu Ketleru laika mūzikas un mākslas festivāls "Vivat Curlandia!", apmeklētājiem piedāvājot izbaudīt viduslaiku, renesanses un agrīnā baroka laika cilvēku ikdienu. Festivāls notiks dažādās pilsētas vietās un būs arī īpašas tematiskās programmas kā nodarbība "Senie mūzikas instrumenti" un nakts koncerts "Basso ostinato sveču un elektronikas gaismā".

Augusts

Festivāls “Ogle”

1. augustā Rīgā, Sporta 2 kvartālā notiks festivāls “Ogle”, kura mērķis ir pievērst uzmanību garīgās veselības nozīmei. Festivālā būs apmeklēt sarunas un lekcijas par garīgo veselību, kā arī muzikālus priekšnesumus sniegs “Čipsis un Dullais”, “Sudden Lights”, Arturs Skutelis un “Ārpilsētas sakars”.

Festivāls “Laivā”

Grupas “DaGamba” un “Tautumeitas” šajā vasarā kopā radījuši festivālu “Laivā”, kas esot pirmais starpžanru festivāls Baltijā. Tas notiks 8. augustā Rīgā, Juglas ezerā ar skatu uz Brīvdabas muzeju, un ieeja festivālā tikai laivās. Skan intriģējoši!

Festivāls “Sansusī”

No 7. līdz 9. augusta klausītājus pie sevis gaida arī festivāls “Sansusī”, kas notiek Aknīstes pagasta Susējā.Turklāt "Sansusī" piedāvās arī tiešsaistes programmu, lai katrs varētu rīkot mini festivālu savā pagalmā. Ierasti pilnu festivāla programmu var uzzināt tikai norises vietā, bet norādes pamazām tiek atklātas festivāla sociālajos medijos.

Valmieras vasaras teātra festivāls

No 7. līdz 9. augustam notiks jau piektais Valmieras vasaras teātra festivāls, kas šoreiz būs veltīts dokumentāliem notikumiem par eksistenciālām tēmām. Izrādes un notikumi dažādās pilsētas vietās būs radīti, lai interesanti būtu visai ģimenei. Izrāžu veidotāju vidū Valters Sīlis, Elmārs Seņkovs, Krišjānis Sants un Ieva Gaurilčikaite, Inga Tropa, Toms Treinis, Liene Grava un citi. Plašāka informācija sekos.

Valmieras vasaras teātra festivāls
Valmieras vasaras teātra festivāls

Festivāls “Zobens un lemess”

No 7. līdz 9. augustam Bauskas pilskalna parkā norisināsies mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls “Zobens un lemess”. Festivālā uzstāsies grupas “Batushka”, “Skyforger” un “Nokturnal Mortum”, “Vermilia”, “Bestia”, “Veliu Namai”, “Urskumug” un citas.

Festivāls “Škiuņa džezs. Baltijas džeza festivāls”

No 28. līdz 31. augustam Lūznavas muižā mūziķus un klausītājus kopā pulcēs “Škiuņa džezs. Baltijas džeza festivāls”. Mūziķi izglītosies un jaunas programmas veidos meistarklasēs, lai vakara koncertos to nospēlētu arī klausītājiem. Festivāla programmā atrodami pašmāju diksilenda “Sapņu komanda”, projekta “Sambossa” no Lietuvas un Siim Aimla kvarteta no Igaunijas koncerti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti