Markuss raidījumā pēc šīs receptes gatavoja gaili, ko savā lauku saimniecībā netālajā Virtembergā izaudzējis putnkopis Zīgberts Gersters, bet mierīgi var izmantot arī vistu. Zīgbertam savā ģimenes saimniecībā pēdējos trīs gadus ir īpaša vistu turēšanas koncepcija – vistas var iznomāt, apmaiņā saņemot viņu izdētās olas un gaļu.
Ar apelsīniem un rozmarīnu pildītā vista
Sastāvdaļas
- 1 apmēram 2 kg smaga vista
- 1 bazilika saišķis
- 1 timiāna saišķis
- 100 g kausēta sviesta cepšanai
- 50 g sviesta ieziešanai
- sāls
- pipari
- 2 apelsīni
- 3–5 rozmarīna zariņi
- apmēram 500 ml alus
- 300 g burkānu
- 300 g šampinjonu
Pagatavošana
Vistu nomazgā un nosusina. Timiānu un baziliku nomazgā aukstā ūdenī un nopurina. Noplūc un sakapā lapas. Samaisa ar sāli un pipariem.
Vistas ādu uzmanīgi iegriež un zem tās sabāž garšvielu maisījumu.
Apelsīnus nomazgā siltā ūdenī, nosusina un sagriež gabalos kopā ar mizu. Noskalo rozmarīnu. Vistu piepilda ar apelsīna gabaliņiem un rozmarīna zariņiem.
Notīra šampinjonus. Nomizo burkānus. Sagriež tos lielos gabalos.
Pēc tam vistu ierīvē ar sviestu un apkaisa ar sāli un pipariem. Cepamtraukā atlaidina kausēto sviestu un no visām pusēm apcep vistu. Pārlej ar alu un, uzliekot vāku, iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī sautē apmēram 1,5 stundas 160 grādu temperatūrā. Lai vista būtu sulīga, tai ik pa laikam uzlej mazliet alus.
Pēc apmēram stundas pievieno burkānus. Šampinjonus pieliek aptuveni 15 minūtes pirms sautēšanas beigām.
Piebildes: Vistu var pildīt arī ar citiem augļiem, piemēram, datelēm vai āboliem.
Sautēšanas laiks ir atkarīgs no vistas svara.