4. studija

4. studija

4. studija

4. studija

Kanēlis, ingvers, kurkuma - vai eksotiskās garšvielas uzlabo veselību?

Kanēlis, ingvers, kurkuma – vai eksotiskās garšvielas uzlabo veselību?

Garšvielas ir lieliska piedeva ēdieniem, kas uzlabo maltītes kvalitāti un garšu. Taču - vai garšvielas var uzlabot arī mūsu veselību?

Dietoloģe Lolita Neimane LTV raidījumā "4. studija" stāsta, ka agrāk iedzīvotāji Latvijā ēdiena garšas uzlabošanai pamatā izmantojuši tikai lauru lapas un piparus, kas turklāt ne vienmēr bija viegli nopērkami. Eksotiskās ēdiena piedevas iepazītas tikai pēc Latvijas neatkarības atgūšanas.

"Tad pamazām ienāca tirgū timiāns, majorāns, rozmarīns. Būtībā pats vērtīgākais [šajās garšvielās] – tieši šīs antioksidatīvās īpašības.

Un patiesībā šī antioksidantu saime ir tieši tā, kas nodrošina labāku imunitāti, kas nodrošina, ka mēs esam spējīgi pretoties dažādām saslimšanām. Arī tīri novecošanas procesiem," saka dietoloģe.

Garšvielas varot uzlabot veselību pat onkoloģisku saslimšanu gadījumā. Piemēram, kurkumai piemīt ne tikai spilgta krāsa un specifiska garša, bet arī pretiekaisuma, pretvēža un antibakteriāla iedarbība. Taču jābūt uzmanīgiem, lai to nelietotu par daudz. 

"Saistībā ar onkoloģisko pacientu uzturu ir dzirdēts, ka šie pacienti dažkārt nevis tējkarotēm, bet gan ēdamkarotēm ēd kurkumu kā pulveri, un, protams, šādās devās tas noteikti nav ieteicams, jo tāda normāla deva varētu būt, piemēram, viena tējkarotīte kurkumas. Man grūti iedomāties, ka kurkumu varētu ēst ēdamkarotēm, bet arī kolēģi apstiprina, ka cilvēks domā, ka, jo vairāk, jo labāk, bet ne vienmēr tas tā ir," uzsver Neimane.

Tāpat uzmanīgiem jābūt ar ingvera ekstrakta lietošanu uzturā, jo tam piemīt spēja pazemināt asinsspiedienu un šķīdināt asinis.

Taču, kā ar eksotiskām garšvielām, kas pie mums Latvijā ienākušas samērā nesen? Uztura speciālistes Baibas Grīnbergas nelielā veikaliņa sortimentā atrodamas garšvielas no teju visas pasaules.

"Par atsevišķām garšvielām ir tomēr zināms, piemēram, par muskatriekstu. Ja tas viens muskatrieksts tiek apēsts dienas laikā, tad tur tiešām ir toksicitāte un tas ir bīstami. Toksicitāte var izpausties ļoti dažādos veidos - arī kā slikta dūša, nelabums, kā pilnīgi tāda redzes miglošanās, kā pilnīgi neskaidra apziņa, bet ir gadījumi, kad cilvēkam parādās nosliece uz pastiprinātu asiņošanu," klāsta Grīnberga.

Tāpat arī eksotiskās Tonkas pupiņas, kuru sastāvā ir kumarīna viela, var būt kaitīgas veselībai, ja tās lieto pār mēru. Kumarīns traucē asinīm sarecēt, tāpēc īpaši piesardzīgiem jābūt cilvēkiem, kuri gatavojas operācijai.

"Tonkas pupiņas izmanto kā vaniļas aizstājēju, viņām ir ļoti patīkams aromāts, ne tikai vaniļas, bet arī mandeļu aromāts parādās, un Tonkas pupiņas var samalt un lietot vaniļas vietā. Bet tad, ja Tonkas pupiņas nejauši tiek norītas, tad tas ir ļoti, ļoti bīstami, jo Tonkas pupiņām tas kumarīns ir ļoti augstā koncentrācijā. Tas arī izgulsnējas pupiņās, te var pilnīgi redzēt, ka tā pupiņa tā kā mirguļo,"rādot attēlus, brīdina uztura speciāliste.

Garšvielām piemīt daudz gan labu, gan ne tik labu īpašību, tāpēc ir jāuzmanās, lai nelietotu tās pārāk daudz savā uzturā, jo - kas der vienam, ne vienmēr der arī citam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Veselība
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti