Uztura speciāliste: Sievietes grūtniecības laikā nereti uzņem par maz olbaltumvielu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada un 5 mēnešiem.

Topošajām māmiņām jāseko savam un gaidāmā bērniņa veselības stāvoklim. Viena no būtiskākajām lietām ir uzturs. Par topošo māmiņu uzturu Latvijas Radio 2 padomu ciklā "Dzīvo vesels" skaidroja uztura speciāliste, Rīgas Stradiņa universitātes docētāja Liene Sondore.

Uztura speciāliste Liene Sondore
00:00 / 04:16
Lejuplādēt

"Bieži vien, konsultējot sievietes grūtniecības laikā, nākas dzirdēt dažādus mītus. Viens no tiem joprojām ir spēkā esošais: "Vai tad nu tagad man ir jāēd par diviem?" Nē, nav. Ne par diviem, ne par trijiem, ne par četriem, ja nu gadījumā gaidāt četrīšus, bet noteikti mums ir jāatceras pamatlietas, kas ir jāiekļauj katru dienu savā ikdienas ēdienkartē," skaidro Sondore.

Būtiski katru ēdienreizi plānot, sadalot šķīvi vairākās daļās, ko piepildīt ar dažādiem produktiem.

"Savā šķīvī viena ceturtdaļa ir olbaltumvielas. Olbaltumvielas attieksies gan uz visēdājiem, gan arī uz sievietēm, kuras ievēro veģetāru vai vegānu ēdienkarti. Vidēji viens grams olbaltumvielu uz vienu kilogramu. Tātad –  gaļa, zivis, olas, piena produkti, pākšaugi," kā galveno minēja uztura speciāliste.

Jāatceras, ka katrā maltītē – brokastīs, pusdienās, vakariņās, – vēlams iekļaut kaut ko no olbaltumvielu sadaļas.

"Ja sieviete ēd zivis, tad vienreiz, divreiz nedēļā mēs ēdam zivtiņas ar labajām omega–3 taukskābēm," viņa piebilda, kā arī norādīja, – runājot par gaļu un tās daudzumiem, Latvijā tas ir pārprasts jēdziens, jo daudzas sievietes ēd desas, cīsiņus, sardeles, pelmeņus, kam praktiski nebūtu jābūt mājās.

Uztura speciāliste atklāj, ka biežākā problēma, ar ko saskaras ikdienā, ir tā, ka sievietes nepietiekami uzņem olbaltumvielas, kas noved pie nespēka, izteiktas saldumu kāres, noguruma vai biežākām infekcijas slimībām. "Savukārt auglītim, lai sieviete saprot, cik tas ir nopietni – var būt skābekļa trūkums, bērniņš var būt ar mazu dzimšanas svaru," skaidroja uztura speciāliste.

"Olbaltumvielas ir mūsu būvmateriāls, tātad būvmateriāls mūsu audiem un augļa audiem," viņa uzsvēra.

Otra ceturtdaļa šķīvja ir saliktie ogļhidrāti – labas kvalitātes graudu maize, rudzu maize, kādreiz arī kāda baltmaize, pilngraudu putras, kas ir galvenais enerģijas avots gan topošajai mammai, gan gaidāmajam bērniņam.

"Protams, mēs šeit runājam par saliktajiem ogļhidrātiem, lai mums būtu laba enerģija, labs cukura līmenis, mēs noteikti mazinām cukuru, saldumus, bulciņas un visus pārējos našķus," piebilda Sondore.

"Ko savukārt es redzu no uztura dienasgrāmatām, ka sievietes varbūt vairāk izvēlas ēst ātros ogļhidrātus, kas strauji paceļ cukura līmeni asinīs, tikpat strauji cukurs atkal krīt. Un tad ir apburtais loks – man visu laiku gribas našķoties, nu tas ir tā pavisam vienkārši sakot," savā pieredzē dalās uztura speciāliste.

Puse šķīvja katrā ēdienreizē ir jāatvēl dārzeņiem.

"Tātad ēdienkarte būtībā ir veselīga, vienkārša, mājās gatavots ēdiens, jo šie 9 mēneši ir tāds burvīgs laiks, lai mēs pašas iemācītos savā ģimenē veselīgi gatavot ēst."

Sondore atgādina, ka diētas ievērot nedrīkst. Ja nepieciešams, tad jāvēršas pie uztura speciālista, lai sakārtotu ēdienkarti.

"Atceramies, – jebkuru ēdienu, kuru mēs ēdam, mūsu gaidāmais bērniņš arī sajūt tā garšas, tas varbūt izklausās ne visai reāli, bet viņš ēd kopā ar mums, mēs mācam arī šo labo ēšanas stilu. Mēs ēdam, protams, pie galda, mājās, apsēžoties, nevis skrienot kaut kur. Būtu jāapdomā, ka šis ir laiks, kad mēs neievērojam dažādas diētas. Pat ja sieviete ir ar lielāku virssvaru," piebilda Sondore.

Mediķu padomi rubrikā "Dzīvo vesels"

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti