Rīta Panorāma

Nepāla atļauj alpīnistiem kāpt Everestā

Rīta Panorāma

Intervija ar Tomu Brici

Kā Latvijā izaudzēt arbūzus un melones?

Latvijas arbūzi un melones sāk konkurēt ar svešzemju ražu

Šonedēļ Latvijas veikalu plauktos un tirgos sāk parādīties Latvijā audzētas melones. Pēc pāris nedēļām būs arī arbūzi. Pie mums var izaudzēt gana garšīgu un lielu ražu, kas spēj konkurēt ar produkciju no krietni siltākām zemēm.

Maija un Andrejs Kondratjuki pirms sešiem gadiem pievērsās meloņu un arbūzu audzēšanai Latvijā. Ir cilvēki, kas viņus sauc par trakiem, bet patiesība ir tāda, ka pie mums var izaudzēt patiesi garšīgu un tonnām lielu ražu. Šogad augļi melones un arbūzi krietni lielāki nekā pērn.

Būtu labi, ja Latvijā daudz vairāk audzētu arbūzus un melones, un ar to varētu piepildīt vismaz pusi no tirgus. Cilvēkam jāēd tas, kas aug 200 kilometru rādiusā ap tevi,

uzskata Kondratjuks.

Latvijā audzētās melones esot krietni saldākas nekā no siltākām zemēm atvestās. Turklāt tas viss ir izaudzēts bez ķimikālijām, pesticīdiem.

“Pagājušajā gadā septembra beigās bijām Jordānijā. Tur ceļa malās pārdod melones. Pēc izskata tādas pašas kā šīs, nospriedām, ka tā pati šķirne. Nopirkām, pagaršojām. Nebija ēdama, lai gan tur visu laiku ir vasara. Acīmredzot tomēr mūsu klimats viņām ir labvēlīgs. Varbūt vēsās naktis, tāpat kā zemenēm ir labvēlīgas,” sprieda Maija Kondratjuka.

Kondratjuki audzē dažas meloņu un padsmit arbūzu šķirnes. Sēklas iegādājas veikalā, un tās aprīļa beigās iesēj siltumā tāpat kā tomātus un gurķus. Maija noslēgumā jaunos stādiņus stāda ārā uz lauka, un, kamēr vēl ir aukstas naktis, piesedz ar plēvi. Arī uz zemes visu sezonu ir uzklāta plēve, jo saknēm patīk būt siltumā.

Audzētājs stāstīja, ka arbūzi un melones nav regulāri jālaista: “Tā sabojāt var gan melones, gan arbūzus sevišķi. Tad, kad ieaugas, palaista kārtīgi un pēc tam aizmirst, kas ir laistīšana, pie jebkuriem karstumiem un sausumiem”.

Melones ir gatavas jūlija beigās, augusta sākumā, savukārt arbūzi nogatavojas augusta vidū, beigās. Padomu, kādā augsnē vislabāk augs, audzētāji nevar iedot. Viņiem ir smilšaina zeme, un viss aug. Iesaka eksperimentēt ar šķirnēm, jo katram zemes veidam jāatrod piemērotākā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Ikdienai
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti