Sadaļas Sadaļas

Pārtikas revidents

Kāpēc bioloģiskos produktus nevar iegādāties bez iepakojuma?

Pārtikas revidents

«Pārtikas revidents». Itāļu ēšanas paradumi

Kāpēc cīsiņiem un desām pievieno nitrītus?

Kāpēc desu un cīsiņu ražotāji nespēj iztikt bez nitrītiem?

Ražošanas procesā vārītajām desām un cīsiņiem nereti pievieno dažādas E vielas – visbiežāk tie ir nitrīti un fosfāti. Nitrīti desām un cīsiņiem piešķir rozīgo krāsu, kā arī kavē dažādu mikroorganismu augšanu dzīvnieku izcelsmes produktos, piemēram, gaļā, zivīs un sierā, tomēr nitrīti ir arī potenciāli kancerogēna viela, noskaidroja Latvijas Televīzijas LTV raidījums “Pārtikas revidents”.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārtikas tehnoloģe Ilze Grāmatiņa skaidroja, ka nitrīts darbojas kā konservants tieši pret tādu bīstamu mikroorganismu kā "Clostridium botulinum": “Tā ir ļoti spēcīga inde un, ja mēs saindēsimies ar šo mikroorganismu, tad diemžēl arī sekas var būt diezgan bīstamas, tāpēc šo nitrīta sāli vēl joprojām izmanto tieši gaļas pārstrādē.”

Tehnoloģe piebilda, ka zinātnieki vēl nav atraduši nevienu tikpat efektīvu vielu, kas kavētu šīs baktērijas attīstību, tāpēc produktiem joprojām tiek pievienots nitrīts.

Dānijā, piemēram, jau kopš 1995. gada ir spēkā noteikumi, kas nosaka, ka dažādiem veikalos pieejamiem gaļas produktiem drīkst pievienot uz pusi mazāk nitrīta nekā ES ražotajiem produktiem.

Pārtikas tehnoloģe arī minēja, ka citviet pasaulē, tostarp arī Latvijā, desām un cīsiņiem aizvien biežāk pievieno nevis nitrītu, bet gan nitrītsāli: “Kas attiecas uz gaļas pārstrādi, tad jūs pēdējā laikā redzēsiet, ka atsevišķi netiek pievienots nātrija nitrīts. Tas tiek pievienots kopā ar sāli, sajaukts noteiktā attiecībā, un to sauc par nitrītsāli.”

Tas savukārt nozīmē, ka gaļas apstrādē tiek izmantots sāls ar nitrīta īpašībām. Un, ja šī viela produktam pievienota par daudz, tas būs arī jūtams – desa garšos kā pārsālīta.

Bet kā veikalā atpazīt gaļas produktus, kas satur īpaši daudz nitrīta? “OnPlate” valdes locekle un sertificēta uztura speciāliste Tatjana Tepo skaidroja, ka uzmanība jāpievērš produkta krāsai.

Tepo stāstīja, ka visbiežāk patērētāji kļūdīgi par nekvalitatīviem produktiem uzskata gaļas produktus pelēcīgā krāsā.

“Nitrīta sāls piedod to sarkano krāsu, un, ja tā daudzums ir mazināts vai nemaz tur nav, tad tā desa ir tāda pelēcīga,” skaidroja Tepo.

Uztura speciāliste arī uzsvēra, ka nitrīta pievienošana atspoguļosies produkta derīguma termiņā: “Ja netiek likti klāt konservanti, tad produkcijas derīguma termiņš ir mazāks un cena līdz ar to lielāka, un patērētājs diemžēl nesaprot to ieguvumu, kāpēc man jāpērk šī pelēkā desa par dārgāko cenu, ja, redz, kur es varu paņemt šo sarkano, brīnišķīgo, divreiz lētāko desu.“

“Bet ir tomēr Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka, ka ēdināšanas uzņēmumiem izglītības iestādēs jānodrošina desas un cīsiņi, kuriem nav pievienoti nitrīti. Tā kā tas tikai pierāda, ka ražotāji to var nodrošināt, bet, protams, tas sadārdzina šo produktu, saīsina derīguma termiņu un arī ietekmē produkta garšu,” piebilda uztura speciāliste Tatjana Tepo.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Ikdienai
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt