Sākas Tallinas Mūzikas nedēļa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Igaunijā 25. martā atklāj pavasara mūzikas festivālu Tallinas Mūzikas nedēļa (TMN), kas norisināsies līdz svētdienai, 29.martam. Jau vēstīts, ka festivālā piedalīsies vairāk nekā divsimt mākslinieku no divdesmit sešām valstīm.

Tas viss aizsākās 2009. gadā. Tallinu piepildīja skaņas no smagā metāla un roka līdz pat džezam un klasikai. Mūzika nu jau septīto gadu skanēs gan mazākajos bāros un kafejnīcās, gan teātros un lielākajās koncertzālēs. TMN piedāvā mūziku dažādām gaumēm. Un ne tikai mūziku. Festivāls nu jau kļuvis par galamērķi arī gardēžiem un laikmetīgās mākslas cienītājiem.

Ik gadu TMN entuziastus atklāšanas pasākumā sveic Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess. Pagājušajā gadā prezidents uzstājās ar īpaši saviļņojošu runu.

"Tie, kas mani dzirdējuši iepriekšējos gadus Tallinas Mūzikas nedēļā, zina manu piekrišanu rokam un tikpat stipro piekrišanu brīvībai. Manuprāt, roks un brīvība vienmēr gājuši roku rokā. Jā, jums var būt brīvība bez roka, jo jau trīssimt gadus atpakaļ, kad skotu filozofs Džons Loks izveidoja pamatu indivīda un valsts attiecībām, rokenrola nebija. Tomēr iepriekšējos sešdesmit gadus nereti tieši rokenrols bija tas, kas pārbaudīja brīvības limitus sabiedrībās. Pat tajās, kuras tiek atzītas par liberālām demokrātijām. Citās sabiedrībās - autoritārās un totalitārās - teorētiski nav jābūt rokerim, lai, sakot skaļi to, kam tici, tiktu noklusināts, draudot ar cietumu vai pat nāvi. Mēs to ļoti labi zinām šeit Igaunijā, kur cilvēki cieta tikai tāpēc, ka runāja taisnību," norādīja Ilvess.

TMN ir pozitīvs pavasara festivāla mērķis tiem apmeklētājiem, kas meklē ko neierastu. Mūzika skanēs divdesmit sešu dalībvalstu tendencēs, vairāk nekā divsimt mūziķu izpildījumos: Igaunija, Somija, Norvēģija, Latvija, Krievija, Polija - un tās ir tikai tuvākās festivālā pārstāvētās valstis. Dzirdēsim arī Kambodžas, Austrālijas, Armēnijas un daudzu citu valstu balsis un ritmus.

Jau vēstīts, ka šogad Tallinā klausītājus priecēs arī deviņas grupas un mūziķi no Latvijas - sintētiskā un elektropopa izpildītāji “Audience Killers”, grupa “Carnival Youth”, techno mūzikas dīdžejs Ģirts Reiniks, modernā roka apvienība “Laika suns”, indie mūzikas izpildītāji “Momend”, elektronikas - Mr. Myster, repa izpildītājs Pikaso, Shipsi un elektroniskās mūzikas grupa “Stillhead”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti