Tallinas Mūzikas nedēļā 205 mākslinieki no 26 valstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Septītajā Tallinas Mūzikas nedēļā, kas notiks marta pēdējā nedēļas nogalē - no 25. līdz 29. martam, uzstāsies 205 mākslinieki no 26 valstīm. Latviju festivālā pārstāvēs "Audience Killers", "Carnival Youth", "Laika Suns", "Momend", Ģirts Reiniks, Mr.Myster, Pikaso, Shipsi un "Stillhead".

Savā septītajā gadā Tallinas Mūzikas nedēļa (TMN) ir izaugusi par nozīmīgu tikšanās vietu Rietumeiropas un Austrumeiropas mūzikas kopienām, kā arī pievilcīgu pavasara ceļojuma galamērķi reģiona mūzikas un kultūras mīļotājiem. To apliecina lielais, katru gadu augošais ārvalstu mākslinieku skaits. Šī gada programmā iekļauti 12 dalībnieki no Somijas, deviņi no Dānijas, Latvijas un Krievijas, seši no Polijas un pieci no Lielbritānijas un Baltkrievijas.

No tālākiem reģioniem TMN mākslinieku sarakstā iekļauts audiovizuālais mākslinieks no Kambodžas Lafidki, folkpopa duets "Lola Marsha" no Izraēlas, industriālā metāla grupa no Armēnijas "Unaesthetic", Serbijas postpanka trio "Repetitor" un alternatīvā hiphopa mākslinieks N’toko no Slovēnijas. Programmā ir arī starptautiski labi pazīstami mākslinieki – leģendārā britu dziedātāja un dziesmu autore Vaštī Bunjana, kā arī lieliskie elektropopa pārstāvji grupa "KateBoy" un Jenija Ābrahamsone (Zviedrija), poļu ārtpopa princese Džūlija Marsela un ņjūsoula grupa "Moonlight Breakfast" no Austrijas.

Šī gada festivālā īpaša uzmanība pievērsta Dānijai, no kuras šobrīd nāk daudz aizraujošas jaunas mūzikas. Dānijas ballīte, kuras saimnieks būs "SPOT on Denmark" no "Music Export Denmark", atklās festivālu 26. martā "Von Krahl" teātrī, kur uzstāsies Dānijas popa un roka pārstāvji, to skaitā etnisko un moderno ietekmju sakausētāji "The Sexican", noizpopa karotāji "Lowly" un adrenalīnu raisošā smagā hiphopa pārstāvis "Slowolf".

Lai nosvinētu to, ka Dienvidaustrumu Igaunijas setu ciems Obinica pasludināts par Somugru kultūras galvaspilsētu, "Fenno-Ugria" piedāvās enerģisko vīriešu vokālo grupu "Seto Miihi Summ" kopā ar "OYME" no Krievijas, kas rekonstruē senās erzju un mokšu tautu rituālās ceremonijas – arī šis pasākums notiks TMN atklāšanas vakarā.

Lielbritānijas leibls "FatCat" un Igaunijas "Õunaviks" piedāvās aizraujošu mūsdienu komponistu, lo-fi un folka inovatoru programmu, kas notiks Melngalvju namā piektdien, 27. martā, un galvenā māksliniece būs Vaštī Bunjana, kā arī tiks piedāvātas Igaunijas komponistes Mirjamas Talijas kompozīcijas, ko izpildīs ansamblis "Una Corda". Pasākums "Hea Uus Heli" teātrī "Von Krahl" savedīs kopā Igaunijas-Somijas viena cilvēka orķestri "Pastacas" un franču reperus "Cabadzi", kuri pirmo reizi satikās Igaunijas kultūras festivālā "eLu" Nantē sadarbībā ar "Terempolino" un "Le Lieu Unique" 2014. gada rudenī. Pasākumā viņiem pievienosies spilgtie Igaunijas krievvalodīgie hiphoperi Gorõ Lana un ½ Orchestra no Maskavas. Gan Igaunijas, gan Dānijas mūzikas balvām nominētā saksofoniste un komponiste Maria Fausta spēlēs kopā ar Dānijas frīdžeza grupu "Homies".

Šī gada jauno pasākumu vietu skaitā ir 16. gadsimtā celtā Sv. Niklāva baznīca, kur pasākumā "Glasperlenspiel Festival" tiks atskaņots daudzpusīgā igauņu komponista Pētera Vehi jaunais skaņdarbs "Viņa Svētībai" (To His Holiness). Rotermana sāls noliktava būs skatuve "Glasperlenspiel Festival" pasākumam "Cristallic", kurā piedalīsies Igaunijas rokas zvanu ansamblis "ARSIS" un baritona saksofona maestro Hoans Marti-Fraskjērs no Spānijas un citi. Jaunajā teātrī "Vaba Lava", hipsteru iecienītajā pulcēšanās vietā "Telliskivi" radošajā pilsētiņā, notiks folka nakts, kurā uzstāsies nesenie Igaunijas Mūzikas balvas ieguvēji "Curly Strings" un Mārja Nūta, kura spilgti izcēlās Pasaules mūzikas gadatirgū "WOMEX 2014". Jaunajā atmosfēriskajā un draudzīgajā džeza bārā "Philly Joe" uzstāsies pasaules klases blūza un roka mākslinieki.

"Radio Uuno" piektdien prezentēs festivāla skatuvi vadošajā dzīvās mūzikas klubā "Rock Café". Tur uzstāsies jaunās paaudzes Igaunijas indie grupas "Frankie Animal" un "Daniel Levi", kā arī zviedru popfolka grupa "Hurricane Love". "Radio 2" prezentēs divus pasākumus teātrī "Von Krahl" un klubā "Rock Cafe", kuros uzstāsies to pašreizējie favorīti – getorepa triksteris Tommy Cash, indīroka ansamblis "Super Hot Cosmos Blues Band" un noskaņas psihedēlijas grupa "Tartu Popi ja Roki Instituut", kas tikko ASV Čikāgā strādājošajā indie leiblā "Minty Fresh" izdevuši savu jaunāko albumu.

"Hea Uus Heli" turpinās pētīt uzņēmīgos tendenču noteicējus, piedāvājot drosmīgas jaunas skaņas no ugunīgi trakā ārtpopa trio "Badass Yuki" līdz kinematogrāfiskajiem šūgeizeriem "Holy Motors". "Rada7" iepazīstinās ar žanru daudzveidību no atmosfēriskā blekmetāla līdz eksperimentālajam džezam, ko piedāvās Marija Fausta. "Jazzkaar" un Igaunijas Džeza asociācija pārzinās pasākumu teātrī "NO99", kurā piedāvās dažādību no ģitārista Roberta Jirjendala  līdz grupai "Phlox".

Pilna festivāla programma atrodama šeit.

Papildus galvenajai festivāla programmai TMN būs arī tradicionālie bezmaksas pēcpusdienas "City Stage" koncerti visā pilsētā, sarunu šovu sērija "TMW Talks" un restorānu festivāls "TMW Tastes". Igaunijas Mūsdienīgās mākslas centrs papildinās festivālu ar "TMW Arts", kurā gaidāma dzīvo klasiķu un jauno mūsdienu mākslinieku izstāžu sērija.

"City Stage" programma, "TMW Tastes" dalībnieki un īpašie piedāvājumi tiks izziņoti 18. februārī. "TMW Talks" un mūzikas nozares konferences programma tika publiskota martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti