Kaimiņš gaida ciemos! Ieskats, kā igauņi veido kultūras tūrismu

Tallinas Mūzikas nedēļai šogad apritēja 15 gadi. Šajā laikā no mūzikas industrijas pasākuma tā kļuvusi visaptverošāka un ar ārzemju viesu starpniecību sūta sveicienus uz dažādām pasaules valstīm, tajā skaitā arī uz Latviju.

Laika posmā no 10. līdz 14. maijam norisinājās Tallinas Mūzikas nedēļa, apmeklētājiem piedāvājot plašu mākslas, tūrisma un gardēžu aktivitāšu kopumu. Lielāki un mazāki, tematiskāki un visaptveroši festivāli Igaunijā notiek nemitīgi. Tallinas Mūzikas nedēļa jeb "Tallinn Music Week" un arī filmu festivāls "Tallinn Black Nights" ir starptautiski zināmākie notikumi. "Cilvēki arvien vairāk par ceļojumu mērķi izvēlas to, kas ir viņu aizraušanās pamatā. Tās var būt āra aktivitātes dabā, ēdiens vai mūzika, kam cilvēki pakārto ceļošanu," sacīja EAS jeb Igaunijas ārvalstu investīciju valdes locekle Līna Maria Lepika (Liina Maria Lepik) festivāla atklāšanas pasākumā. Kā norāda aptaujas – Tallinas Mūzikas nedēļas starptautiskie apmeklētāji šajā festivālā atgriežas arī citus gadus, šādi nesot Igaunijas vārdu pasaulē un veicinot tūrismu. Šogad festivālu apmeklēja 18 tūkstoši cilvēku.

"Art Hall Lasnamäe Pavilion"
"Art Hall Lasnamäe Pavilion"

Šajā sezonā arī Tallina neiztiek bez ceļu remontdarbiem, kas apgrūtina pārvietošanos pilsētā. Bet baudīt mākslu var, arī izvairoties no sastrēgumiem un pilsētas centrā nemaz nebraucot. Viena no Tallinas Mūzikas nedēļas norises vietām – galerija "Art Hall Lasnamäe Pavilion" – atrodas Lasnamē mikrorajona blokmāju ielokā, Tallinā iebraucot no ziemeļiem. Galerija ir rozā krāsā, apļveida ar iekšpagalmu. Tā tika atklāta 2022. gada novembrī. Par galerijas atrašanās vietu izvēloties mikrorajonu, līdzās mākslas piedzīvojumam tas veicina domāt arī par dažādu cilvēku grupu satikšanos, kuru ceļi citādi nekrustotos. Jāpiebilst, ka būve ir aprīkota tā, lai to viegli un ērti varētu apmeklēt cilvēki ar kustību ierobežojumiem.

Tallinas mūzikas nedēļa atklāšana
Tallinas mūzikas nedēļa atklāšana

Aktīvā kultūras dzīve viskošākā un rosīgākā ir Telliskivi rajonā, kur notika galvenie Tallinas Mūzikas nedēļas pasākumi. Tikmēr vecpilsēta deva iespēju klusām pastaigām. Pasākumā ik gadu tiek izcelti jaunpienācēji kā starp mūzikas talantiem, tā arī vietām, piemēram, šogad uzmanību saņēma jaunatvērtais kraftalus bārs "Põhja Konn". Programmas kūrēja igauņu vasaras mūzikas festivāli: "Viljandi" tautas mūzikas festivāls, "Võnge" festivāls, "Intsikurmu" festivāls. Tāpat sevi pieteica arī Tartu pilsēta, kas 2024. gadā būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Tallinas Mūzikas nedēļā ar sevi iepazīstināja "Fairmus" – mūzikas digitālās straumēšanas platformas "start-up", kura idejas autori ir mūziķi Reigo Ahven un Susanna Aleksandra Veldi. "Fairmus" tiek veidots tā, lai klausītāju uzmanības centrā nonāktu vietējie mūziķi un jaunos talantus būtu iespējams atklāt, piemēram,  pēc valstīm, kurā viņi darbojas. Lietojot "Fairmus", klausītājs varēs būt drošs, ka abonēšanas maksa nonāks tieši pie tiem mūziķiem, kas atrodas viņa mūzikas izlasē, nevis tiks sadalīta starp pasaulē pelnošākajiem māksliniekiem.

Atklājumi igauņu mūzikas skatuvē

Igauņu mūzikas skatuve man atnesa trīs stilistiski atšķirīgus atklājumus. Jaunā dziedātāja Maria Kallastu izpilda popmūziku ar r&b un soulmūzikas ietekmi. Viņa uzstājas ar pavadošo grupu, kas dod mūzikai bagātāku un niansēti daudzveidīgu skanējumu – skan saldi, jā, bet arī svaigi.  

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Savukārt akadēmiski skolotais vijolnieks Kristjans Kannukene festivālā uzstājās ar eksperimentālas mūzikas programmu. Kopā sapludinot rokmūziku, pasaules mūziku, rituālu elementus un, spēlējoties ar galējiem stāvokļiem – maksimālu klusumu un kliedzienu, Kristjana priekšnesums bija hipnotizējošs, vizuāli estētisks, dodot arī klausītājam sava veida ķermenisku pieredzi.

Kristjans Kannukene
Kristjans Kannukene

Jasperino ir igauņu inteliģentās deju mūzikas producents, kurš mūziku rada, izmantojot datortehnikas iespējas un estētiku. No mūziķa radītā absurdā trokšņa pakāpeniski izritinājās noteikta sistēma, dodot klausītājam gandarījuma sajūtu, ka viss ir sakārtojies. Jasperino radītais troksnis paliks prātā ar savu paradoksu.

Jasperino
Jasperino

Nedaudz par latviešiem

Tallinas Mūzikas nedēļā uzstājās arī latviešu mākslinieki. Latvijas Mūzikas eksporta fonds rīkoja pieņemšanu, un konferencē Latvijas mūzikas nozares profesionāļi piedalījās gan kā moderatori, gan runātāji.

Tāpat nozares profesionāļi notikumu apmeklēja kā delegāti – Tallinas Mūzikas nedēļa ir Latvijai vistuvākais tīklošanas pasākums, kurā piedalās mūzikas industrijas pārstāvji no visas pasaules.

Apvienības "STABS" dalībnieki
Apvienības "STABS" dalībnieki

Festivāls "Skaņu mežs" kūrēja savu atsevišķo skatuvi, tāpat arī Latvijā dzīvojošais un strādājošais organizators Marks Dīlers kūrēja divas skatuves, tajā skaitā "Cindy & Kate" ar Baltijas grupu un mākslinieku programmu, kurā vieni no lielākajiem veiksminiekiem bija latviešu progroka grupa "Aston Kais". To veido astoņi mūziķi, daļa no tiem ir arī multiinstrumentālisti. Grupā ir divas galvenās vokālistes, kuras vajadzības gadījumā atbalsta arī pārējie grupas biedri.

"Aston Kais"
"Aston Kais"

"Aston Kais" dziesmu teksts ir dzeja, un arī daudzdaļīgajā mūzikā ir dzejai raksturīgais pārsteiguma elements. "Aston Kais", dziedot latviski progroka dziesmas, uzrāva klātesošos kājās un iekustināja tā, ka pēc koncerta beigām mūziķi saņēma ovācijas, kā arī uzaicinājumus uzstāties divos festivālos. Publikā bija arī grupas "Radiohead" ģitārists Eds O'Baiens, kurš noklausījās "Aston Kais" priekšnesumu un vēlāk izteica grupai atzinību. Karjeras sākumā šādas tikšanās ar pieredzējušiem mūziķiem ir īpaši svarīgas un motivējošas. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Noslēgumā

Latvija un Igaunija ir tuvu esošas, bet pietiekami atšķirīgas kaimiņu zemes, un tas rada iemeslu tūrisma braucienam ziemeļu virzienā. Abas valstis vieno mazais tirgus, kas, jo īpaši pēc pandēmijas dīkstāves, atkal ir jāiekustina. Iespējams, risinājums būtu regulāra starpvalstu sadarbība, kā tā tika realizēta šī gada martā mūzikas konferencē / festivālā  "MENT" Slovēnijā, prezentējot Baltijas mūzikas tirgu. Baltija pasaules acīm ir vieglāk uztverama un prātā paliekošāka. Tomēr jāņem vērā, ka šāda veida apjomīgās sadarbības ir laikietilpīgas un rezultāti ir izmērāmi pakāpeniski, kas mūsdienu laika izjūtai prasa lielu pacietību. Sadarbība apritē darbojas satiksmes jautājumos – Rīgas lidosta ir savienojuma punkts ceļā uz Tallinu tūristiem no dažādām valstīm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti