VNĪ: Tuvākajā laikā jāvienojas par Stūra mājas piepildījumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ja valsts gribētu izmantot Stūra māju, ēkas rekonstrukcija izmaksātu ap 10 miljoniem eiro, tādēļ tuvākajā laikā ir jāvienojas par tās turpmāko piepildījumu. Kā Latvijas Televīzijas raidījumā „100g kultūras. Diskusija” atzina "Valsts nekustamo īpašumu" (VNĪ) valdes loceklis Andrejs Milzarājs, vienkāršākais ceļš būtu ēku „izmest tirgū”, jo potenciālie investori jau ir izrādījuši interesi, tostarp par viesnīcas izveidi ēkā. Taču Milzarājs neuzskata, ka būtu jāizvēlas vienkāršākais variants. Savukārt, ja pasūtītājs ir valsts, rekonstrukcijai nepieciešami „visticamāk, desmit miljoni eiro”.

Tā kā Stūra mājas pagrabstāvs un pirmais stāvs ir atzīts par publisku zonu, agri vai vēlu šī nama daļa tiks attīstīta, taču par pārējās ēkas saturu VNĪ nejūt atbildību.

Savukārt Kultūras ministrijas pārstāvis Jānis Garjāns raidījumā atzina, ka valsts budžetā nav lieku desmit miljonu eiro un jācer uz valdības atbalstu pagrabstāva un pirmā stāva uzturēšanai.

Runājot par pārējās ēkas saturisko piepildījumu, gan Okupācijas muzeja vēsturnieks Rihards Pētersons, gan arhitekts Pēteris Blūms pauda viedokli, ka Stūra mājā nevajadzētu pārcelt Okupācijas muzeju, to vajadzētu atstāt tikai kā čekas māju.

„Okupācijas vēsture nav represīvo iestāžu vēsture. Ja okupācijas muzeju ieliek šajā ēkā, to koncentrēsim uz ļoti šauru jomu,” sacīja Pētersons. „Īstā vieta muzejam ir tur, kur tas jau atrodas [Strēlnieku laukumā].”

„Šīs ēkas satura būtība ir demonizēta un arī vulgarizēta, un to nevajag atšķaidīt. Iespaidam un sajūtām ir jāpaliek monolītām,” turpināja Blūms.

Savukārt Kultūras ministrijai (KM) un VNĪ ir pretēji viedokļi, kam būtu jālemj par pārējās ēkas piepildīšanu. KM uzskata, ka tā ir VNĪ atbildība, bet valsts īpašumu apsaimniekotāji sevi saskata kā pasūtījuma izpildītāju.

„Mūsu loma ir saņemt pasūtījumu, realizēt to un nodot [ēku] lietotājam. VNĪ nebūs šīs ēkas satura operators.Mēs esam tehniski un būvnieciski orientēti,” norādīja Milzarājs.

Viņš arī apliecināja, ka valsts iestādes, kas meklē jaunas telpas, nevēlas apdzīvot Stūra māju auras dēļ. Taču ēkā var sadzīvot gan muzejs, gan privātie investori.

Jau vēstīts, ka augustā tika savākti apmeklētāju un muzeju darbinieku paraksti par vajadzību pagarināt iespēju aplūkot “Stūra mājas” ekspozīciju, kas uz sešiem mēnešiem tur izvietota ar nodibinājuma "Rīga 2014" atbalstu.Stūra mājā vēl līdz 19.oktobrim var pagūt apskatīt pirmā stāva ekspozīciju un izstādes, taču ekskursijas uz čekas pagrabiem ir pilnībā izpārdotas.

13. oktobrī uz diskusiju “Pārkrāsosim” padomju laika negāciju koncentrācijas vietā pulcējās Latvijas sabiedrības un ārvalstu pārtstāvji, lai aktualizētu jautājumu, kā turpmāk izmantot šo namu, jo tuvojoties apkures sezonai, būtisks ir jautājums, kur ņemt finansējumu. Diskusijas dalībnieki bija vienoti uzskatos, ka ēkai jābūt atvertai, taču jautājumā par ēkas saturisko piepildījumu domas dalījās.

"100g kultūras. Diskusiju" skatieties šeit!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti