Kultūras ziņas

Sprīdīši un Mikimausi "ieņem" Gaismas pili

Kultūras ziņas

Tabakas namā kartējā "Rīgas dzejas karte"

"Stūra mājas" neskaidrā nākotne

Stūra māja varētu būt atvērta vēl vismaz gadu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šā gada 1.maijā "Rīga 2014" - Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā durvis vaļā vēra bijusī Valsts Drošības komitejas (čekas) ēka jeb Stūra māja. Drūmais nams ir 20.gadsimta karu, masu represiju un genocīda relikts Rīgā. Skaudrās pagātnes liecības - čekas pagrabi un izstādes, ko iekārtojis Latvijas Okupācijas muzejs, izrādījās sabiedrībai interesantākas, nekā gaidījuši rīkotāji. Apzinoties lielās apkures izmaksas, bijis plānots Stūra māju slēgt 19.oktobrī. Taču sabiedrības spiediens atbildīgajām institūcijām liek slēgšanas ieceri pārdomāt.

Otrdienā, vienīgajā dienā nedēļā, kad Stūra māja apmeklētājiem ir slēgta, turp iekļūt gribētāju netrūkst. Kopš ēkas atvēršanas apmeklētājiem 1.maijā līdz 1.septembrim Stūra mājas bezmaksas ekspozīcijas apskatījuši teju 29 000 cilvēku. Maksas ekskursijas čekas pagrabos pabijuši vairāk nekā 17 000 ļaužu. Vidēji Stūra māju apmeklē 7000 līdz 10 000 interesentu. Salīdzinājumam - Latvijas Okupācijas muzejā šā gada pirmajā pusē mēnesī vidēji iegriezās apmēram 4000. Par nepieciešamību turpināt Stūra mājas darbību šaubu, šķiet, nav nevienam.

"Mēs atvērām šo ēku. Mēs patiesībā atvērām arī ļoti daudz jautājumus uz neatbildētām vēstures tēmām - tā ir otra būtiska lieta. Ir ļoti liela skolu interese par izstādēm un ekskursijām. Šo interesi nav iespējams atrisināt atliekušajā laikā, tāpēc ir skaidrs, ka šis projekts nevar beigties ar kultūras galvaspilsētu," stāsta "Rīga 2014" tematiskās līnijas "Brīvības iela" kurators Gints Grūbe.

Par Stūra mājas saglabāšanu vākti iedzīvotāju paraksti. Augustā tie nodoti premjerministrei Laimdotai Straujumai. Viņa parakstus un deleģējumu atrisināt situāciju nodevusi Kultūras ministrijai. Ministrija idejiski ir par Stūras mājas darbības turpināšanu, bet šķērslis ir apkures sezonā draudošās izmaksas. Kad tas būs zināms, ministrija naudu prasīs valdībā.

"Apkures sistēma ir izgājusi no ierindas. Ja vasaras periodā varēja iztikt bez apkures, tad tagad šis jautājums ir jāatrisina, ja mēs gribam, lai vieta ir publiski pieejama un tur nāk cilvēki. Mums jānodrošina serviss, elementārie nosacījumi, lai tur varētu publika nākt. Arī tie būs ieguldījumi. Ir nepieciešami darbinieki, kas tur strādās kā gidi, kas apkalpos. Tā ir pozīcija, kas būtu jāfinansē. Protams, arī visi ēkas uzturēšanas izdevumi - elektrība, apkure, nomas maksas," stāsta Kultūras ministrijas arhitektūras daļas vadītājs Jānis Zilgalvis.

Akūti jārisina apkures jautājums.

"Valsts Nekustamie īpašumi strādā pie tā, lai apzinātu efektīvāko veidu, kā realizēt to - iespējas pieslēgt centralizēto apkuri vai arī censties atrast pagaidu lokālu risinājumu tikai tām telpām, kur atrodas ekspozīcija. Visticamāk, ka otrais variants būtu vispieņemamākais. Līdzko būs zināmi aptuveni cipari, tā mēs pieņemsim lēmumu un informēsim arī Kultūras ministriju un nodibinājumu "Rīga 2014"," skaidro Andrejs Milzarājs, Valsts Nekustamo īpašumu valdes loceklis.

Līdz plānotajai Stūra mājas slēgšanai, 19.oktobrim, atlicis tikai nedaudz vairāk kā mēnesis. Tomēr Valsts Nekustamajos īpašumos sola - ja izdosies vienoties par finansiāli īstenojamu apkures sistēmu, 20.oktobris Stūra mājā pienāks kā kārtējā darba diena. Tādejādi nodibinājuma "Rīga 2014" atvērtie čekas pagrabi būtu apskatāmi vēl vismaz gadu un, iespējams, ar laiku kļūtu par Latvijas Nacionālā vēstures muzeja filiāli.

"Šobrīd mēs cenšamies darīt visu, lai nekādu pārtraukumu nebūtu," norāda Andrejs Milzarājs.

Kā jau vēstījām, Stūra mājā ierīkoto ekspozīciju gidi pirms projekta noslēguma un ēkas slēgšanas rudenī sākuši vākt parakstus par bijušās čekas ēkas saglabāšanu un aicina rīkoties arī valdību.

Vēsturnieki un citi eksperti norāda, ka ēkā varētu turpināties Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīcija, kā arī iemitināties tematiski virzītas nevalstiskās un radošās organizācijas. Līdz šim iniciatīvu par ēkas nākotni neviens nav uzņēmies.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti