Rīgas autorkino festivāls šogad veltīts Vimam Vendersam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 28. līdz 30.novembrim kinoteātrī "Splendid Palace" notiks Rīgas autorkino festivāls. Šogad tas veltīts vienam no izcilākajiem mūsdienu Eiropas režisoram Vimam Vendersam (1945).

Kino pasaulē Vimu Vendersu pamatoti dēvē par dzīvo klasiķi, viņš joprojām ir nerimtīgā radošā procesā un darbojas arī kā Eiropas kino vienotājs - Venderss ir ilggadējs Eiropas Kinoakadēmijas prezidents. Decembrī režisors ieradīsies Rīgā, lai piedalītos Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremonijā, kas pirmo reizi notiks Rīgā. Eiropas Kinoakadēmijas pasākumu laikā 11.decembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks arī Vendersa lekcija un tikšanās ar skatītājiem.

Rīgas autorkino festivālā "Debesis pār Vimu Vendersu" no 28. līdz 30.novembrim kinoteātrī "Splendid Palace" varēs noskatīties Vendersa filmas, no kurām liela daļa tiek uzskatītas par 20.gadsimta klasiku.

Amerikas elpa ir jūtama daudzās Vendersa filmās, kurās ASV kino raksturīgie motīvi ir pārfrāzēti Eiropas autorkino valodā. "Alise pilsētās" (1974), "Amerikāņu draugs" (1977), "Parīze, Teksasa" (1984) - tās ir eiropeiski amerikāniskās Vendersa filmas.

Viņš radījis arī vienu no sava laika trāpīgākajām poētiskajām filmām, kas sakņota traģiskajā Vācijas vēsturē - filma "Debesis par Berlīni" (1987), kurā mūra sašķeltajā Berlīnē ir nolaidies eņģelis, lai taptu par cilvēku, 20.gadsimta 80., 90.gados kļuva par estētisku un sociālpolitisku satricinājumu.

Venderss joprojām strādā daudz un intensīvi, azartiski eksperimentējot ar jaunajām tehnoloģijām, piemēram, 3D filma "Pīna" - veltījums horeogrāfei Pīnai Baušai. 2014.gadā pasaules lielajos festivālos izrādītas divas viņa dokumentālās filmas, un arī Rīgā režisors ieradīsies teju no filmēšanas laukuma.

Festivālā pirms katras Vendersa filmas būs iespēja noklausīties kinokritiķu Viktora Freiberga, Dairas Āboliņas, Ditas Rietumas un Anitas Uzulnieces īslekcijas.

Vims Venderss ir viens no nozīmīgākajiem vācu jaunā viļņa režisoriem, viens no tās paaudzes pārstāvjiem, kas 60.gadu otrajā pusē ienāca Vācijas kino ar savu balsi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti