Beidzot sāk remontēt Tabakas fabriku; JRT plāno pārcelties augustā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jaunais Rīgas teātris (JRT) šovasar, visticamāk, piedzīvos ilgi gaidītos Jurģus. Augustā aktieri uz vairākiem gadiem pārcelsies uz Tabakas fabriku Miera ielā, kur pēc ilgas kavēšanās beidzot sākušies būvdarbi veco telpu pielāgošanai teātrim. Kamēr JRT vēsturiskās telpas Lāčplēša ielā būs rekonstrukcijā, skatītājiem būs jārēķinās ar izmaiņām ne vien teātra atrašanās vietā, bet arī repertuārā un biļešu pieejamības ziņā.

Dokumenti

Tabakas fabrika. Uzziņai

Lejuplādēt

2.19 MB

Maikapara tabakas fabrika iepretim tagadējam Rīgas Dzemdību namam darbojās no 1912.gada. Te ražoja arī slavenos papirosus "Rīga". Pēc nacionalizācijas tā kļuva par "Rīgas tabakas fabriku", bet pagājušā gadsimta 90.gados to pārņēma dāņu uzņēmums "House of Prince". Savu darbību fabrika beidza 2010.gadā un kopš tā laika stāvēja tukša. Te notikuši atsevišķi koncerti un performances, bet pirms trim gadiem tika nolemts - šeit uz remonta laiku pārcelsies JRT.

Pirms dažām dienām Tabakas fabrikā beidzot sākušies būvdarbi.

"Te notiek pamatā demontāžas darbi. Vienu ēku, lūk, jau demontēja, otru arī demontēs tādā pašā garā," "Valsts nekustamo īpašumu" projektu vadītājs Juris Gailis rāda uz saimniecības palīgēku gruvešiem zem buldozera ķēdēm. Tās nojauktas kā nevērtīgas, bet pašu fabrikas ēku pilnībā atjaunos. Izbūvēs arī liftus dekorācijām un skatītājiem.

"Iekšā notiek tas pats - demontāžas darbi. Nākošais etaps - varēs sākt būvēt inženiertīklus. Un tā pamazām uz priekšu. Mēs jau tikai tikko esam startējuši," norāda Juris Gailis.

Nams nav vēstures piemineklis, tāpēc interjera vērtības īpaši nav pētītas. Būvnieki gan sola atstāt, piemēram, padomju laika tautumeitu gleznojumu uz bijušās ēdnīcas sienas, kas tagad pārtaps skatītāju vestibilā.

Ēkas pirmajos stāvos būs telpas noliktavām un administrācijai, trešā stāva ražošanas telpa ar metāla kolonnām pārtaps teātra kamerzālē, bet ceturtajā stāvā pretim viena otrai būs Lielā un Mazā zāle. "Plānojums mainās tikai telpās, kas ir paredzētas teātrim - noliktavas, pašas zāles, kafejnīca un tā. Lūk, te pa labi būs Mazā zāle un tur, aiz sienas, Lielā zāle," rāda pasūtītāju pārstāvis Juris Gailis.

JRT tehniskais direktors Guntis Konstants intervijā Latvijas Televīzijas raidījuma "Kultūršoks" veidotājiem atzīst, ka nāksies pārvarēt grūtības, ko sagādās mazās zāles izrāžu pielāgošana lielākai telpai, bet lielās zāles hitiem nāksies iespiesties mazākā telpā un tos varēs noskatīties tikai uz pusi mazāks cilvēku skaits.

JRT pārstāve Daiga Bināne sarunā ar Latvijas Radio skaidro, ka Mazo zāli no Lielās gan vizuāli grūti atšķirt - kādreizējo ražotņu platība atšķiras vien par pārdesmit kvadrātmetriem, un arī skatītāju skaits abās zālēs būs līdzīgs. Lielajā - 234 vietas, Mazajā - 224. Tādēļ skatītājiem būs jārēķinās ar izmaiņām gan teātra repertuārā, gan biļešu pieejamībā.

"Skatītāju skaits [pagaidu Lielajā zālē] stipri samazināsies. Ja rēķina, ka mums šeit Lielajā zālē ir 470 vietas, tad tur sēdvietu būs divreiz mazāk. Ļoti būs jāplāno, kādas izrādes varēsim spēlēt, kuras varēsim spēlēt paralēli. Protams, nebūs vairs Mazās zāles izrādes kā šeit - 100 skatītājiem, un Lielās zāles izrādes. Būs līdzsvars - mazo zāļu izrādes tiks spēlētas abās šajās zālēs, kas praktiski ir vienādas. Skatītāji gan jau priecāsies, ka tādas izrādes kā, piemēram, "Tumšās alejas" tiks spēlētas lielākam skatītāju lokam, jo biļetes būs pieejamākas, bet lielo zāļu iestudējumus nāksies spēlēt daudz mazākam skatītāju skaitam," norāda Daiga Bināne.

JRT pārcelšanos uz Tabakas fabriku gaida jau trešo gadu, tādēļ visus jauniestudējumus veido pielāgojamus arī jaunajām telpām. Iepriekšējais pārcelšanās termiņš bija pērnvasar, bet pārlieku dārgu būvdarbu piedāvājumu dēļ iepirkumu nācās izsludināt no jauna, reizē palielinot Tabakas fabrikas remonta tāmi līdz 3,6 miljoniem. Iepirkumā uzvarēja būvfirma "RBSSKALS", kam darbi jāpabeidz ļoti īsā termiņā - līdz jūlija beigām. Projekta vadītājs Jānis Ozoliņš norāda, ka strādnieki jau tagad rosās bez brīvdienām. Termiņš ir saspringts, taču izpildāms.

"Tad, ja visas ieinteresētās puses pilnīgi un absolūti piedalīsies šajā procesā, tad jā," saka Jānis Ozoliņš. Jautāts, vai iepriekš minētais būvdarbu termiņš bija desmit mēneši, viņš apstiprina: "Jā, bet arī pasūtītājam ir samazinājumi, tas nozīmē, ka būs arī [būvdarbu] apjoma samazinājumi, kas noteikti arī palīdzēs sasniegt šo termiņu."

Par to, ka Tabakas fabrikas pielāgošanu izdosies pabeigt septiņos mēnešos, pašlaik pārliecināts arī ēkas apsaimniekotājs - "Valsts nekustamie īpašumi". Tā pārstāvis Arnis Blodons pauž cerību, ka teātris varēs pārcelties augustā: "Ir notikuši visi saskaņojumi, sākusies celtniecība. Tās gaitā notiek arī šādas tādas korekcijas, bet tas galīgi neietekmēs būvtermiņa gala rezultātu. Tā ka faktiski uztraukumam par to, ka neiekļausimies termiņos, pašlaik nekādu indikāciju nav."

Savukārt JRT pārstāvji norāda, ka gadījumā, ja būvdarbi aizkavēsies kaut vai par mēnesi, teātrim pārcelšanos nāksies atlikt uz veselu gadu, jo sagatavošanās jaunajai sezonai būs nokavēta.

Kā vēstīts, pēc tam, kad JRT atgriezīsies vecajās telpās, Tabakas fabrikā sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju plānots attīstīt Radošo industriju atbalsta centru. Bet arī JRT Lāčplēša ielas ēkas rekonstrukciju gaida saspringts laiks. Pašreizējais termiņš ir 2018.gada nogale. Zaigas Gailes arhitektu birojs tikko iesniedzis tehnisko projektu, un pavasarī varētu sākties būvnieku meklējumi, kas bieži mēdz ievilkties. Pati būvniecība ilgs 20 mēnešus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti