Kultūras ziņas

Gatavojas Rīgas Grāmatu svētkiem

Kultūras ziņas

Surdo tulkojums. Kultūras ziņas

Neskaidra JRT atgriešanās Lāčplēša ielā

VNĪ un būvnieki vaino viens otru nespējā nodrošināt JRT ēkas rekonstrukcijas pabeigšanu plānotajā laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sākot jauno sezonu, Jaunā Rīgas teātra (JRT) kolektīvs skaidri zināja, ka pavasarī saņems atslēgas un varēs no Tabakas fabrikas atgriezties rekonstruētajā vēsturiskajā ēkā Lāčplēša ielā. Pēdējās dienās šī pārliecība ir stipri sašūpojusies. Problēmas atzīst gan ''Valsts nekustamie īpašumi'', gan būvnieki – pilnsabiedrība SBSC.

JRT direktore Gundega Palma skaidro: "Mēs zinājām datumu, kad mums tiks iedotas atslēgas un mēs iesim iekšā atpakaļ savās mājās. Nupat ir tā sajūta, ka... Mēs neesam nesaprātīgi, mēs saprotam, ka kovids un kara ietekme, tam visam ir sekas.

Mums ir tā bēdīgā sajūta, ka šis jau ir otrais būvniecības projekts, ko mēs izdzīvojam kopā ar ''Valsts nekustamajiem īpašumiem'', un tā vēsture atkārtojas."

Visas iesaistītās puses ir vienisprātis – būvniecības tempus ietekmēja gan Covid-19 krīzes, gan izmaksu sadārdzinājums un kara radītie pārrāvumi piegāžu ķēdēs. Tomēr ir vēl citi faktori.

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes locekle Jeļena Gavrilova stāsta: "Būvlaukumā šobrīd strādā 100 cilvēki, tempu kāpināšanai bija nepieciešams ap 300 cilvēkiem, līdz 2022. gada oktobrim ir paveiktas aptuveni 2/3 no ieplānotajiem darbiem."

''Valsts nekustamie īpašumi'' uzskata, ka būvnieks nav līdz galam ieinteresēts kāpināt tempu būvlaukumā, bet darbu veicējs vaino pasūtītāju gausumā.

"Mēs katrā ziņā kā patieso iemeslu redzam ''Valsts nekustamo īpašumu'' nespēju, ilgstošu nespēju pieņemt ātrus, atbildīgus lēmumus šajā situācijā.

Lēmumi mums ir jāgaida gan par projektēšanas risinājumiem, gan par darbu apstiprināšanas risinājumiem," uzsver SIA "Skonto būve" valdes loceklis Juris Pētersons.

Savukārt VNĪ pārstāve teic: "Mēs jau no savas puses paredzam iespēju palīdzēt piesaistīt apakšuzņēmējus un garantēt savlaicīgu rēķinu apmaksu par paveiktajiem darbiem, jo saprotam, ka būvniekam ir problēmas ar apgrozāmajiem līdzekļiem, līdz ar to mēs esam gatavi iesaistīties un arī palīdzēt."

Pētersons uzsver: "Vakar mums bija sapulce ar ''Valsts nekustamajiem īpašumiem'', kur beidzot sākām konstruktīvi runāt, kas būtu vajadzīgs, lai uzlabotu situāciju. Diemžēl 11. marts nebūs, tas ir jāpasaka skaidri un gaiši, bet nu cerams – ne jau arī augusts."

9. decembrī saskaņā ar termiņiem jābūt pabeigtām ēkas ārējām konstrukcijām, lai līdz pavasarim turpinātos tikai iekšdarbi. Ja tiks nodrošināta naudas plūsmas nepārtrauktība, būs arī strādnieki un ātrums, apgalvo būvnieki.

Ne pasūtītājs, ne darbu izpildītājs šobrīd nerunā par iespējām atteikties no savām saistībām un līgumu lauzt. Savukārt Jaunā Rīgas teātra kolektīvs nevēlas Tabakas fabrikā aizvadīt vēl vienu sezonu.

"Mums ir visu laiku plāni B un C, jebkurai kultūras iestādei šajos mainīgajos apstākļos tādi ir, bet mēs joprojām ļoti ceram un aicinām būvniekus mobilizēties un tomēr to darbu padarīt pavasarī. Lai mēs šo pārvākšanās procesu varētu paveikt vasarā un uzsākt jaunu kvalitatīvu sezonu Lāčplēša ielā," aicina Palma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti