Pārmijas

Šūberta un Brāmsa meistardarbi Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā

Pārmijas

Mēģināt var arī naktīs! Saruna ar dziedātāju Ilonu Bageli un čellisti Initu Malnaču

Kamerorķestra "Kremerata Baltica" festivāls svin jau 20. gadskārtu!

Festivāls «Kremerata Baltica» svinēs 20. jubileju

"Festivāls "Kremerata Baltica" vienmēr ir gājis roku rokā ar robežu paplašināšanu. Tas nekad nav bijusi vienkārši mūzikas virkne, tam vienmēr ir bijis virsuzdevums," Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Pārmijas" skaidroja muzikoloģe, kamerorķestra "Kremerata Baltica" direktore Ingrīda Zemzare.

20. starptautiskais kamerorķestra "Kremerata Baltica" festivāls notiks Dzintaru koncertzālē no 15. līdz 17. septembrim.

Festivālā uzmanība pievērsta tieši "Kremerata Baltica" orķestrim un tā ilggadējiem līdzgaitniekiem, domubiedriem, komponistiem un no orķestra vidus izaugušajiem solistiem. Trijos koncertos līdzās vijolniekam Gidonam Krēmeram un kamerorķestra mūziķiem uzstāsies pasaulslavenā dāņu blokflautas virtuoze Mikala Petri (Michala Petri), aizrautīgais laikmetīgās mūzikas interprets, neordinārais vijolnieks Hugo Tičati (Hugo Ticciati), jaunā lietuviešu diriģēšanas zvaigzne Adoms Morkūns-Budris (Adomas Morkūnas-Budrys) un pianists Georgijs Osokins. Gaidāmi Krista Auznieka Vijoļkoncerta un dāņu komponista Pola Rudera (Poul Ruders) blokflautas koncerta pirmatskaņojumi.

Vijolnieks un festivāla solists Hugo Tičati stāstīja, ka viņa sadarbība ar "Kremerata Baltica" iesākās pirms pāris gadiem, kad festivālā tika pirmatskaņots Artura Maskata opuss. Savukārt ar Kristu Auznieku vijolnieks iepazinās koncertā, kurā atskaņoja Pētera Vaska Koncertu. Auznieka darbi viņu ļoti uzrunājuši, tāpat Tičati uzsvēra, ka pirmatskaņot skaņdarbu ir liela atbildība, jo tas ir pats pirmais, kas klausītājus iepazīstina ar jauno muzikālo materiālu.

Vijolnieks atklājis, ka bieži aicina mūziķus no "Kremerata Baltica" arī uz koncertiem savā kamerorķestrī. 

Ingrīda Zemzare un vijolnieks Hugo Tičati
Ingrīda Zemzare un vijolnieks Hugo Tičati

Festivālā skanēs mūzika, kas tradicionāli tiek saistīta ar "Kremerata Baltica"un arī pārsteigumi, piemēram, grupas "Nirvana" sabalsošanās ar Filipa Glāsa mūziku. Tičati atzīmēja, ka viņam šāda muzikālo virzienu apvienošana, kas kādam var šķist neiespējama, ļoti interesē. Katrā koncertā kā veltījums izskanēs arī Ukrainas komponistu darbi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti