Tik daudz labu koncertu, kā tos visus apmeklēt? Tavs rudens kalendārs

Septembrī un oktobrī klausītājus Latvijā iepriecinās ļoti daudzveidīgu koncertu programma, kurā būs gan superzvaigžņu lielkoncerti, gan žanriskā daudzveidība, gan sen gaidītas sadarbības un īpaši veidotas programmas. Lai pagūtu apmeklēt visu sev interesējošo, der laikus saplānot savu rudens koncertu kalendāru. 

Septembris

Dadi Freirs "Hanzas peronā"

9. septembrī "Hanzas peronā" uzstāsies kolorītais Dadi Freirs (Daði Freyr), kuru klausītāji Latvijā un arī visā pasaulē iepazina kā Islandes pārstāvi Eirovīzijā. Freira mūzika ir prātā paliekošs, rotaļīgs indī, kas vēl jo labāk skan koncertā. 

"Gilla Band" koncertzālē  "Palladium Riga"

10. septembrī "Palladium Riga" uzstāsies īru postpanka grupa "Gilla Band", kuri mūzikas radīšanai pieiet ar rotaļīgu asprātību. Piemēram, grupa visas albuma "The Talkies" dziesmas ierakstīja vienā tonalitātē un apzināti izvairījās no vietniekvārdiem dziesmu tekstos. "Gilla Band" ir iedvesmojuši tādas grupas kā  "IDLES", "Fontaines D.C." un savos koncertos tiek raksturoti kā "haotiski, elektrizējoši un patiesi bīstami – kā pēdējā ballīte pirms apokalipses".

"Tesa" un Edgars Rubenis mākslas centrā "Noass"

15. septembrī mākslas centrā "Noass" notiks dubultkoncerts, kurā uzstāsies grupa "Tesa" un Edgars Rubenis – viņu devums Latvijas eksperimentālajā mūzikā ir liels, nozīmīgs un daudzas paaudzes iedvesmojošs. "Tesu" un Edgaru Rubeni vieno sena draudzība, kas ir arī dzirdama mūzikā, piemēram, "Mona de Bo" daiļradē. 2023. gadā "Tesas" mūziku varētu dēvēt par transcendentālu metālmūziku, savukārt Edgara Rubeņa mūzika ir akustiska un atdod cieņu blūza mūzikas tradīcijai. Iespējams, šis koncerts "Noasā" jau kādu laiku ir izpārdots, un tādēļ vēl jo vairāk būtu pelnījis papildkoncertu.

Latvijas Radio kora koncerts "Daudzbalsīgā vienbalsība"

15. septembrī  Rīgas Sv. Jāņa baznīcā Latvijas Radio koris diriģentu Sigvarda Kļavas un Kaspara Putniņa vadībā sniegs laikmetīgās kormūzikas koncertu "Daudzbalsīgā vienbalsība". Koncertā skanēs Andris Dzenītis ‘‘Om, Lux Aeterna", Mārtiņš Viļums ‘‘The Fate Of King Lear’s Children" (‘‘Karaļa Līra bērnu liktenis"), Santas Ratnieces komponētā ‘‘Nakts gaisma", kā arī Pētera Vaska kora darbi ar latīņu tekstiem.

"Sudden Lights" Mežaparka Zaļajā teātrī

16. septembrī Mežaparka Zaļajā teātrī uz lielo koncertu aicina "Sudden Lights", kuriem 2023. gads bija spilgtām emocijām bagāts. Jaunākā "Mēs turpināmies" ir viena no radio spēlētākajām dziesmām. Šajā gadā "Sudden Lights" ir bijuši vieni no aktīvākiem koncertētājiem Latvijā, bet Rīgā koncerts būs viens – Mežparkā.

"Sansusī vakars" Valmierā

16. septembrī Valmieras ūdens bioloģiskās notekūdeņu attīrīšanas iekārtu teritorijā notiks "Sansusī vakars". Armands Siliņš-Bergmanis kopā ar sitaminstrumentālistu Reini Tomiņu izpildīs kamermūzikas programmu. Vakara vidus daļā būs "Sansusī" mūziķu kautiņu turnīra spraigs pusfināls, kurā piedalīsies ērģelnieks Oskars Kalniņš un saksofonists Rūdolfs P. Rubenis. Vakaru noslēgs fiziskā līdzsvara apšaubīšana un izpēte Somijas laikmetīgā cirka trupas "Lumo company" izrādē "Fineline". Vakara punkts uz "i" jeb ķirsītis – enerģijas izlāde 20 minūšu diskotēkā. 

"BandaBanda" un "New Wavy" koncertzālē "Palladium Riga"

22. septembrī koncertzālē "Palladium Riga" uzstāsies hiphopa huligāni "BandaBanda" un "New Wavy". Viņu muzikālie ne-darbi, kuros sprakšķ sarkasms un skatuviskā harizma, itin bieži padziļina plaisu starp dažādu paaudžu klausītājiem, tas ir fakts. Tāpat kā fakts, ka šīs apvienības ir Latvijas hiphopa jaunā viļņa spilgtākā reprezentācija. Tā kā šo grupu koncerti nav bieži, šī būs īpaša reize, lai atkal satiktos vai arī no jauna iepazītos ar šiem rezgaļiem.

Zola Jesus "Hanzas peronā"

24. septembrī "Hanzas peronā" viesosies Zola Jesus, kuras mūzikā saplūst operdziedāšanas zināšanas ar tumšu, melodramatisku, prātā paliekošu mūziku. Viņu var dēvēt par avangarda popa mākslinieci, kuras koncerti ir intensīvi un atmosfēriski.

"Algiers" "Laska V21"

29. septembrī "Laska V21" koncertzālē Vagonu ielā 21 uzstāsies "Algiers" no ASV, kuri savā daiļradē meistarīgi sapludina dažādus stilus, tajā skaitā postpanku, industriālo mūziku, blūza un gospeļa elementus, un tiek slavēti kā spēcīga koncertgrupa. Šī gada februārī iznāca grupas ceturtais albums "Shock".    

Oktobris

50 Cent "Arēnā Rīga"

Ar diviem koncertiem 9. un 10. oktobrī "Arēnā Rīga" uzstāsies pasaulslavenais reperis 50 Cent. Pirmais koncerts tika izpārdots tādā ātrumā, ka 10. oktobrī tika ieplānots papildkoncerts. Klausītāji Latvijā reperi 50 Cent iepazina jau 2003. gadā, kad iznāca viņa debijas albums "Get Rich or Die Tryin'" ar singlu "In Da Club". Arī "Candy Shop" ir dziesma, kuru zinās arī tie, kas repu neklausās. Šis koncerts svarīgs arī kā populārās kultūras notikums, ļoti atbilstošs aktuālajam trendam, kas atgriež atpakaļ laikā uz divtūkstošajiem gadiem (Y2K).

"XIU XIU" "Tu jau zini kur"

12. oktobrī ar koncertu Tallinas kvartāla kultūras telpā "Tu jau zini kur" uzstāsies amerikāņu eksperimentālā grupa "XIU XIU", kuru mūzikā dzirdams gan atonāls haoss, gan rokmūzikas ikonu Deivida Bovija un Lū Rīda ietekme, un savos koncertos piedāvā izdzīvot plaša diapazona emocijas.

"Riga IFF uz perona" – kino un mūzikas nakts "Hanzas peronā"

14. oktobrī Rīgas Starptautiskā kino festivāla laikā kultūras telpā "Hanzas perons" uzstāsies Alekss Žangs Hungtajs (Alex Zhang Hungtai) no Kanādas un "Giant Swan" no Bristoles. Alekss zināms ar savu projektu "Dirty Beaches", kurā sapludināja trokšņainu lo-fi estētiku ar Elvisa Preslija šarmu un dziedāšanas manieri. Mūziķis ir pazīstams arī kā kino mūzikas autors. Savukārt "Giant Swan" tiek raksturoti kā "enerģiskas, agresīvas deju mūzikas, trīcošu basu un hipnotizējoša elektroniska trokšņa smeldzīga laulība" un sola sanākušos labi izdancināt.

Nilss Frāms "Lielajā dzintarā"

18. oktobrī koncertzālē "Lielais dzintars" Liepājā koncertēs Nilss Frāms, kurš ir pianists, komponists un producents. Mūzikā Frāms savieno klasisko tradīciju un elektronisko inovāciju, viņš ir iemantojis izcila instrumentālista, fascinējoša koncertizpildītāja reputāciju. Pērn nāca klajā viņa trīs stundu ilgais albums "Music For Animals".

Grandson koncertzālē "Palladium Rīga"

19. oktobrī Palladium Riga dzirdēsim Grandson, kurš savā mūzikā apvieno blūza un hārdroka ģitāras smeldzi, hiphopa ietekmētus bītus, elektroniskās mūzikas producēšanu ar dziesmu tekstiem, kas iedziļinās atkarībās, garīgās veselības problēmās un ikdienas dzīves problemātikā. Viņa jaunākais albums "I Love You, I'm Trying" iznāca maijā, un šoruden Latvijā mūziķis uzstāsies pirmo reizi. 

"Detlef" koncertzālē "Palladium Riga"

21. oktobrī koncertzālē "Palladium" Riga tiks svinēta apvienības "Detlef" albuma "Tu izliecies par sevi" divdesmitgade. Albums atmiņā palicis ar tādiem hitiem kā "Četras sienas", "Stils nevainīgs", "Blind actor". 

"Il Divo" "Arēnā Rīga"

24. oktobrī ar koncertu "Arēnā Rīga" atgriežas talantīgie "Il Divo" vokālisti, kuru repertuāru veido Tonijas Brekstones, Franka Sinatras, kā arī dziesmas spāņu, angļu, itāļu un franču valodās.

"Swans" Mežaparka Kokaru zālē

27. oktobrī Mežaparka Kokaru zālē uzstāsies eksperimentālās mūzikas grupa "Swans", kuru iesildīs grupas ilggadējais ģitārists Normens Vestbergs. Šī gada jūnijā iznāca grupas jaunākais albums "The Beggar", kuru līderis Mails Gira esot rakstījis ar optimistisku, rozā sajūtu. Tas izklausās intriģējoši, jo "Swans" mūzika un koncerti ir ekspresīvi un izaicinoši – vienaldzīgo nebūs! Laikus iesi prom vai arī prasīsi vēl un vēl!

"Moderat" "Hanzas peronā"

27. oktobrī "Hanzas peronā" uzstāsies "Moderat", kas ir vācu elektroniskās mūzikas grandi. To veido mūziķi no tādām ne mazāk svarīgām grupām kā "Apparat" un "Modeselektor". Pagājušajā gadā grupa izdeva albumu "More D4ta".

Aminata koncertzālē "Palladium Riga"

27. oktobrī "Palladium Riga" albumu "Savvaļas pusē" prezentēs dziedātāja Aminata solo koncertā "Paisums. Bēgums". Aminata pazīstama gan ar savu spēcīgo, emocionālām nokrāsām bagāto balsi, gan ar rūpīgo pieeju darbam. Prezentācijas koncerta programmu veidos jaunākā mūzika un padomāts būs arī par īpašu vizuālo baudījumu.

Rīgas gospelkora 20 gadu jubilejas koncerts "Hanzas peronā"

28. oktobrī "Hanzas peronā" savus 20 gadus atzīmēs Rīgas gospeļkoris, kurš ir divkārtējs Pasaules koru olimpiādes zelta medaļas laureāts, darbojas dziedātājas Kristīnes Prauliņas vadībā. Jubilejas koncerta īpašie viesi būs dziedātāji – Dveins Vuds no ASV un Lizelote Ostbloma no Zviedrijas. Programmu veidos klausītāju iemīļoti skaņdarbi.

Dastins O'Hallorans Cēsīs

28. oktobrī koncertzālē "Cēsis" uzstāsies Amerikāņu pianists un komponists Dastins O'Hallorans, kurš plašāku atpazīstamību ieguvis kā filmu mūzikas komponists – viņa diskogrāfijā ir mūzika Sofijas Kopolas filmai "Marija Antuanete" (2016) un Gērta Deivisa lentei "Lauva" (2017). 2015. gadā ieguvis "Emmy" balvu par mūziku seriālam "Transparent", kura ieraksts ticis nominēts prestižajām kino balvām "Oskars". Cēsīs komponists atskaņos darbus no sava jaunākā albuma "Silfur" klavieru, čella un vijoles trio izpildījumā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti