Labrīt

Šogad strauji pieaugušas sūdzības par bērnu un jauniešu savstarpējo vardarbību

Labrīt

Latvijas uzņēmēji drošības industriju izstādē piedāvā lodes, frekvences un pārtiku armijai

Vai Baltijas jūras koru konkurss jau tuvojas savam lielajam mērķim?

Vai Baltijas jūras koru konkurss jau tuvojas savam lielajam mērķim – kļūt par Eiropas koru «Grand Prix» posmu?

Ar mērķi – spodrināt Latvijas kā koru lielvalsts tēlu – pirms septiņiem gadiem tika izveidots Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss. Tā mākslinieciskajam vadītājam Jānim Ozolam bija vēl augstāk mērķēts sapnis – ar laiku šo konkursu padarīt par vienu no Eiropas koru "Grand Prix" posmiem. Kā atzīst Ozols, šogad konkursā gaidāma sīva sacensība.

Šonedēļ noticis pasākums, kurā kori izlozēja savus uzstāšanās kārtības numurus. Indonēzijas korim "Gratia Choir" izlozē tiek 8. uzstāšanās numurs. Indonēzijas goda konsuls Latvijā Valdis Tilgalis uz izlozi ieradies indonēziešu tradicionālajā kreklā un cepurē, kas simbolizē viņiem raksturīgo vizuālo identitāti, ko interesanti būs redzēt arī kora vizuālajā tēlā.

Indonēzijas goda konsuls Latvijā Valdis Tilgalis
Indonēzijas goda konsuls Latvijā Valdis Tilgalis

Indonēzija konkursā piedalās jau otro reizi un patiešām izceļas ar augstas raudzes koriem. Valdis Tilgalis stāsta, ka dziedāšana viņiem ir ikdienas dzīves daļa, un ikdienā viņi dzied pat vēl daudz vairāk par latviešiem:

"Viņi dzied gandrīz katru dienu, trenējas dziedāšanā. Tāpēc uzmanīgi – viņi ir nopietni konkurenti!

Kad es biju Indonēzijā, es vaicāju, kā jūs jaunieši relaksējaties? Alkoholu tur cilvēki nelieto, narkotikas ir ļoti stingri aizliegtas. Uz manu vaicājumu viņi atbildēja – mēs dziedam! Tas ir tik forši! Un tad, kad vakaros mēs bijām tusiņos, viņi patiešām dzied, viņiem tas kaut kā dabīgi nāk ārā, viņi sadziedas, sacenšas viens ar otru dziedāšanā. Viņi dzied visādās formās."

Koru konkursā šogad kopumā sacentīsies 10 kori no deviņām valstīm. Līdzās korim no Indonēzijas būs arī kori no Igaunijas, Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Vācijas, Īrijas, Bulgārijas, kā arī divi pašmāju kolektīvi – "Austrums" un "Norise".

Korim "Norise" tā dalībniece Anna Hvostovoja izlozē 9. numuru, viņa stāsta, ka koris konkursu uztver kā iespēju profesionāli sevi attīstīt un pilnveidot: "Mums kā korim ir ļoti būtiski, ka mums ir kāds mērķis, uz ko strādāt. Pēc Dziesmu svētkiem šis mērķis nāca diezgan ātri, bet tas mūs mobilizēja, saliedēja kā komandu. Tas vienmēr ir nākamais līmenis, kas kori arī profesionāli attīsta. Mēs ejam uz mērķi, turpinām mēģināt ļoti stingri un mērķtiecīgi. Tas paņem no mums daudz, bet enerģija, ko mēs dabūsim atpakaļ, ir tā vērta."

10 koru sniegumu konkursā vērtēs kormūzikas profesionāļi no piecām valstīm – žūriju vadīs Hosu Elberdins Badiola no Spānijas, Latviju žūrijā pārstāvēs komponiste Selga Mence.

Trīs augstāko vērtējumu ieguvušie kori saņems naudas balvas, 1. vietas ieguvējs – arī "Grand Prix" balvas statueti, ko jau kopš konkursa sākumiem darina māksliniece Ginta Grūbe. Katru gadu balvai ir atšķirīgs veidols un arī materiāls, kādā tā radīta, stāsta māksliniece: "Šogad es izvēlējos betonu, jo es gribēju veidot balvu ļoti arhitektoniski, un ideja par māju man radās tāpēc, ka diriģenti kormēģinājumos reizēm salīdzina kori ar māju.

Basi ir stingrais pamats, kam ir jābūt svarīgam, stabilam, soprāni ir kā mājas fasāde, kam jābūt spožiem un tā tālāk. Šajā līdzībā ar māju un arhitektūru es veidoju balvu."

Māksliniece Ginta Grūbe
Māksliniece Ginta Grūbe

Konkursa sestajā norises gadā tas turpina spodrināt Latvijas kā koru lielvalsts tēlu, un, lai gan pats lielākais mērķis, ka šis konkurss kļūtu par Eiropas "Grand Prix" posmu, nav sasniegts, tomēr tas sāk ieņemt aizvien redzamāku vietu pasaules kormūzikas konkursu kartē – par to ir pārliecināts konkursa mākslinieciskais vadītājs Jānis Ozols: "Par mums zina daudz vairāk visā plašajā pasaulē. Ne tikai Eiropā, bet tiešām pasaulē, jo šogad pie mums brauc cilvēki skatīties konkursu no Maktoberdorfas, no Taivānas, no Amerikas. Tā ka tendence ir ļoti laba. Arī kori, kas ir pieteikušies no daudzām valstīm, ir ļoti augsta līmeņa kori.

Man izskatās, ka šogad būs ļoti sīva cīņa, jo tiešām ir vairāki TOP līmeņa kori, kuri, es domāju, ieraugot viens otru sarakstā, arī nav priecīgi, jo viņi viens otru ļoti labi zina."

6. Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss Jūrmalā risināsies no 22. līdz 24. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti