Kultūra / Mūzika
Fantāzijai un apcerei aicinās ļauties Jāņa Lūsēna un Mārča Auziņa koncertprogramma «Miers (bez vārdi...
Fantāzijai un apcerei aicinās ļauties Jāņa Lūsēna un Mārča Auziņa koncertprogramma «Miers (bez vārdiem)»
Meditatīva mūzika saspēlēsies ar gaismas partitūru Ziemassvētkiem veltītajā programmā "Miers (bez vārdiem)", ko izveidojuši divi izcili skaņu meistari – komponists Jānis Lūsēns un ģitārists Mārcis Auziņš. Programmas pirmatskaņojums notiks 16. decembra vakarā Jūrmalas Dubultu baznīcā, kam sekos koncerti vēl septiņos dažādos Latvijas dievnamos. Koncerti aicinās ļauties fantāzijai, apcerei un pārdomām.
LNSO mākslinieciskais vadītājs Peltokoski: Ilgi gatavojos kļūt par diriģentu, bet nesagatavojos būt...
LNSO mākslinieciskais vadītājs Peltokoski: Ilgi gatavojos kļūt par diriģentu, bet nesagatavojos būt vientuļš
"Es ilgi gatavojos kļūt par diriģentu. Mācījos mūziku, diriģēšanas tehniku… Bet es nesagatavojos būt vientuļš. Tur gan neko daudz nevar darīt, ja vēlos turpināt savu karjeru tādā intensitātē kā pašlaik," saka Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs Tarmo Peltokoski – 23 gadus vecais somu diriģents mūsu orķestra vadībā stājās pirms pusotra gada, kas ir tieši puse no viņa līgumā noteiktā termiņa.
Ziemassvētku skaņdarbi top vasarā. Latvijas Radio 3 tiešraidē pirmatskaņos Riharda Dubras končertino
Ziemassvētku skaņdarbi top vasarā. Latvijas Radio 3 tiešraidē pirmatskaņos Riharda Dubras končertino
17. decembrī Eiroradio Ziemassvētku dienas programmā Latvijas Radio 3 "Klasikā" izskanēs 13 koncerti, un šogad BBC pārraudzītajai koncertu virtenei Latvija piedāvā koncertu, kurā piedalīsies valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga", ērģelniece Liene Andreta Kalnciema, pianists Daumants Liepiņš un diriģents Normunds Šnē. Programmā – arī Riharda Dubras jaundarba "Ziemassvētku končertino" klavierēm un kamerorķestrim pasaules pirmatskaņojums. Notikumu klausītājiem būs iespēja piedzīvot gan klātienē Ventspils koncertzālē "Latvija", gan LR3 "Klasika" vilnī. Ar "Klasikas" un Eiroradio starpniecību šis koncerts izskanēs 14 valstīs.
Par dārgāko spēļmantiņu pasaulē un mūziku, kas nav normāla. Stāsta LNSO galvenais diriģents Tarmo Pe...
Par dārgāko spēļmantiņu pasaulē un mūziku, kas nav normāla. Stāsta LNSO galvenais diriģents Tarmo Peltokoski
14. un 15. decembrī Lielajā ģildē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Tarmo Peltokoski vadībā klausītājiem piedāvās koncertprogrammu "LNSO, Peltokoski un somu mūzikas pērles", kurā satiekas divi dažādu laikmetu izcilākie somu skaņraži. "Ceru, ka klausītājiem patiks!" intervijā Latvijas Radio 3 "Klasika" teic Tarmo Peltokoski.
Pirmo reizi pasniegs Kormūzikas balvu; aicina pieteikt pretendentus
Pirmo reizi pasniegs Kormūzikas balvu; aicina pieteikt pretendentus
2024. gada 20. janvārī Mežaparka estrādes Kokaru zālē pirmo reizi tiks pasniegta Kormūzikas balva – vienīgais apbalvojums Latvijā, kura mērķis ir izcelt izcilākos sasniegumus kormūzikas nozarē, jaunradē, kā arī pedagoģiskajā darbā 2023. gadā. Kormūzikas balvas dibinātāji un rīkotāji ir Dziesmu svētku biedrība, Latvijas Diriģentu asociācija sadarbībā ar Rīgas valstspilsētas pašvaldību. Balva iecerēta kā ikgadējs notikums, informēja organizatori.
Izcilības balvas kultūrā laureāte Vineta Sareika: Tas vienmēr ir īpaši – tikt novērtētai arī Latvijā
Izcilības balvas kultūrā laureāte Vineta Sareika: Tas vienmēr ir īpaši – tikt novērtētai arī Latvijā
"Fantastiskas sajūtas! Biju ļoti pārsteigta – neko tādu negaidīju… Tobrīd kopā ar "Berlīnes filharmoniķiem" biju Japānas tūrē, kaut kur starp Tokiju un Osaku. Izlasīju telefonā šo ziņu un pilnīgi samulsu. Ļoti liels prieks, protams. Tas vienmēr ir kas īpašs – tikt novērtētai arī Latvijā," teic Vineta Sareika par savām sajūtām, uzzinot par Izcilības balvas kultūrā piešķiršanu.
Mūziķu daudz, bet kur viņi spēlēs? Kas palīdz un traucē džeza attīstībai Latvijā
Mūziķu daudz, bet kur viņi spēlēs? Kas palīdz un traucē džeza attīstībai Latvijā
"Džeza mūziķu šobrīd ir daudz, bet lielākā problēma ir, kur tad viņi spēlēs? Un vēl otra problēma – kas viņus klausīsies? Es domāju, ja skatāmies tādā Baltijas kontekstā, tad mēs esam diezgan nožēlojamā stāvoklī šobrīd, jo koncertzāles mums nav, līdz ar to nevienu labu mākslinieku mēs nevaram šeit uzaicināt, paliek tikai mazie klubiņi," Latvijas Radio 3 raidījumā "Meistars Knehts" diskusijā pauž fonda "Mūsdienu mūzikas centrs" valdes loceklis, festivāla "Rīgas ritmi" rīkotājs Māris Briežkalns, aicinot arī dažādām mūziķu paaudzēm pēc iespējas vairāk sadarboties, ņemot vērā, cik aktīvi pēdējā desmitgadē Latvijā attīstījusies džeza mūzika.
FOTO: Ar Raimonda Paula koncertu Rīgas pilī godina cilvēku devumu valsts labā
(papildināts)
FOTO: Ar Raimonda Paula koncertu Rīgas pilī godina cilvēku devumu valsts labā (papildināts)
Šodien Rīgas pilī skanēja mūzika un valdīja smiekli, jo Rīgas pils Baltajā zālē spēlēja Maestro Raimonds Pauls un jautras muzikālas parodijas izdziedāja aktieris Andris Keišs. Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs ar asprātīgo koncertprogrammu atjaunoja tradīciju – ar koncertu godināt dažādu nozaru cilvēkus par darbu Latvijā un Latvijai.
Kas saista Indijas kukaiņus un plates? Ierakstu kolekcija no pianolām līdz MP3 izstādē «SAN»
Kas saista Indijas kukaiņus un plates? Ierakstu kolekcija no pianolām līdz MP3 izstādē «SAN»
Jaunajā Muzeju krātuvē Pulka ielā Rīgā 7. decembrī durvis ver Rakstniecības un mūzikas muzeja izstāde "SAN", ko iedvesmojusi pirmās latviešu skaņuplates 120. gadadiena. Izstādē apskatāma un arī klausāma gan muzeja unikālā skaņu ierakstu kolekcija no pianolām un mūzikas lādītēm līdz kompaktdiskiem un MP3 atskaņotājiem, gan īpaši šai izstādei veidotas mūsdienu mākslinieku skaņas instalācijas. Varēsiet arī uzzināt, kāda skaņu ierakstiem saistība ar bitēm un eksotiskiem Indijas kukaiņiem.
Diriģents Andris Poga par Marisu Jansonu: Viņam bija īpašs personības starojums
Diriģents Andris Poga par Marisu Jansonu: Viņam bija īpašs personības starojums
8. decembrī pulksten 19.00 Lielajā ģildē notiks diriģentam Marisam Jansonam veltīts koncerts, kurā piedalīsies pasaulslavenais vijolnieks Gidons Krēmers, bet pie diriģenta pults būs Andris Poga. "Es varu teikt tikai to, ko saka visi, ka Marisam Jansonam bija ārkārtīgi īpašs personības starojums un ārkārtīgi liela labvēlība pret katru, kas nāca pie viņa pēc padoma vai kas ar viņu vienkārši sarunājās," Latvijas Radio 3 raidījumā "Pa ceļam ar Klasiku" atklāj diriģents Andris Poga.
Vai zini, ka slavenā mūziklu autora Ričarda Rodžersa mazdēls turpina viņa iesākto ceļu?
Vai zini, ka slavenā mūziklu autora Ričarda Rodžersa mazdēls turpina viņa iesākto ceļu?
Ričards Rodžerss ir viens no 20. gadsimta pazīstamākajiem amerikāņu komponistiem. Sarakstījis 43 mūziklus, no tiem ļoti zināmos "Mūzikas skaņas", "Oklahoma", "Karuselis", kā arī vairāk kā 900 dziesmu. Ieguvis prestižās "Emmy", "Grammy", "Tony" un "Oskara" balvas. Tādus panākumus grūti pārspēt, tomēr viņa mazdēls Adams Getels (Adam Guettel) arī kļuvis par zināmu komponistu, dziesmu vārdu un stāstu autoru, kā arī skolotāju.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd