Vita Anstrate

LTV Ziņu dienesta korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Ārpus ētera
Vita Anstrate: Neklausieties medijos - pārdomas par «sistēmas bērniem» pēc sēdes Saeimā
Vita Anstrate: Neklausieties medijos - pārdomas par «sistēmas bērniem» pēc sēdes Saeimā

Par „sistēmas bērniem” jeb bērniem, kas palikuši bez vecāku gādības un tāpēc dzīvo bērnunamos, veidoju materiālus nu jau astoņus mēnešus, un par padarīto esmu saņēmusi gan labus vārdus, gan kritiku un pārmetumus. Tomēr vērtēju, ka kopā ar kolēģiem esam panākuši ļoti daudz. Tāpēc turpinām un noteikti vēl turpināsim. Šī gada labdarības maratons „Dod pieci!”, kas norisināsies no 17. līdz 23. decembrim, ir veltīts „sistēmas bērniem”, un tā sauklis vēsta „Salabo bērnību!”.

Vita Anstrate: Jautājumi pēc Bērnu tiesības inspekcijas vadītājas atkāpšanas
Vita Anstrate: Jautājumi pēc Bērnu tiesības inspekcijas vadītājas atkāpšanas

Trešdien amatu atstājusi Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja Ilona Kronberga. Pirms pusgada īpaša komisija atklātā konkursā tieši Kronbergu izraudzījās kā piemērotāko kandidāti inspekcijas vadības amatā pēc tam, kad darbu pameta ilggadējā priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa. Kronberga atlūgumu skaidro ar pozitīvām izmaiņām viņas dzīvē, kuras nepaskaidro, bet jāpiemin arī fakts, ka viņas atkāpšanās seko laikā, kad inspekcija risina dažādus, skaļi izskanējušus ar bērnu tiesībām saistītus problēmu jautājumus un uz viņu tika liktas lielas cerības.  

Vita Anstrate: Latvijā vēl ir vairāki desmiti patvēruma meklētāju, kuriem ir jāpalīdz un par kuru pr...
Vita Anstrate: Latvijā vēl ir vairāki desmiti patvēruma meklētāju, kuriem ir jāpalīdz un par kuru problēmām ir jārunā

Sabiedrībā plašāk zināmais kurds Tariks, kuram pavasarī apritēs gads kopš bēgļa statusa saņemšanas, aizvien vēl ir Latvijā. Osmaņu ģimene no Irākas, sīriešu ģimene Hala un Adnans, kas gatavo populāro humosu Kalnciema tirdziņam, mans draugs Karzans un vēl vairāki desmiti cilvēku Muceniekos un ārpus. Viņi šeit vēl ir, cenšas iekļauties, kā nu kuram sanāk, jo bieži vien problēmu atrisināšana ir atkarīga no pašu, īpašu labvēļu jeb brīvprātīgo palīdzības. Kāpēc?

LSM infografika: Pirmie secinājumi pēc skolotāju algu reformas
LSM infografika: Pirmie secinājumi pēc skolotāju algu reformas

Skolotāju algas likme valstī vidēji palielinājusies 72% izglītības iestāžu, tomēr teju katrā skolā ir gan ieguvēji, gan zaudētāji. Šādas tendences iezīmējas Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) apkopotajos datos. Kopumā atalgojums visvairāk samazinājies tiem pedagogiem, kas ieguvuši augstākās kvalitātes pakāpes, tātad uzskatāmi par vieniem no labākajiem skolotājiem Latvijā. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd