Madara Fridrihsone

LTV raidījuma “Kas notiek Latvijā?” redaktore

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Ārpus ētera
Madara Fridrihsone: Ienesīga vieta
Madara Fridrihsone: Ienesīga vieta
Apritējis jau vairāk nekā gads, kopš darbu sāka pērnā gada jūnijā pašvaldības domēs ievēlētie deputāti. Šķiet, itin piemērots brīdis, lai ielūkotos Latvijas lielākās pašvaldības – galvaspilsētas domes deputātu – iesniegtajās valsts amatpersonu deklarācijās par 2017. gadu un tiktu skaidrībā, vai atrašanās domes valdošajā koalīcijā dod kādas priekšrocības tīri materiālā ziņā.
Madara Fridrihsone: Municipālā biznesa bonusi
Madara Fridrihsone: Municipālā biznesa bonusi

Vēlēšanu programmās politiķi mēdz sarakstīt zilus brīnumus – lielākus un mazākus. Darbavietas, sociāli jūtīgi jautājumi, kuru risinājumus, pēc politiķu domām, vēlētāji cer sagaidīt no ievēlamajiem. 

Madara Fridrihsone: Veselības ministra nomaiņas sekas – «liekam jaunu bildi iekšā»
Madara Fridrihsone: Veselības ministra nomaiņas sekas – «liekam jaunu bildi iekšā»

Iespējams, daudzi pacienti un mediķi, izdzirdot par Gunta Belēviča demisiju, atviegloti uzelpoja, jo tieši Belēviča vadības laikā veselības aprūpes nozarē spēji uzliesmoja problēmas, kas bija gruzdējušas jau sen. Jaunā veselības ministre Anda Čakša enerģiski ķērusies pie vadības grožiem. Vai pārmaiņas vienmēr ir uz labu? 

Madara Fridrihsone: Kā teroristi ietekmējuši bagāžas saturu
Madara Fridrihsone: Kā teroristi ietekmējuši bagāžas saturu

Londona. 2006. gada augusts. Getvikas lidostā, no kuras tolaik uz Rīgu lidoja gan "airBaltic", gan "British Airways" valda tveice. Tūkstošiem cilvēku stāv rindās, gaidot drošības kontroli. Vairāki desmiti lidostas darbinieku apstaigā rindās stāvošos, bez žēlastības liekot izmest maisos jebkuru rokas bagāžā esošu neatļautu priekšmetu.

Madara Fridrihsone: Misija un mesli
Madara Fridrihsone: Misija un mesli

"Viņš nebija liels rakstnieks; viņu nevar salīdzināt ar tādiem angļu literatūras ģēnijiem kā Svifts, Defo, Fīldings, Tekerijs, Dikenss. Viņš bija pats tipiskākais buržuāzijas rakstnieks, kurš ne reizi neiedrīkstējās sacelties pret "veco pasauli", ar kuru vienmēr palika labās attiecībās. Nekur viņa grāmatās nav ne mazākās protesta pazīmes."

Madara Fridrihsone:  «Solidaritāte» tikai nosaukuma pēc
Madara Fridrihsone: «Solidaritāte» tikai nosaukuma pēc

Droši vien jāsāk ar to, ka Finanšu ministrijas centieni nākamā gada valsts budžeta likumprojektu paketē piedāvāt nodokļu izmaiņas, kurām, vismaz pēc to autoru domām, būtu jāmazina ienākumu nevienlīdzība, visnotaļ atbilst starptautiskajām tendencēm ienākuma nodokļu jomā. 

Madara Fridrihsone: Reemigrācijas plāna vājā vieta
Madara Fridrihsone: Reemigrācijas plāna vājā vieta

Jūlija sākums, XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. Latvijas Televīzijas veidotajās svētku dienasgrāmatās pazib Aleksa – svētku dalībniece no Londonas latviešu skolas. Aleksas mati ir melni, nevis linu balti. Viņas acis nav linu ziedu zilumā, viņas āda ir daudz tumšāka, nekā pie mums ierasts. Protams, viņa nav vienīgā XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniece, kuras āriene nu nekādi neatbilst daudzu Latvijā mītošo cilvēku priekšstatam par to, kāds izskatās "īsts" latvietis. 

LSM infografika: Prezidenta amata kandidātu prioritātes un vīzijas
LSM infografika: Prezidenta amata kandidātu prioritātes un vīzijas

Lai iepazīstinātu ar Valsts Prezidenta amata kandidātu vīzijām potenciālajā amatā, Latvijas Radio uzdeva katram no kandidātiem vienādus jautājumus - nosaukt savas prioritātes ārpolitikā, atklāt, kā plāno saliedēt sabiedrību un vai prezidentam būtu jādod lielāka vara. Piedāvājam kandidātu atbildes salīdzināšanai.

Madara Fridrihsone: Baltiem diegiem šūti aizbildinājumi
Madara Fridrihsone: Baltiem diegiem šūti aizbildinājumi

Satiksmes ministrija ir valstij piederošo kapitāldaļu turētājs gan nacionālajā aviokompānijā „airBaltic”, gan starptautiskajā lidostā „Rīga”. Nav nekādu šaubu, ka Satiksmes ministrija un tās politiskais vadītājs Anrijs Matīss („Vienotība”) zin par faktu, ka nacionālā aviokompānija „airBaltic” jau ilgstoši pilnā apmērā nenorēķinās par lidostas pakalpojumiem.

Madara Fridrihsone: Vairāk patīkamu braucienu…
Madara Fridrihsone: Vairāk patīkamu braucienu…

Ir darbadienas rīts, 7. tramvajā pasažieru netrūkst – cilvēki dodas uz darbu un mācībām. Pieturā „Atpūtas centrs ”Lido”” tramvajā ieveļas divi bezpajumtnieki. Visticamāk, nakti viņi pavadījuši turpat netālu esošajā naktspatversmē. 

Madara Fridrihsone: Kandidātu faktors
Madara Fridrihsone: Kandidātu faktors

Pagājušajā nedēļā publiskotos sabiedriskās domas aptaujas rezultātus (aptauju pēc ”Neatkarīgās Rīta Avīzes” pasūtījuma veica SKDS) par sabiedrībai tīkamākajiem Valsts prezidenta amata kandidātiem, protams, var dēvēt arī par ”tautas biedēšanu”. Tieši tā pieļāvumu, ka par tautas vēlētu prezidentu varētu kļūt Ventspils mērs un mūžīgais Zaļo un Zemnieku savienības premjerministra amata kandidāts Aivars Lembergs vai Rīgas mērs Nils Ušakovs, savā ”Twitter” kontā raksturoja Saeimas deputāts Dainis Liepiņš. Viņa pārstāvētās Latvijas Reģionu apvienības sagatavotos Satversmes grozījumus, kas paredzēja prezidentu ievēlēt vispārīgās vēlēšanās, Saeima noraidīja īsi pirms Ziemassvētkiem. 

Madara Fridrihsone: Ietiepšanās un Ziemassvētki
Madara Fridrihsone: Ietiepšanās un Ziemassvētki

Nekādu pārsteigumu - neraugoties uz to, ka gadu no gada Saeimā tiek iesniegti likuma grozījumi, kas paredz oficiālas svētku dienas statusu piešķirt arī 7. janvārim, kad Ziemassvētkus svin Latvijā mītošie pareizticīgie un vecticībnieki, minētais statuss šai dienai tā arī nav noteikts. Pirms mēneša attiecīgie grozījumi likumā ”Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” kārtējo reizi nodoti komisijām un nekur tālāk nav tikuši.

Madara Fridrihsone: Eiro tomēr nav burvju eliksīrs
Madara Fridrihsone: Eiro tomēr nav burvju eliksīrs

Pirms gada tie, kas centās atgādināt, ka Eiropas vienotā valūta eiro ir tikai norēķinu līdzeklis, nevis burvju eliksīrs, kas Latvijas ekonomiku iecels saulītē, dažās diskusijās tika apsaukti par nejēgām. Viņiem tika pārmesta pat nostaļģija pēc laikiem, kad vienīgā oficiālā nauda Latvijas teritorijā bija rublis. 

Madara Fridrihsone: Ērtais status quo
Madara Fridrihsone: Ērtais status quo

No vienas puses, valdības veidošanas laiks ir pats piemērotākais, lai iekustinātu diskusiju par ministriem maksājamām algām. Citādi var sanākt kā 2002.gada nogalē, kad teju pirmais nupat apstiprinātās Einara Repšes valdības lēmums bija par ministru algu palielināšanu.

Madara Fridrihsone: Grīļīgums – stabila tradīcija
Madara Fridrihsone: Grīļīgums – stabila tradīcija

Pagājušajā nedēļā savās pārdomās par pērnruden piedzīvoto Valda Dombrovska (”Vienotība”) valdības galu un mūsu politiskajā vidē valdošajiem ”tikumiem” ar žurnālu ”Ir” dalījās aizejošās valdības finanšu ministrs Andris Vilks, kurš pats 12. Saeimas vēlēšanās nekandidēja. Domājams, līdzīgu atklātību no tiem politiķiem, kas nolēmuši ”izkāpt no vilciena” turpmākajos mēnešos piedzīvosim ne reizi vien.

Madara Fridrihsone: Viltus atsvabināšana
Madara Fridrihsone: Viltus atsvabināšana

Tas, vai attiecībā uz nākotnē ņemtajiem kredītiem Latvijā tiks ieviests pēdējos gados izdaudzinātais nolikto atslēgu princips, tagad ir Valsts prezidenta Andra Bērziņa rokās. Daļa Saeimas deputātu, kas priekšvēlēšanu gaisotnē atbalstīja šī principa ieviešanu, jau paspējuši palepoties, ka atsvabinājuši ļaudis no kredītu verdzības. Tas gan īsti neatbilst patiesībai, jo atsvabināti no kredītu verdzības Maksātnespējas likuma grozījumu izsludināšanas gadījumā būs tikai tie iedzīvotāji, kuri hipotekāros kredītus ņems pēc 2015. gada 1.janvāra.

Madara Fridrihsone: Valsts bankas mirāža
Madara Fridrihsone: Valsts bankas mirāža

No 2008.gada novembrī pārņemtās ”Parex bankas” pīšļiem dzimusī banka ”Citadele” ir nolemta pārdošanai. To savulaik, saņemot aizdevumu no Eiropas Komisijas, apņēmās tā brīža valdība. Ļoti iespējams, ka 2011. gada maijā, apstiprinot ”Citadeles” pārdošanas stratēģiju, tika cerēts uz to, ka solīdi investori par banku būs gatavi maksāt augstāku cenu, tomēr objektīvi vērtējot, situācija ir tāda, kāda tā ir – ”Citadele” nebūt nav vienīgā pārdošanā izliktā banka, tādēļ investori rindā pēc tās nestāv.

Madara Fridrihsone: Starp aizsardzību, algām un nodokļiem
Madara Fridrihsone: Starp aizsardzību, algām un nodokļiem

”Budžets vienmēr ir politika. Politika vienmēr ir budžets,” – tā ir aksioma. Tas nozīmē, ka budžets vienmēr ir mēraukla, ar ko izmērīt, cik lielā mērā politiskās programmas tiek īstenotas. Politika vienmēr nozīmē izvēli, bet šīs izvēles uzskatāms apliecinājums ir tas, kā tiek sadalīti valsts budžeta līdzekļi.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd