Lauris Veips

eng.lsm.lv redaktors

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Dzejas dienasgrāmata: «Es ienīstu šo pasauli»
Dzejas dienasgrāmata: «Es ienīstu šo pasauli»
Ieskats pašlaik notiekošajās Dzejas dienās 2018. Būdams jauns un citu saukts par dzejnieku, esmu ieinteresēts dzejas procesos. Dzejas dienās, kuras aizsāktas 1965. gadā par godu Raiņa 100. dzimšanas dienai, šogad esmu apmeklējis divus pasākumus, no kuriem vienā piedalījos. Šis ir stāsts par tiem, un ceru līdzīgā formātā apskatīt arī citus pasākumus, kurus apmeklēšu.
Jaunie Latvijas dzejā: Jeļena Glazova
Jaunie Latvijas dzejā: Jeļena Glazova
Jeļena Glazova raksta mūsdienīgi un informēti. Būdama multimāksliniece, Jeļena sasniedz savus adresātus arī ar mūziku. Lasot viņas dzeju, skaidri var just jaunās dzejnieces intelektuālo pieredzi, kas plešas ārpus pierastā robežām. Viņa veiksmīgi žonglē ar informācijas telpu caurstrāvojošām idejām un kā prasmīgs juvelieris liek kopā dažādus redzējumus. Rezultāts ir viņas dzejoļi – fasetacis, ar kurām spējam labāk saskatīt, cik neprātīgs ir mūsu laiks.
Jaunie Latvijas dzejā: Vasilijs Karasjovs
Jaunie Latvijas dzejā: Vasilijs Karasjovs
Vasilijs Karasjovs ir krievu jaunākās paaudzes dzejnieks. Publicējies dažādos medijos, ir atdzejots latviski, dzimis un dzīvo Rīgā. Tikai 16 gadus vecs un jau nominēts svarīgajai Dragomoščenko prēmijai, ar kuru Krievijā apbalvo labākos krieviski rakstošos dzejniekus zem 27 gadu sliekšņa. Nepārspīlējot var teikt, ka Vasilijs jau ir paspējis izlasīt kādu pusotru bibliotēku un literārā erudīcija ir skaidri nolasāma arī viņa tekstos.
Jaunie Latvijas dzejā: Marija Luīze Meļķe
Jaunie Latvijas dzejā: Marija Luīze Meļķe
Jaunajai dzejniecei un māksliniecei Marijai Luīzei Meļķei ir svarīgi, lai viņas teksti lasītājus un klausītājus sasniegtu tiešā veidā. Publikai viņa lasa bieži un izteiksmīgi. Kad sākas viņas lasījums, kļūst skaidrs, kāpēc telpa ir stāvgrūdām pilna. Marijas Luīzes dzejoļi ir ne tikai amizanti un intuitīvi, bet arī intīmi, un klausoties gribas, lai viņas pārliecinātība pilda arī tevi pašu.
Jaunie Latvijas dzejā: Oskars Orlovs jeb Raibīs
Jaunie Latvijas dzejā: Oskars Orlovs jeb Raibīs
Oskara Orlova jeb Raibīs dzejoļos ir daudz viņa dzimtajai Latgalei raksturīgu parādību, viņu gribas dēvēt pat par hronikas rakstītāju. Taču klišejas un stereotipus, ko nereti saista ar šo reģionu, gan tajos neatrast. Tas ir neraksturīgi jaunajiem latviešu dzejniekiem, bet Raibīs savā skaudri humoristiskajā manierē runā arī par politiku. Viņa dzejolim seko skaidrojošie vārdi, gluži kā viņa nesen iznākušajā debijas krājumā "Pistacejis".  
Jaunie Latvijas dzejā: Raimonds Ķirķis
Jaunie Latvijas dzejā: Raimonds Ķirķis
Viņiem ir, ko teikt, un viņi to saka. Jauns cikls „Pieci jaunie Latvijas dzejā” Jeļena Glazova, Vasilijs Karasjovs, Marija Luīze Meļķe, Raimonds Ķirķis un Oskars Orlovs jeb Raibīs. Radio ēterā un internetā nedēļu viņu dzejoļi par to, kas ir svarīgi.
Rakstniece Daina Tabūna: Savdabība pati par sevi ir vērtība
Rakstniece Daina Tabūna: Savdabība pati par sevi ir vērtība

Dainas Tabūnas (1985) stāsti nesen izdoti angliski britu apgāda "The Emma Press" paspārnē. Par "The Secret Box" sauktā grāmatiņa ir maza, ilustrēta brošūra ap simt lappusēm. Tajā atlasīti trīs stāsti no Dainas pašlaik vienīgā krājuma "Pirmā reize". 

Jeļena Glazova: Māksla ir kosmpolītiska
Jeļena Glazova: Māksla ir kosmpolītiska

Divu dzejas krājumu un vairāku izstāžu autore, šarmantā multimāksliniece un Rus.lsm.lv autore Jeļena Glazova uzskata, ka mākslas paustās idejas ir kosmpolītiskas. LSM sarunājās ar Jeļenu par Latvijas un Krievijas dzejas ainu, kā arī viņas organizēto festivālu "Dzeja bez robežām", kas no 2. līdz 4. jūnijam norisinās Kaņepes kultūras centrā. 

Latviešu valodas profesors: Nelietot vokatīvu ir tizli
Latviešu valodas profesors: Nelietot vokatīvu ir tizli

"Spogulis nācijas apbrīnojamam stāstam" - tā latviešu valodu, senatnīgo starp Eiropas valodām, raksturo Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas vadītājs, profesors Ojārs Lāms. Valsts valodas dienā viņš skaidro, ar ko īpaša latviešu valoda, kas to vieno ar citām valodām, un to, kā mūsdienās latviešu valodā ielaužas svešvalodu ietekmes. 

Grāmatu tirdzniecības vietnē «ibook.lv» uzdarbojas, iespējams, krāpnieks
Grāmatu tirdzniecības vietnē «ibook.lv» uzdarbojas, iespējams, krāpnieks

Vairāki cilvēki gan grāmatu apmaiņas grupā "Facebook", gan grāmatu tirdzniecības vietnes "ibook.lv" forumā sūdzas par krāpnieku, kurš izkrāpj naudu, solot atsūtīt it kā pārdošanā izliktas grāmatas pēc pārskaitījuma saņemšanas. Policija mudina naudu, it sevišķi lielas summas, nepārskaitīt nezināmām personām avansā.

Atskats: ASV prezidenta vēlēšanu nakts
(papildināts)
Atskats: ASV prezidenta vēlēšanu nakts (papildināts)

Republikānis Donalds Tramps un demokrātu kandidāte Hilarija Klintone sacenšas par Baltā nama atslēgām. Vēlēšanām tuvojoties noslēgumam, krietnu soli priekšā - un soļa attālumā no ASV prezidenta amata - ir Tramps. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd