Edgars Kupčs

Latvijas Radio Ziņu dienesta producents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Ārpus ētera
Edgars Kupčs: Aspazijas gara paglābšana, Caunes iegribas un balsojamās mašīnas
Edgars Kupčs: Aspazijas gara paglābšana, Caunes iegribas un balsojamās mašīnas

Varbūt pārāk skaļi secināts, tomēr diezgan droši var teikt, ka 28.oktobris vismaz Jelgavas novada domes darbā ieies vēsturē. Pēc vairāk nekā sešu gadu klusas disciplīnas autoritārā stilā vadītās novada pašvaldības rīcībā noticis nebijis pavērsiens – daži pie varas esošo partiju jeb pozīcijas deputāti ir balsojuši pretēji tam, ko gribētu vai paģēr domes vadība.

 

Edgars Kupčs: Politiķi pieliek soli uz kontroli pār sabiedriskajiem medijiem
Edgars Kupčs: Politiķi pieliek soli uz kontroli pār sabiedriskajiem medijiem

Ziņu aģentūras LETA virsrakstos trešdien pavīdēja ziņa par jau diezgan novazātu tēmu – elektronisko plašsaziņas līdzekļu darba uzrauga meklējumiem. Proti, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija vienojās uz mēnesi - līdz oktobra vidum - pagarināt pieteikšanās termiņu uz Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vakantā locekļa amatu. Sabiedrības vairākumam tā varētu šķist mazvērtīga ziņa par kārtējā klerka meklējumiem birokrātijas planktonam. Taču nu jau pēdējā teju pusgada notikumu kontekstā ziņas vēstījums ir gana būtisks un rāda, ka politiķu kontrole pār mediju vidi un pirmkārt jau pār sabiedriskajiem medijiem sabiezē diezgan straujā un nekaunīgā tempā.

Edgars Kupčs: Anonīmajai un tramīgajai Drošības policijai beidzot jākļūst drošākai
Edgars Kupčs: Anonīmajai un tramīgajai Drošības policijai beidzot jākļūst drošākai

Darbdienas vidus. Ar stundas starplaiku četri zvani mistiskajam Drošības policijas preses pārstāvim, kā arī šīs pašas institūcijas priekšnieka palīdzei. Abi vai nu šūpina kājas kādā pludmalē [lasi – devušies pelnītā atvaļinājumā], vai arī darbos ierakušies tik droši, ka līdz klausulēm aizsniegties nav vaļas. Uzrakstīju e-pastu, kā turienes likumsargi parasti lūdz. Cerams, ka kaut kad kāds atbildēs. Ja atbildēs, divos teikumos – truli un sausi.

Edgars Kupčs: Tumsonīga, rasistiska un naidīga bēgļu nometne
Edgars Kupčs: Tumsonīga, rasistiska un naidīga bēgļu nometne

Aizvadītajā nedēļas nogalē uz nu jau desmito salidojumu kāda trešā daļa vai mazliet mazāk kursabiedru tradicionāli nebija ieradušies, jo jau labu laiku viņi par savām dzīvesvietām dēvē Berlīni, Londonu vai Oslo, nevis Alūksni, Saldu vai Rīgu. Iegūtā izglītība, spēja to likt lietā vai darba devēju novērtējums, lai vilktu dzīves prieka nastu Latvijā, bija nepietiekami. Turklāt izšķirīgi lielajās izvēlēs nemaz nebija krīzes gadi, kā varbūt varētu domāt.  

Edgars Kupčs: Nav vagonu – nav Uzvaras dienas jeb Krievijas un Jelgavas hercoga Rāviņa  «uzmetieni»
Edgars Kupčs: Nav vagonu – nav Uzvaras dienas jeb Krievijas un Jelgavas hercoga Rāviņa «uzmetieni»

Bez plašākas iztirzāšanas plašsaziņas līdzekļos palicis pirms dažām dienām ziņu aģentūras LETA vēstītais, ka «Krievija Latvijas politiķiem pārmet nepareizu skatījumu uz vēsturi un 9.maija svinību aptumšošanu». Uzreiz jāteic, ka tādi kaimiņzemes paziņojumi nav nekas jauns un varbūt pat piederas pie «9. maija lietas». Taču šoreiz mazliet īpašāku nozīmi Krievijas pukošanās iegūst, ņemot vērā tās vērtējumu par Latvijas ceturtās lielākās un nacionalitāšu ziņā diezgan krieviskās Jelgavas vadības kritizēšanu.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd