Jelgavas novads atsakās no domas atgūt Aspazijas dzimtās mājas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jelgavas novada domes vairākums lēmis atcelt pašas domes pagājušā gada decembra lēmumu, ar ko tā grasījās apšaubāmā veidā no privātīpašniekiem atpirkt Aspazijas dzimtās mājas «Daukšas». Deputāti sapratuši, ka pašvaldības izpildvaras argumenti par «Daukšu» atgūšanu nav pietiekami. Tāpat domes vadība negrib atklāt, ko ar dzejnieces mājām un daudzajiem zemes hektāriem iesāktu.

Latvijas Radio jau vēstīja, ka Aspazijas jubilejas gads ar bažām par nākotni aizrit dzejnieces dzimtajās mājās «Daukšas» Zaļenieku pagastā. Jelgavas novada dome pērn decembrī nolēma atpirkt vēsturiskos namus un teju 65 hektārus zemes no vietējās kultūras darbinieces Madlēnas Bratkus un viņas vīra zemnieka Tālivalža.

Tagad daļa deputātu atzīst, ka lēmums atņemt īpašumu ticis balstīts vājos argumentos. Tā domā arī «Daukšu» kaimiņu zemnieks deputāts Oskars Cīrulis (Nacionālā apvienība), kurš apgalvo – deputātiem pirms balsojuma netika sniegta pilnīga informācija. «Mīnuss man kā deputātam bija tas, ka pilnībā uzticējos domes darbinieku pasniegtajai informācijai, bet pats neko nepārbaudīju,» saka Cīrulis.

Domes administrācija toreiz deputātiem argumentēja, ka «Daukšu» saimniekiem izveidojies prāvs nekustamā īpašuma nodokļa parāds. Tomēr līdz domes sēdei tas jau bija segts. Tāpat pašvaldība pārmeta vēsturiskā Aspazijas nama vējtvera nojaukšanu, lai gan tas nav bijis autentisks, ticis uzcelts padomju laikos un bija nolietojies.

Balsojums par lēmumprojektu atcelt domes lēmumu par Aspazijas māju atpirkšanu

11 par

Kārlis Rimša («Reģionu alianse»), Madars Lasmanis («Vienotība»), Nataļja Hohlova («Saskaņas centrs»), Edgars Turks (ZZS), Oskars Cīrulis (Nacionālā apvienība), Valda Sējāne (ZZS), Aija Tračuma («Reģionu alianse»), Irina Dolgova («Saskaņas centrs»), Anita Klupša («Reģionu alianse»), Modris Jansons (ZZS), Inta Savicka (Nacionālā apvienība)


4 deputāti pret

Aigars Strupulis (Nacionālā apvienība), Ziedonis Caune (ZZS), Ilze Vītola (ZZS), Sarmīte Balode («Vienotība»)

Gan pirmajā sēdē decembrī, gan šoreiz pašus Bratkus pretēji deputātu aicinājumam dome uz sēdi neuzaicināja. Tomēr viņi ieradās. «Par Aspaziju šeit tiek runāts vismazāk. Galvenais ir nodokļi un zemes īpašums. Bet mēs šo 16 gadu laikā patiešām no sirds esam darījuši visu, lai Aspazijas, kas šai mājā pirms 150 gadiem nelaimīgā kārtā piedzimusi, garu saglabātu,» deputātus uzrunāja Bratkus.

Viņa atgādināja, ka verandas atjaunošanai rakstījusi projektu Valsts kultūrkapitāla fondam, kas finansējumu apstiprinājis tikai pēc pierādīšanas, ka priekšnams sabrucis. «Jā, mūsu kļūda ir tā, ka tas nebija saskaņots ar būvvaldi. Par to jau esam samaksājuši sodu. Man šķiet, ka dzīvojam valstī, kur divreiz par vienu un to pašu nesoda,» teica māju īpašniece.

Dome arī sākotnējā lēmumā pārmeta, ka «Daukšās» nav sarīkots neviens Aspazijas piemiņas pasākums, lai gan dzejnieces mājas apmeklējuši tūkstošiem interesentu, bet par atceres pasākumiem pati dome Bratkus ģimeni apbalvojusi.

Jelgavas novada galva Ziedonis Caune (Zaļo un Zemnieku savienība) arvien uzskata, ka nepilnu trīs tūkstošu eiro īpašuma nodokļa nomaksa ar kavējumu ir pietiekams arguments «Daukšu» atņemšanai. «Vai tas ir normāli, ka divus gadus nemaksā nodokli? Tad es uz diviem gadiem taisu ciet Zaļenieku skolu, skolēnus nevadāju un neko nedaru? Ja mēs visi divus gadus nemaksāsim nodokļus, novads uz diviem gadiem apstāsies!» uzsver Caune.

Uz Latvijas Radio jautājumu, ko novada pašvaldība ar «Daukšām» iesāktu, ja tās atgūtu sev, sākotnēji Caune atbildēja, ka «to vēl nevar pateikt», bet tūdaļ arī atzina: «Ir izdomāts, bet kāpēc mums teikt par to, kas būs!»

Opozīcijas deputāts Kārlis Rimša («Reģionu alianse») komentē, ka 11 deputāti, kas ar balsojumu par viņa priekšlikumu atcēla domes sākotnējo lēmumu, acīmredzot esot «iztraucējuši kādu mums nezināmu plānu».

Bratku ģimene «Daukšas» ar 65 hektāriem zemes nopirka deviņdesmito gadu beigās par 22 tūkstošiem latu. Pašlaik tikai zemes tirgus vērtība vien lēšama ap pusmiljonu eiro, jo viena hektāra cena Jelgavas novadā sasniedz pat 8000 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti