Ārpus ētera
Ierocis pret hibrīdkaru. Medijpratība.
Ierocis pret hibrīdkaru. Medijpratība.
Latvijas sabiedrība un mediji vada dzīvi kara apstākļos jau kopš 2014. gada, kad Krievija īstenoja pirmo agresijas vilni pret Ukrainu. Šogad, kad 24. februārī sākās Kremļa ofensīvas otrais vilnis, informatīvajam karam daudz gatavāka bija gan pati Ukraina, gan arī kaimiņvalstis. Tomēr jautājums par medijpratību un prasmēm izvērtēt plašajā informācijas mutulī esošo saturu ar katru dienu vairāk kļūst aktuāls. Kremļa rafinētais hibrīdkarš paļaujas uz spēju ietekmēt cilvēku prātus un sēt šaubas.
Anda Rožukalne: 3 jautājumi par sabiedrisko mediju redakcionālajām vadlīnijām
Anda Rožukalne: 3 jautājumi par sabiedrisko mediju redakcionālajām vadlīnijām
Kāpēc vajadzīgi sabiedriskie mediji? Kā tie strādā? Kā varu zināt, ka tie darbojas sabiedrības interesēs? Šie ir ļoti svarīgi jautājumi, kas pastāvīgi jāuzdod, un uz tiem jāatbild. Daudzviet pasaulē un nu arī Latvijā redakcionālās darbības vadlīnijas ir tās, kas palīdz izprast sabiedrisko mediju saturu un piedāvā atbildes uz minētajiem jautājumiem.
Pāvels Širovs: Kā Krievijā raksta vēsturi
Pāvels Širovs: Kā Krievijā raksta vēsturi
Kādēļ Valsts dome tika sasaukta uz ārkārtas sēdi tikai nedēļu pēc ziemas un pavasara sesijas beigām, neviens nesaprata. Pat žurnāla "Forbes" krievu redakcijā brīnījās. Konspiroloģisko versiju, ka tika gatavots kaut kas grandiozs saistībā ar Krievijas un Baltkrievijas kārtējo apvienošanu, pieliekot klāt okupētos Ukrainas rajonus, taču tas pēdējā brīdī nav izdevies, atstāsim konspirologiem. Lai gan netieši šai versijai dod tiesības eksistēt tajā pašā piektdienā, 15. jūlijā, paredzētā Federācijas padomes ārkārtas sēde, kas pēc tam tika atcelta. Nenozīmīga pārbīde valdībā – vienu vicepremjeru nomainīja cits – tomēr nav iemesls, nedēļas laikā sakrājušies likumprojekti – arī ne. Sesiju taču varēja arī pagarināt, neatlaižot deputātus brīvdienās.
Vladimirs Ivanovs: Kāpēc Latvijas hokeja vasara padevusies karsta un skandaloza
Vladimirs Ivanovs: Kāpēc Latvijas hokeja vasara padevusies karsta un skandaloza
Parasti jūlijs Latvijas hokejā ir pavisam kluss mēnesis, kad nekas nopietns un būtisks nevar notikt a priori, kad paši hokejisti vēl bauda atvaļinājumu, bet komandu un federāciju vadītāji tikai sāk prātā būvēt provizoriskus plānus jaunajai sezonai. Tomēr 2022. gada vasara pārkāpusi visas tradīcijas un ierastos noteikumus, gandrīz vai ik nedēļu liekot internetam un sociālajiem tīkliem mutuļot. Un bija par ko satraukties…
Pāvels Širovs: Back in the USSR
Pāvels Širovs: Back in the USSR
Sers Pols Makartnijs, kurš devies pasaules turnejā, atzīmējot savu 80 gadu jubileju, uz Maskavu neatbrauks, lai gan viņa slavenā dziesma "Back in the USSR" (atpakaļ PSRS – angļu val.) Sarkanajā laukumā varētu skanēt visnotaļ simboliski.
TESTS. Ukrainiete Anastasija izaicina – pārbaudi zināšanas par vasaras saulgriežu svinēšanu!
TESTS. Ukrainiete Anastasija izaicina – pārbaudi zināšanas par vasaras saulgriežu svinēšanu!
"Šo dienu es atcerēšos visu mūžu. Tagad esmu tik priecīga un tik… latviska! It kā būtu dzimusi Latvijā," – tā par vasaras saulgriežu svinēšanu Jūrkalnē sacīja ukrainiete Anastasija, kura lustēties ieradās suitu tautastērpā. Par saviem saulgriežu nakts piedzīvojumiem Anastasija stāstīja savā dienasgrāmatā, kur arī atradīsi atbildes uz testa jautājumiem.
Ieva Zeiza: Vai viegli būt dzemdētājai Latvijā?
Ieva Zeiza: Vai viegli būt dzemdētājai Latvijā?
Kad Latvijā gudri cilvēki domā par demogrāfiju, pārsvarā tiek domāts par eiro skaitu vecāku maciņā, dzīvesvietas kvadrātmetriem, automašīnu ietilpību un citiem ģimenēm nenoliedzami būtiskiem jautājumiem. Pētnieki saka – sievietes grib vairāk bērnus, nekā viņām ir. Bet kaut kas tomēr attur. Varbūt mūs attur ne tikai eiro, kvadrātmetri un auto sēdvietu skaits, bet arī nevēlēšanās vēlreiz piedzīvot dzemdības?
Pāvels Širovs: Uzskatāmā aģitācija
Pāvels Širovs: Uzskatāmā aģitācija
ASV vēstniecība Maskavā ieguvusi jaunu adresi: “Doneckas tautas republikas laukums”. Patiesībā nekāda laukuma tur nav. Vēstniecības ēka atrodas Lielās Devjatinskas šķērsielas un Koņuškovskas ielas stūrī. Līdz šim vēstniecības oficiālā adrese bija Lielajā Devjatinskas šķērsielā 8. Pilsētas varas iestādes nosprieda, ka parasts krustojums būs laukums un steidzami organizēja konkursu par tā nosaukumu, sarīkojot aptauju mērijas interneta vietnē. Izdevums “Mediazona” ziņo, ka par uzvarējušo variantu nobalsojuši apmēram 45 procenti aptaujas dalībnieku. Pavisam balsošanā piedalījušies vairāk nekā 275 tūkstoši maskaviešu.
Pāvels Širovs: Maskava atgriežas deviņdesmitajos?
Pāvels Širovs: Maskava atgriežas deviņdesmitajos?
Viss kas mēdz notikt tādā milzu megapolē kā Maskava. Manā mājā atsākās remonts, ko bija pārtraukusi pandēmija. Pie kāpņu telpas durvīm parādījās paziņojums ar lūgumu nenovietot automašīnas tur, kur atradīsies "celtnieku pilsētiņa", vienkāršāk sakot – vagoniņi. Pēc tam atbrīvojusies vieta tika apjozta ar drāšu žogu. Tomēr atvest vagoniņus nepaspēja. Pāris dienas vēlāk žogs pazuda. "Nospēra," īsi paskaidroja sētnieku brigadieris no mājas apsaimniekošanas uzņēmuma. Viņš lietoja citu vārdu, bet ar to pašu nozīmi. Naktī – to nejauši pamanīja viens no mājas iedzīvotājiem – atbrauca furgons, divi spēcīgi puiši izjauca žogu, iekrāva furgonā un aizveda.  
Podkāsts «Kultūrdeva». 26. epizode. Ar Lindu Curiku
Podkāsts «Kultūrdeva». 26. epizode. Ar Lindu Curiku
LTV raidījuma “Kultūrdeva” vadītāja Henrieta Verhoustinska praida nedēļā uz raidieraksta “Kultūrdeva” 26. sēriju uzaicinājusi Lindu Curiku, kas pazīstama kā publiciste, blogere, pētniece, dzimumu līdztiesības eksperte, aktīva feminisma ideju paudēja, sieviešu stendapa dalībniece un LGBT tiesību aizstāve, kas atklāti runā par savu kopdzīvi ar sievieti.
TESTS: Ko zini par ražošanu un citām šeptēm Latvijas upju krastos?
TESTS: Ko zini par ražošanu un citām šeptēm Latvijas upju krastos?
Latvijas upes ir ne tikai lieliski ūdensceļi atpūtniekiem – tām līdzās vēsturiski ir pastāvējusi ražošana un dažādas citas šeptes. Noskaidro “Pa straumei” sagatavotajā testā, cik daudz zini par industriālo mantojumu, mūsdienu uzņēmējdarbību un dažādu darbošanos astoņu Latvijas upju tuvumā!
Pāvels Širovs: Atcelšanas kultūra
Pāvels Širovs: Atcelšanas kultūra
Liels tirdzniecības centrs netālu no Maskavas Universitātes galvenā ēku kompleksa. Pie ieejas – kafejnīca "Starbucks". Tā nestrādā kopš marta sākuma. Iekšā ir tumšs, daļu stiklotās vitrīnas aizsedz metāla žalūzija. Pie tās paziņojums, kas vēsta – kafejnīca uz laiku slēgta. Tirdzniecības centra apmeklētāji vienaldzīgi iet garām, droši vien jau pieraduši. Tomēr šodien iekšā deg gaisma. Pieeju pie durvīm, tās pēkšņi atveras, man pretī iznāk meitene, acīmredzot – kafejnīcas darbiniece, jo pie svītera ir žetons ar viņas vārdu. Meiteni sauc Ļena.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd