Ārpus ētera
Latvietis Pasaules kausa futbolā rīkošanā: Katarā viesstrādnieki sevi apdraud paši. «Sporta studijas...
Latvietis Pasaules kausa futbolā rīkošanā: Katarā viesstrādnieki sevi apdraud paši. «Sporta studijas» podkāsts #78
Latvietis Raivis Pelšs no 2017. līdz 2020. gadam strādāja Katarā kā viens no Pasaules kausa (PK) futbolā organizatoriem. Viņš bija testēšanas un gatavības vecākais inženieris. Brīdī, kad Covid-19 noteikumi kļuva pārāk drastiski, viņš pārtrauca strādāt Katarā, bet pēc pāris dienām atkal dosies turp, lai strādātu Pasaules kausā nu jau citā ampluā.
Māris Bergs: NHL spēles Prāgā – rāmi līdzjutēji pie lēta alus; Eiropas medijiem nepateicīgs šovs
Māris Bergs: NHL spēles Prāgā – rāmi līdzjutēji pie lēta alus; Eiropas medijiem nepateicīgs šovs
Jaunā Nacionālās hokeja līgas (NHL) regulārā sezona pamazām uzņem apgriezienus, un cīņā iesaistās visas NHL komandas, sākoties spēlēm Ziemeļamerikas arēnu ledus laukumos. Pasaulē spēcīgākās hokeja līgas sezona iepriekšējā nedēļā sākās Čehijas galvaspilsētā Prāgā, kur pirmās divas regulārās sezonas spēles izspēlēja Nešvilas "Predators" un Sanhosē "Sharks" hokejisti.
Līga Ozoliņa, Anda Rožukalne: Vai tiešām valsts nodevēji? Pētām Latvijas tviteri par medijiem un žur...
Līga Ozoliņa, Anda Rožukalne: Vai tiešām valsts nodevēji? Pētām Latvijas tviteri par medijiem un žurnālistiem
Pret profesionālajiem medijiem vērstie vēstījumi Latvijas tvitervidē ir klaji negatīvi, liecina nesen veiktā Latvijas sabiedrisko mediju ombuda biroja "Twitter" komunikācijas izpēte. Analizējot saturu par sabiedriskajiem medijiem, medijiem kopumā un žurnālistiem trīs laika periodos no 2021. gada oktobra līdz 2022. gada septembrim, noskaidrots, ka iespējams identificēt vairākus tipiskus vēstījumus un to veidošanas formas, kas tiek izmantotas ierakstos un tviterdiskusijās par medijiem un to darbinieku profesionālo veikumu.
Zinātnes sleja nopublicēta. Kāpēc «vienkāršajiem» cilvēkiem jāinteresējas par zinātni?
Zinātnes sleja nopublicēta. Kāpēc «vienkāršajiem» cilvēkiem jāinteresējas par zinātni?
Par viedtālruņu izcelsmi, pareiza laika skaitīšanu un tā saikni ar GPS mērījumiem, kā arī apzinātā un neapzinātā zinātniskumu, arī par to, kā meditēt zinātniski, un vēl citām tēmām ik nedēļu var lasīt LSM.lv Tehnoloģiju un zinātnes sadaļas jaunajā "Profesora Auziņa zinātnes slejā". Te lasītāji var iegrimt zinātniski filozofiskās tēmās par lietām, kas ir mums apkārt, un to zinātnisko pamatojumu.
Podkāsts «Kultūrdeva». 29. epizode. Ar Kārli Arnoldu Avotu
Podkāsts «Kultūrdeva». 29. epizode. Ar Kārli Arnoldu Avotu
Skaistā septembra dienā LTV raidījuma "Kultūrdeva" vadītāja Henrieta Verhoustinska jau 29. raidierakstā "Kultūrdeva" satiek īpašu viesi. Tas ir pavisam jauns aktieris, kurš jau paspējis nospēlēt mazas un arī ļoti lielas lomas Dailes teātrī, kā arī galvenās lomas divās jaunās latviešu filmās – režisora Staņislava Tokalova filmā "Mīlulis", kura nupat piedzīvojusi pirmizrādi, un režisora Viestura Kairiša filmā "Janvāris", kas pie latviešu publikas nonāks novembrī.
«Sporta studijas» podkāsts. Epizode #75 Mārtiņš Blūms par latviešiem nepateicīgo riteņbraukšanas kro...
«Sporta studijas» podkāsts. Epizode #75 Mārtiņš Blūms par latviešiem nepateicīgo riteņbraukšanas krosu
Mārtiņš Blūms pērn tika atzīts par Latvijas labāko riteņbraucēju, kas nebija pārsteigums, jo Eiropas čempionātā viņš ieņēma 4. vietu. Šosezon Blūmam pa spēkam bija Latvijai visu laiku labākais sasniegums – 11. vieta pasaules čempionātā kalnu riteņbraukšanā (MTB) olimpiskajā krosā (XCO). Viņš ir vienīgais latvietis šajā riteņbraukšanas disciplīnā.
Māris Rīmenis: Leģendārais Federers aiziet, Gulbim tenisā jauns izaicinājums
Māris Rīmenis: Leģendārais Federers aiziet, Gulbim tenisā jauns izaicinājums
Aizvadītajā nedēļā visā tenisa pasaulē Rodžera Federera paziņojums par karjeras beigām guva daudz lielāku vērību nekā Deivisa kausa spēles. Pasaules elitē bija apakšgrupu spēles četrās dažādās vietās, izslēgšanas spēles no ceturtdaļfināliem risināsies novembra nogalē Malagā. Interese tad būs lielāka, bet vēl grandiozāks notikums gaida nedēļas nogalē Londonā, kur pēdējās spēles profesionālajā sportā Leivera kausa izcīņā Eiropas komandas sastāvā aizvadīs tenisa leģenda Federers.
Līga Ozoliņa, Anda Rožukalne: Kurš būs asprātīgāks un riebīgāks? Pētām pret medijiem vērstos izteiku...
Līga Ozoliņa, Anda Rožukalne: Kurš būs asprātīgāks un riebīgāks? Pētām pret medijiem vērstos izteikumus tviterī
Pēdējās nedēļās LSM.lv esam publicējuši vairākus rakstus par to, kā izpaužas pret profesionāliem žurnālistiem un viņu pārstāvētajām mediju organizācijām vērsti uzbrukumi. Viena no maigākajām un šķietami nevainīgākajām to formām ir publiska noniecināšana, apsaukāšanās, sarkasms, kariķēšana ar mērķi diskreditēt profesionālus medijus un to nozīmi sabiedrībā. Sociālie mediji mūsdienās ir kļuvuši par platformu, kur tas notiek visaktīvāk.
Anda Rožukalne: «Es iesūdzēšu tevi tiesā!» Stratēģiskā tiesvedība – viens no žurnālistu apklusināšan...
Anda Rožukalne: «Es iesūdzēšu tevi tiesā!» Stratēģiskā tiesvedība – viens no žurnālistu apklusināšanas veidiem
Jau pagājuši gandrīz pieci gadi, kopš 2017. gada oktobrī ar spridzekļa palīdzību tika nogalināta Maltas žurnāliste Dafne Karuana Galīcija. Kad sākās izmeklēšana, izrādījās, ka tobrīd pret viņu bija izvirzītas 42 dažādas apsūdzības. Liktenīgajā rītā žurnāliste iekāpa savā mašīnā, lai dotos uz banku un mēģinātu atbloķēt savus bankas kontus, kas bija slēgti pēc tiesvedību ierosinātāju pieprasījuma. Šis briesmīgais notikums tiek uzskatīts par pagrieziena punktu, lai Eiropas Savienības līmenī pievērstu uzmanību tādiem tiesas procesiem pret žurnālistiem, kuru mērķis ierobežot mediju profesionāļu darbību. Šo fenomenu atpazīsiet pēc saīsinājuma SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) jeb Stratēģiskā tiesvedība pret publisku līdzdalību. Tā būtība – tiesībsargājošās institūcijas tiek izmantotas nevis tiesību aizstāvībai vai konfliktu risināšanai, bet ar mērķi ierobežot žurnālistu un mediju iespējas pildīt savus darba pienākumus.
Anda Rožukalne: Katrs trešais Latvijas žurnālists naidīgi apsaukāts, reģionu žurnālistiem uzbrūk ret...
Anda Rožukalne: Katrs trešais Latvijas žurnālists naidīgi apsaukāts, reģionu žurnālistiem uzbrūk retāk
Par uzbrukumiem žurnālistiem un tiesas prāvām pret žurnālistiem ar mērķi ierobežot viņu darbu parasti uzzinām pēc skaļiem gadījumiem un atsevišķām publikācijām. Pirmo reizi aptaujājot lielu Latvijas žurnālistu skaitu, pieejami aktuāli dati, kas raksturo Latvijas mediju profesionāļu kopējo pieredzi. Vismaz katrs trešais Latvijas žurnālists sastapies ar apsaukāšanu, nonicināšanu, publisku diskreditāciju, liecina globālā pētījuma "The Worlds of Journalisms Study" (WJS) Latvijas pētījuma dati (RSU/SKDS, 2021).
Anda Rožukalne: Uzbrukumi žurnālistiem kā ikdienas rutīna. Ko tas nozīmē?
Anda Rožukalne: Uzbrukumi žurnālistiem kā ikdienas rutīna. Ko tas nozīmē?
Uzmākšanās, vajāšana, izsekošana, draudi, iebiedēšana, datu nopludināšana, slepkavības. Tikai tāpēc, ka dari savu darbu. Dažādi vārdi un dažādi piemēri raksturo uzbrukumus žurnālistiem, kas notiek gan tiešsaistē, gan realitātē. Tie kļūst arvien biežāki, padarot žurnālista profesiju bīstamāku un mazāk pievilcīgu. No šādiem uzbrukumiem biežāk cieš sievietes un etniskajām minoritātēm piederīgie žurnālisti.
«Sporta studijas» podkāsts. Epizode #72. Edgars Buncis «Zemgale/LLU» vadībā, kluba budžets var sasni...
«Sporta studijas» podkāsts. Epizode #72. Edgars Buncis «Zemgale/LLU» vadībā, kluba budžets var sasniegt miljonu eiro
Somijas visaizraujošākais hokejs - tāds ir Somijas otrās līgas sauklis. To, cik liela jautrība būs jelgavniekiem – "Zemgale/LLU", kuriem drīzumā gaidāma debija Somijas hokejā, varēs izvērtēt pēc kāda laika. Par šo un kopumā visu Latvijas hokeju ir daudz jautājumu un neskaidrību, tāpēc skaidrs ir viens– garlaicīgi nebūs. To uz savas ādas izjutīs arī komandas jaunais ģenerālmenedžeris Edgars Buncis.
Sabiedrisko mediju priekšvēlēšanu debatēs – par būtiskāko; galvenais ir prasīt atbildes
Sabiedrisko mediju priekšvēlēšanu debatēs – par būtiskāko; galvenais ir prasīt atbildes
Kā priekšvēlēšanu debatēs izjautāt vairāk nekā desmit politiķus vienlaikus, kā Latvijas Televīzijā (LTV) top vēlēšanu saturs un kāpēc svarīgi skatītājiem palīdzēt Saeimas vēlēšanās izdarīt izsvērtu izvēli, stāsta LTV Ziņu dienesta raidījumu vadītāji Jānis Geste un Anete Bērtule, galvenā redaktore Dagnija Neimane-Vēvere un atbildīgā redaktore Diāna Vīlipa-Folka.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd