Ārzemēs
Eiropas labējais kurss. Vai imigrantu pieplūdums ir veicinājis labējo spēku panākumus?
Eiropas labējais kurss. Vai imigrantu pieplūdums ir veicinājis labējo spēku panākumus?
Pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām daudzviet Eiropā valdīja satraukums par galēji labējo spēku un labējo populistu ietekmes pieaugumu, jo šie spēki savā retorikā izmanto eiropiešu bažas par imigrantu pieplūduma sekām. Eiropas Parlamentā kopumā spēku samērs nav krasi mainījies, bet labējo populistu panākumi izraisījuši satraukumu atsevišķās ES dalībvalstīs, piemēram, Francijā, kur prezidens Emanuels Makrons izsludināja ārkārtas parlamenta vēlēšanas.
Francijā liela vēlētāju aktivitāte, gaidot labējo uzvaru
(papildināts)
Francijā liela vēlētāju aktivitāte, gaidot labējo uzvaru (papildināts)
Francijā notiek vienas no nozīmīgākajām vēlēšanām pēdējo gadu laikā, jo labēji radikālā un eiroskeptiskā partija "Nacionālā apvienība" ar Marinu Lepēnu cer uz vēsturisku uzvaru. Tomēr, visticamāk, rezultāts būs nevis pārliecinoša labējo uzvara, bet strupceļš – parlaments, kurā nevienai no partijām vai partiju grupām nav vairākuma.   
Makrona kļūda un Lepēnas plāni. Kāda cena ir Eiropas politikas virzībai pa labi? Intervija ar «Euras...
Makrona kļūda un Lepēnas plāni. Kāda cena ir Eiropas politikas virzībai pa labi? Intervija ar «Eurasia Group» ekspertu
Francijas prezidenta Emanuela Makrona  lēmums izsludināt ārkārtas vēlēšanas ir milzīga stratēģiskā kļūda, un Marinas Lepēnas vairākums gan parlamentā, gan Elizejas pilī ir liela stratēģiska problēma Eiropas Savienībai tās spējā atbalstīt Ukrainu ilgtermiņā, intervijā LTV pauda domnīcas "Eurasia Group"  Eiropas izpilddirektors Mujtaba Rahmans.
Francijā notiek parlamenta ārkārtas vēlēšanu otrā kārta
(papildināts)
Francijā notiek parlamenta ārkārtas vēlēšanu otrā kārta (papildināts)
Svētdien Francijā notiks parlamenta ārkārtas vēlēšanu otrā kārtā. Saskaņā ar prognozēm Marinas Lepēnas de facto vadītā galēji labējā Nacionālā apvienība (RN) pēc balsojuma kļūs par vadošo politisko spēku Francijā. Tomēr tas gan nenozīmē, ka RN iegūs absolūtu vairākumu parlamentā, liecina sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma "Elabe" veiktā aptauja.
Irānas prezidenta vēlēšanās uzvarējis reformists Pezeškiāns
(papildināts)
Irānas prezidenta vēlēšanās uzvarējis reformists Pezeškiāns (papildināts)
Irānā piektdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējis reformistu kandidāts Masuds Pezeškiāns. Vienīgajam pie vēlēšanām pielaistajam reformistam izdevies pārspēt Irānas režīma stingrās līnijas piekritēju Saīdu Džalili. Apskatnieki un eksperti tikmēr norāda, ka reformista panākumi prezidenta vēlēšanās neraisīs būtiskas izmaiņas Irānas režīma politikā.
Kas kopīgs Sunakam un Makronam, un kā labējā Trampa–Orbāna ass var apdraudēt ES? Intervij ar Londona...
Kas kopīgs Sunakam un Makronam, un kā labējā Trampa–Orbāna ass var apdraudēt ES? Intervij ar Londonas Eiropas Reformu centra direktoru
Šonedēļ Eiropas politiskajā kalendārā ir divas parlamenta vēlēšanas – Francijā un Lielbritānijā. Lielbritānijā smagu zaudējumu jau piedzīvojusi 14 gadus pie varas esošā konservatīvo partija, kuras vadītājs un nu jau bijušais premjers Riši Sunaks šīs priekšlaicīgās vēlēšanas izsludināja. Līdzīga situācija tiek prognozēta arī Francijā. Arī Francijas prezidents Emanuels Makrons priekšlaicīgi izsludinājis vēlēšanas, un arī viņa partijai svētdienas vēlēšanās aptaujas sola pamatīgu zaudējumu.  Vai abu valstu līderi zaudējuši saikni ar vēlētājiem? Par to intervijā LTV sprieda Čārlzs Grānts, Eiropas Reformu centra direktors Londonā.
Medijs: Krievijai grūtības importēt militāras un divējāda pielietojuma preces Pekinas muitas kontrol...
Medijs: Krievijai grūtības importēt militāras un divējāda pielietojuma preces Pekinas muitas kontroles dēļ
Ķīna kopš 1. jūlija ir pastiprinājusi eksporta kontroli militāriem un divējāda lietojuma produktiem. Šī iemesla dēļ apgrūtināta Ķīnas iekārtu un tehnikas piegāde Krievijai, vēsta portāls "Moscow Times", atsaucoties uz Krievijas importētājiem. Rietumvalstis jau ilgstoši apsūdz Ķīnu divējāda pielietojuma preču piegādē Krievijai, tādējādi palīdzot Kremlim uzturēt savu kara mašinēriju.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd