Eiropas Komisija atļauj ierobežot kaitīgās transtaukskābes Latvijas pārtikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) neiebilst pret valdības atbalstīto ieceri ierobežot veselībai kaitīgo transtaukskābju daudzumu Latvijas pārtikas produktos.

Veselības ministrija ir saņēmusi informāciju no Ekonomikas ministrijas, ka EK nav sniegusi komentārus vai iebildumus pret pērn augustā atbalstītajiem noteikumiem par maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos,  un jautājums ir uzskatāms par saskaņotu, informēja Veselības ministrija.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (Zaļo un zemnieku savienība) uzskata, ka „šī ir ļoti nozīmīga Veselības ministrijas uzvara pār neveselīgas pārtikas atbalstītājiem”.

Ministrs atgādina, ka tādu produktu lietošana, kuros ir augsts piesātināto tauku un transtaukskābju daudzums, ir viens no riska faktoriem sirds un asinsvadu slimībām, vielmaiņas slimībām, tajā skaitā cukura diabētam un citām neinfekcijas saslimšanām.

Jau ziņots, ka Ministru kabinetā pagājušajā gadā tika konceptuāli atbalstīti Veselības ministrijas izstrādātie noteikumi par maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos, kas tiek izplatīti Latvijā – gan Latvijā ražotajiem, gan ievestajiem no citām valstīm, gan arī tiem, kas tiek izplatīti sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos.

Jaunās kvalitātes prasības piemēros tiem pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir transtaukskābes, kas radušās dažādos pārtikas produktu ražošanos tehnoloģiskajos procesos. piemēram, hidrogenējot augu eļļas, pārtikas produktus cepot un karsējot eļļās, spiežot eļļas augstās temperatūrās u.c. Noteikumi neattieksies uz dzīvnieku izcelsmes taukiem un produktiem, kuru sastāvā transtaukskābes radušās dabiski un nav pievienotas pārtikas ražošanas procesos.

Kardiologi jau gadiem aicinājuši samazināt transtaukskābju saturu produktos - cepumos, bulciņās, majonēzē, gatavajās mērcēs, margarīnā, kur ir hidrogenētās augu eļļas.

Hidrogenētie augu tauki tieši tiek saistīt ar sirds un asinsvadu slimībām, arī cukura diabētu un citām kaitēm. Organisms nemāk uzņemt un pārstrādāt transtaukskābes, kā arī tās var ievietoties šūnas membrānā, traucēt tās caurlaidību, kas savukārt var veicināt iekaisumu rašanos, un sekas parādās sirds un asinsvadu slimību un mirstības statistikā.

Lai noteikumi stātos spēkā, tiek plānots tos tuvākajā laikā virzīt galīgai apstiprināšanai Ministru kabinetā. Noteikumi nosaka, ka pārtikas produktus, kuros maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums ir pārsniegts, Latvijā pēc 2018.gada 1.janvāra izplatīt nebūs atļauts.

Līdzīgas kvalitātes prasības pārtikas produktiem attiecībā uz pieļaujamo transtaukskābju daudzumu ir noteiktas tādās valstīs kā Austrija, Dānija, Ungārija, kā arī Šveicē. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti