Dienas ziņas

Pēta dabas retumus Zilupes pusē

Dienas ziņas

Politiski represētie pulcējas Ikšķilē

Zemgalē kavējas LAD projektu īstenošana

Zemgalē kavējas grants ceļu remonti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Grants ceļu pārbūvi ar Eiropas Savienības lauksaimniecības fonda finansiālo atbalstu būtiski ietekmē būvniecības cenu kāpums un aizdevuma nepieejamība Valsts kasē. Zemgalē no piešķirtajiem 19 miljoniem eiro pašreiz apgūti vien 12 miljoni. Lielākā neapgūtā summa Zemgalē ir Bauskas novadam.

Darbs pie Lauku atbalsta programmas 2014.-2020. gadam aizsākās jau 2015. gadā. Tolaik baušķenieki cerēja, ka par piešķirtajiem 3,5 miljoniem eiro izdosies sakārtot 32 ceļu posmus. Tomēr jau 2017. gadā korekcijas ieviesa būvniecības izmaksu kāpums.

“Valsts ceļu izmaksas 2016. gada sākumā bija apmēram 60 000 uz vienu kilometru, un tika pieņemts lēmums atstāt tikai 27 ceļu posmus. Bet, ievērojot to principu, ka katrā pagastā tiek atjaunoti vismaz trīs ceļi,” stāsta Bauskas novada attīstības nodaļas projektu vadītāja Jolanta Kalinka.

Noslēdzoties iepirkumam, izrādījies, ka plānoto 3,9 miljonu eiro vietā būs nepieciešami septiņi miljoni eiro, un Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) finansējums pietiek vien 20 ceļu posmiem sešos pagastos. Tomēr pašvaldība nolēmusi, ka Vecsaules un Dāviņu pagastos ceļu sakārtos par saviem līdzekļiem, ņemot aizdevumu Valsts kasē.

“Izvērtējot visus ceļus kopumā, būvniecība bija nepieciešama visos ceļu posmos. Un Lauku atbalsta dienesta projektā ir paredzēts, ka obligāti ir jāizbūvē arī tie pārējie ceļu posmi, kuriem nav šī Eiropas Savienības finansējuma,” stāsta Bauskas novada domes priekšsēdētājs Arnolds Jātnieks (Zaļo un Zemnieku savienība).

Pašreiz vairākos ceļu posmos ar ELFLA atbalstu remontdarbi nav pat uzsākti.

Savukārt Vecsaulē ceļš sakārtots, bet naudas, ko samaksāt būvniekiem, nav.

Līdzīga problēma arī citās pašvaldībās. Īstenot visus plānotos ceļu remontus nevar arī Jelgavas novads, kam no ELFLA piešķirts 5,2 miljonu liels finansējums.

“Mūsu plāns bija pieciem gadiem, un līdz 2018. gadam mēs to arī veiksmīgi realizējām. Šobrīd mums ir plāns atlikušajos piecos pagastos īstenot vēl piecus ceļu posmus, bet, ņemot vērā situāciju ar finansējuma pieejamību, nāksies no atsevišķiem ceļu posmiem atteikties,” atzīst Jelgavas novada izpilddirektore Līga Lonerte.

No Zemgales deviņām pašvaldībām piešķirtajiem gandrīz 19 miljoniem eiro neizlietoti joprojām ir septiņi miljoni eiro.

“Lielākā neapgūtā summa ir Bauskas novadam – 2,5 miljoni. Un acīmredzot Bauskas novadam būs jāveic kaut kādas korekcijas veicamo darbu apjomā.

Ņemot vērā to, ka kopējais programmas realizācijas ilgums ir 2021. gads un projektu iesniegšanas  beigu termiņš ir šī gada beigas, situācija nav bezcerīga,” saka Zemgales reģionālās lauksaimniecības pārvaldes vadītājs Viesturs Reinfelds.

Pašreiz šajā programmā pilnībā līdzekļi apgūti tikai Rundāles un Vecumnieku novados.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti