Vilks: Ja eirozonā krīžu nebūs, Stabilitātes mehānisms var nest pat ienākumus procentos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pievienošanās eirozonai Latvijai nenozīmē tikai iespēju lietot Eiropas vienoto valūtu, bet arī papildus pienākumu atlicināt naudu eirozonas stabilitātes nodrošināšanai ar finanšu iemaksām.

Pateicoties šīm iemaksām, Latvija finanšu krīžu gadījumos palīdzēs citām Eiropas valstīm un varēs saņemt palīdzību. Bet ja krīžu nebūs, iemaksas, iespējams, nesīs Latvijai pat papildus ienākumus procentu veidā.

Finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) informēja, ka tuvākajos piecos gados Latvija iemaksā nedaudz vairāk kā 40 miljonus eiro, un tad  divpadsmitajā gadā vēl tiks iemaksāti aptuveni 120 miljoni. Kopējā dalība pārsniegs 300 miljonus eiro.

„Un ja šajā brīdī nevienai no dalībvalstīm neradīsies problēmas, tad tas būs tāds kā garantiju fonds. No kura, acīmredzot, dalībvalstīm būs iespējas, ja tā nauda nebūs izmantota citur, saņemt pat zināmā mērā atskaitījumus procentos, jo tā nauda tiek laista dažādos vērtspapīros. Tā vienkārši netiek izmantota tādā veidā, ka jāglābj kāds. Un tad tālāk arī šie ieguldījumi nebūs, un, ja Eiropā viss ir pozitīvi, tad tas fonds tiek kaut kādā citā veidā izmantots,” skaidro Vilks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti