Valsts uzņēmumu vadītājiem nosaka algu griestus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valdība sēdē otrdien, 22.decembrī, atbalstīja Pārresoru koordinācijas centra (PKC) izstrādātos noteikumus par valsts uzņēmumu valdes un padomes locekļu atalgojumu, aģentūra BNS uzzināja valdība.

Vienlaikus valdība nolēma, ka PKC izvērtēs nepieciešamību izveidot atsevišķu regulējumu attiecībā uz pašvaldību uzņēmumu valdes locekļiem.

PKC noteikumos noteikts kapitālsabiedrības valdes un padomes locekļa mēneša atlīdzības maksimālais apmērs, ņemot vērā vidējo atlīdzību vadībai līdzīga lieluma (neto apgrozījums, bilances kopsumma, darbinieku skaits) kapitālsabiedrībās privātajā sektorā vai - atsevišķos gadījumos - nozarē, kurā attiecīgā kapitālsabiedrība darbojas. Valdes un padomes locekļa mēneša atlīdzības maksimālais apmērs nekādā gadījumā nedrīkstēs pārsniegt Centrālās statistikas pārvaldes oficiālajā statistikas paziņojumā publicēto valstī strādājošo iepriekšējā gada mēneša vidējās darba samaksas apmēru, kas noapaļots pilnos eiro un kam piemērots koeficients 10. 2014.gadā mēneša vidējā darba samaksa bruto bija 765 eiro.

Lai noteiktu kapitālsabiedrības valdes locekļu un padomes locekļu mēneša atlīdzību, kapitālsabiedrības PKC iedala trīs grupās atkarībā no finanšu rādītājiem un darbinieku skaita - mazas kapitālsabiedrības, vidējas kapitālsabiedrības un lielas kapitālsabiedrības. Par mazām kapitālsabiedrībām uzskatīs tādas, kuras nepārsniedz vismaz divas no trim šādām kritēriju robežvērtībām - bilances kopsumma četri miljoni eiro, apgrozījums astoņi miljoni eiro un vidējais darbinieku skaits.

Vidējas kapitālsabiedrības būs tādas, kuras nepārsniedz vismaz divas no trim šādām kritēriju robežvērtībām - bilances kopsumma 20 miljoni eiro, apgrozījums 40 miljoni eiro un vidējais darbinieku skaits 250. Savukārt lielas kapitālsabiedrības būs tādas, kuras pārsniedz vismaz divas no šīm kritēriju robežvērtībām.

Noteikts, ka lielas kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētājs algā saņems ne vairāk kā 7650 eiro mēnesī (bruto), vidējas - 6120 eiro, bet mazas kapitālsabiedrības vadītājs - 3825 eiro. Tiesa gan, amatpersonu atalgojuma apmēra kāpums nevarēs pārsniegt 25% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Vienlaikus noteikts - ja valdes priekšsēdētājs vai valdes loceklis tajā pašā kapitālsabiedrībā papildus pilda arī cita amata pienākumus, tad atlīdzības īpatsvars par valdes priekšsēdētāja vai valdes locekļa amata pienākumu izpildi nevar būt mazāks par 80% no kopējās atlīdzības kapitālsabiedrībā. Tādējādi noteikumu projekts attiecībā uz valdes priekšsēdētāja vai valdes locekļa amata apvienošanu ar amatu tajā pašā kapitālsabiedrībā, faktiski pieļauj vēl par 20% palielināt valdes priekšsēdētāja vai valdes valdes locekļa kopējo mēneša atlīdzības apmēru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti