Valsts pēta iespējas rezervēt «Latvijas gāzes» jau juridiski pārdotos krājumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ekonomikas ministrija izvērtēs, vai Latvijas vajadzībām varētu rezervēt Inčukalnā esošos "Latvijas gāzes" krājumus, kas juridiski jau pārdoti.

Pirms nedēļas uzņēmums "Latvijas gāze" paziņoja, ka tai krājumos nepietiek gāzes, lai jaunajā apkures sezonā nodrošinātu Latvijas mājsaimniecības. Ekonomikas ministrija gan apgalvoja, ka Inčukalnā gāzes ir pietiekami. Pēc tam "Latvijas gāze" izplatīja precizētu paziņojumu, kurā atzīst – fiziski gāzes daudzums Inčukalnā ir pietiekams, bet juridiski vairums no tās jau rezervēta citiem lietotājiem.

"Latvijas gāzei" pašlaik Inčukalnā pieejamās dabasgāzes apjoms veido 0,45 teravatstundas (TWh), kas līdz augusta beigām saruks līdz 0,29 TWh. Lai izpildītu Enerģētikas likumā uzliktās publiskā tirgotāja saistības nodrošināt visas mājsaimniecības, uzņēmumam būtu nepieciešamas 1,15 TWh gāzes. Ministru kabinets šī gada 9. augustā pieņēma lēmumu rezervēt 1,15 TWh Latvijas mājsaimniecību vajadzībām.

"Latvijas gāze" atzina – uz tās vārda Inčukalnā ir noglabāta vēl papildu gāze vairāk nekā 1 TWh apmērā,

bet tā jau esot rezervēta citiem komersantiem atbilstoši iepriekš noslēgtajiem ilgtermiņa piegāžu līgumiem. Kam gāzes rezervēta – to uzņēmums komercnoslēpuma dēļ neatklāj. 

Tātad fiziski gāze Inčukalnā ir. Jautājums drīzāk ir juridiskas dabas. Proti – vai valsts ar Ministru kabineta 9. augusta lēmumu drīkst iekšējām vajadzībām rezervēt arī jau juridiski pārdotu gāzi. Ekonomikas ministrijas juristi šo risinājumu turpina izvērtēt un plašākus komentārus sola sniegt nākamnedēļ.

KONTEKSTS:

Jau ziņots par Ekonomikas ministrijas un "Latvijas gāzes" pretrunīgajiem vēstījumiem par pieejamās gāzes apjomu. Premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") atkārtoti norādījis, ka ir pārliecināts par Latvijas spēju nodrošināt gāzi mājsaimniecībām apkures sezonai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti