Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Radio "Radioteātra" pārstāvi Dzintaru Tilaku

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Intervija ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu

Kariņš pārliecināts par Latvijas spēju nodrošināt gāzi mājsaimniecībām apkures sezonai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvija spēj nodrošināt gāzi mājsaimniecībām apkures sezonai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").

Kariņš stāstīja, ka Inčukalna krātuvē "Latvijas gāzes" vārdā ir vairāk nekā pietiekami gāzes Latvijas mājsaimniecībām visai apkures sezonai. Premjers arī uzsvēra, ka "Latvijas gāze" šo gāzi nedrīkst un nevarēs nekur citur iztirgot. Kariņš ir pārliecināts par "Conexus" spēju to kontrolēt. Savukārt, ja "Latvijas gāzei" būs kādas iekšējās grūtības, esot procedūra, kā  darbu pārņems "Latvenergo".

"Caur "Conexus" mēs zinām pilnu ainu, kas faktiski ir krātuvē. Neklausīsimies tik daudz, ko saka faktiski viens "Gazprom" kontrolēts uzņēmums Latvijā," izteicās Kariņš, visticamāk, ar minēto uzņēmumu domājot "Latvijas gāzi".

Viņš arī piebilda, ka Latvijai ir gāzes stratēģiskās rezerves, kuras ir domātas tieši gadījumā, ja Krievija desinhronizētu Baltijas valstis un būtu vairāk jādarbina termoelektrocentrāles.

Kariņš aicināja izturēt ziemu, pēc kuras kļūs labāk: "Šī ir liela ģeopolitikas spēle, kurā esam iesaistīti. Mūsu uzdevums ir turēt mieru, saprast, ka maksājam, jo Krievija uzbrūk Ukrainai. Ja mēs izturēsim – esmu pārliecināts, ka izturēsim –, Krievijai pēc šīs ziemas iespējas šantažēt Latviju un pārējo Eiropu izzudīs."

KONTEKSTS:

Kariņš pagājušajā nedēļā pēc valdības sēdes paziņoja, ka valdība mājsaimniecību vajadzībām rezervējusi "Latvijas gāzei" piederošo gāzi Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (PGK). Inčukalna PGK ir rezervētas 1,15 teravatstundas (TWh) dabasgāzes, kas nepieciešams saistīto lietotāju patēriņam jaunajā apkures sezonā.

Tomēr nākamajā dienā "Latvijas gāzes" vadība paziņoja, ka krātuvē uz šo brīdi ir vien 0,75 TWh gāzes un līdz mēneša beigām būšot vēl mazāk. "Latvijas gāze" paziņoja arī, ka uz 2022. gada 31. augustu nevarēs nodrošināt Enerģētikas likumā noteikto publiskā tirgotāja pienākumu par nepieciešamo dabasgāzes krājumu apjoma uzglabāšanu Inčukalna PGK.

Savukārt Ekonomikas ministrija paziņojumā medijiem norādīja, ka saskaņā ar AS "Conexus Baltic Grid" sniegto informāciju, uz "Latvijas gāzes" vārda Inčukalna PGK tiek glabāta dabasgāze vairāk nekā nepieciešams mājsaimniecību nodrošināšanai ar dabasgāzi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti