Rīta intervija

Intervija ar Vienotības valdes locekli Arvilu Ašeradenu

Rīta intervija

Aigars Rostovskis: LTRK ir kategoriski pret Reira premjera amata kandidatūru

Valdība «Metalurga» lūgumu atlikt maksājumu valstij izvērtēs tuvāko nedēļu laikā

Valdība «Metalurga» lūgumu atlikt maksājumu valstij izvērtēs tuvāko nedēļu laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valsts kase pašlaik izvērtē “KVV Liepājas metalurga” lūgumu atlikt kredītsaistību maksājumu Valsts kasei un uzņēmuma iesniegto biznesa plānu, un par to valdība varētu lemt tuvāko nedēļu laikā, Latvijas Radio pastāstīja Valsts kases Finansēšanas departamenta direktore Antra Bērziņa.

Viņa atzina, ka uzņēmums strādā  sarežģītos apstākļos, metalurģijas nozarē ir krīze, un, pēc paša “Metalurga” prognozēm, tas 2015.gadu pabeigs ar astoņu miljonu eiro lieliem zaudējumiem.

Iespējams, uzņēmumam tiešam ir grūtības pildīt saistības pret valsti. “Metalurgam” pieprasīts arī nākotnes biznesa plāns, kas gada beigās arī iesniegts, tagad Valsts kase to izvērtē, un pēc tam lēmums par maksājumiem būs jāpieņem valdībai.    

Otrdien Liepājas tiesa plāno pasludināt lēmumu par „Elme Messer Metalurgs” iesniegto „KVV Liepājas metalurgs” maksātnespējas pieteikumu.  Ja  uzņēmumu pasludinās par maksātnespējīgu, valsts būs nodrošinātais kreditors un iesniegs kreditora prasību. Bērziņa norādīja, ka saistības ir nodrošinātas un par parādu norakstīšanu nevar būt runa.  

Jau ziņots, ka Liepājas tiesa izskatīja kompānijas „Elme Messer Metalurgs” iesniegto „KVV Liepājas metalurgs” maksātnespējas pieteikumu, kas iesniegts, jo “KVV Liepājas metalurgs” uzņēmumam esot parādā 1,27 miljonus eiro par pakalpojumiem saskaņā ar līgumu, kas noslēgts šā gada maijā. 

Pirms tam „KVV Liepājas metalurgs” lūdzis Valsts kasei uz diviem gadiem atlikt 2,7 miljonus eiro lielo maksājumu, kas uzņēmumam bija jāsamaksā vēl 2015.gadā.  

Pašlaik ražošana nenotiek arī “KVV Liepājas metalurgs” velmētavā, uzņēmuma vadība informē, ka tā atsāksies janvāra sākumā. 2016. gadā uzņēmuma plānos ietilpstot arī darbības atsākšana elektrotērauda kausēšanas cehā, tādēļ tiek meklētas alternatīvas skābekļa iegādei.

“Liepājas metalurgs" nonāca finanšu grūtībās pirms aptuveni trīs gadiem, kā dēļ uzņēmums kļuva par maksātnespējīgu.

Administratoram izdevās atrast uzņēmumam pircēju - Ukrainas holdinga kompānija "KVV Group"  parakstīja pirkuma līgumu ar Latvijas valsti par maksātnespējīgā uzņēmuma "Liepājas metalurgs" iegādi, piedāvājot par to maksāt 107 miljonus eiro. 2015.gada janvārī “Liepājas metalurga” atslēgas svinīgi nodotas jaundibinātā uzņēmuma "KVV Liepājas metalurgs" vadībai.

Tomēr jau maijā atklājās, ka no darba "KVV Liepājas metalurgs" atbrīvoti aptuveni 10 -15% darbinieku - metalurgi, kuri tikai nesen tika pieņemti darbā. Kā iemesls šādai rīcībai tiek minēts tas, ka nav piepildījušās uzņēmuma vadības optimistiskās prognozes par metalurģijas tirgu, tiek norādīts arī uz elektrības obligātā iepirkuma komponenti (OIK).

Vēlāk augustā uzņēmumā paziņoja par apņemšanos tuvāko mēnešu laikā pieņemt darbā papildu 200 darbinieku. Tiesa, decembra otrajā pusē tika prasīta uzņēmuma maksātnespēja

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti