Izbeigts kriminālprocess pret Valsts kases un FM amatpersonām par galvojumu «Liepājas metalurgam»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ģenerālprokuratūra pieņēmusi lēmumu izbeigt kriminālprocesu pret Valsts kases un Finanšu ministrijas (FM) amatpersonām saistībā ar 2009. gadā izsniegto valsts galvojumu AS "Liepājas metalurgs", informēja prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe.

Prokuratūra informēja, ka šā gada 10. decembrī kriminālprocesā Nr.12814000815 ir pieņemts lēmums par tā izbeigšanu noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ, proti, pirmstiesas kriminālprocesa laikā tika konstatēts, ka Finanšu ministrijas un Valsts kases amatpersonas, 2009. gadā izvērtējot galvojuma sniegšanas iespējamību AS “Liepājas metalurgs”, nebija pieļāvušas nolaidību.

2018. gada 19. jūnijā Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde šo kriminālprocesu nosūtīja prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret piecām personām, četras no tām  - Valsts kases amatpersonas. Izvērtējot iesniegtos pierādījumus, minētajām personām tika celtas apsūdzības par iespējamu pieļautu nolaidību, kuras rezultātā iestājās smagas sekas, tas ir, par iespējama noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, par ko paredzēta kriminālatbildība Krimināllikuma 319. panta trešajā daļā, pauda Rēķe.

Tomēr, izvērtējot pirmstiesas kriminālprocesa laikā iegūtos papildus pierādījumus, tostarp pašu apsūdzēto liecības un viņu iesniegtos papildus pierādījumus, procesa virzītāja pieaicināto ekspertu sniegto atzinumu, ir konstatēts, ka kopumā AS “Liepājas metalurgs” finansiālās spējas 2009. gada nogalē tai ļāva uzņemties kredītsaistības modernizācijas īstenošanai un līdz ar to nav pamata apsūdzētajām personām krimināltiesiski pārmest nolaidīgu rīcību, kuras rezultātā būtu iestājušās smagas sekas – materiāli zaudējumi Latvijas valstij.

Tā kā šajā kriminālprocesā ir pieņemts lēmums par tā izbeigšanu, nekādas turpmākas darbības šā kriminālprocesa izmeklēšanas priekšmeta sakarā netiks veiktas, atzina prokuratūras pārstāve.

Oktobrī laikraksts "Latvijas Avīze" vēstīja, ka kriminālprocesa ietvaros, iespējams, statuss noteikts bijušajam Ministru prezidentam un finanšu ministram Einaram Repšem, kurš minēto galvojumu parakstījis.

Kriminālprocess ir sākts pēc Latvijā reti izmantotā Krimināllikuma 319. panta "Valsts amatpersonas bezdarbība" un konkrēti tā trešās daļas, kas par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas, paredz pat brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu.

Laikrakstam no neoficiāliem avotiem bija zināms, ka šā kriminālprocesa ietvaros statuss ir noteikts Repšem, kura paraksts atrodams zem bēdīgi slavenā galvojuma. Taču nekādus komentārus Repše sniegt nevēlējās. Uz jautājumu, vai viņš šai sakarā izjūt kādas bažas, ekspremjers telefona īsziņā atbildēja: "Ja man no kaut kā ir bail, tad tikai no tendenciozas informācijas pasniegšanas, ne no patiesības, kas tik un tā tiks noskaidrota."

Nonākot finanšu grūtībās, "Liepājas metalurgs" jau 2013. gada pavasarī pārtrauca ražošanu. Vēlāk uzņēmums tika pasludināts par maksātnespējīgu un 2014. gadā tika pārdots Ukrainas investoriem, kas uzņēmumu pārdēvēja par "KVV Liepājas metalurgs" un atsāka darbību 2015. gadā.

2016. gada 16. septembrī Liepājas tiesa atzina "KVV Liepājas metalurgu" par maksātnespējīgu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti