TM: «Nolikto atslēgu» principa ieviešanai jānosaka pārejas periods

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Tieslietu ministrija uzskata, ka tā dēvētajam „nolikto atslēgu principam”, kuru plāno paredzēt Maksātnespējas likumā, kuru parlaments izskatīs trešajā lasījumā, jānosaka pārejas periods, trešdien Latvijas radio raidījumam „Pēcpusdiena” atzina Tieslietu ministrijas Nozaru politikas departamenta direktore Olga Zeile.

Viņa norādīja, ka  TM bez jau oficiāli iesniegtajiem priekšlikumiem rosinās arī ārpus procedūras iesniegs tehniskos redakcionālos precizējumus, un uzskata, ka jāparedz pārejas periods „nolikto atslēgu principam”.

To nevar attiecināt uz kredītņēmēji un aizdevēju attiecībām, kas nodibinātas pirms likuma stāšanās spēkā, pauda TM pārstāve. 

Savukārt Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāve Baiba Melnace pauda, ka „nolikto atslēgu princips” varētu sadārdzināt hipotekāros kredītus nākotnes kredītņēmējiem, jo bankām pieaugs riski.

 Jau ziņots, ka „nolikto atslēgu princips” paredz kredītņēmēja tiesības pārtraukt kredītmaksājumus  par mājokli, ja viņš vairs nespēj  tos segt, un nodot mājokli bankas īpašumā. Kritiķi jau iepriekš izteikušies, ka šī norma mazinās banku spējas un vēlmi kreditēt iedzīvotājus.

Tieši trešdien Saeimas Tautsaimniecības komisija pašlaik izskata  grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz „nolikto atslēgu principu”. Tas jau ir atbalstīts otrajā lasījumā. Lai to apstiprinātu, ir nepieciešams pozitīvs balsojums trešajā lasījumā Saeimā, un komisijas vadītājs paredz, ka par likuma pieņemšanu parlaments varētu balsot pavasarī. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti