Panorāma

Varakļānu domes priekšsēdētājs: ST lēmums liecina par demokrātiju

Panorāma

Baltkrievu solidaritātes akcijas visā pasaulē

Zemniekiem draud desmitiem tūkstošu eiro zaudējumi

Kooperatīva «Agrario» maksātnespējas procesā iesaistītajiem zemniekiem draud desmitiem tūkstošu eiro zaudējumi 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lauksaimniecības kooperatīva "Agrario" maksātnespējas procesā iesaistītie zemnieki varētu zaudēt desmitiem tūkstošu eiro. Šo naudu, ierosinot vairāk nekā 40 civillietas, no kooperatīva biedriem mēģina piedzīt maksātnespējas administrators. Tas varētu izdoties, plašāk interpretējot Maksātnespējas likumu. Pirmo no civillietām piektdien izskatīja Augstākās tiesas senāts paplašinātā sastāvā. 

Lauksaimniecības kooperatīvi ir brīvprātīgas zemnieku vai zemnieku saimniecību apvienības. Tas ir veids, kā saimniecības var efektīvāk strādāt un attīstīties.

Shēma parasti ir šāda: zemnieks nodod graudus kooperatīvam, kas tos tālāk pārdod jau ar uzcenojumu ražotājiem. Par nodotajiem graudiem zemnieks saņem atlīdzību. Turklāt kooperatīvs palīdz zemniekam ar izejvielām un konsultācijām.  

Līdz 2017. gadam tā strādāja arī lauksaimniecības kooperatīvs "Agrario". Neveiksmīga biznesa projekta dēļ iestājās kooperatīva maksātnespēja. Procesa administrators mēģina apmierināt kreditoru prasījumus, piedzenot zaudējumus no kooperatīva biedriem. Saskaņā ar kooperatīvo sabiedrību likumu – tas nav iespējams, jo kooperatīva biedri neatbild par kooperatīva saistībām. Taču administrators, plašāk interpretējot Maksātnespējas likumu, mēģina panākt pretējo. 

"Maksātnespējas likums paredz, ka ieinteresētas personas ir personālsabiedrību akcionāri vai dalībnieki, bet kooperatīvā ir nevis akcionāri vai dalībnieki, bet biedri," komentēja SIA "Lestene" valdes priekšsēdētājs Egīls Seņkāns.  

Maksātnespējīgais kooperatīvs "Agrario" savulaik apvienoja vairāk nekā 80 biedrus. Vienam no viņiem – SIA "Lestene" – gadījumā, ja tiesa apmierinās maksātnespējas administratora prasību, nāktos atmaksāt vairāk nekā 60 tūkstošus eiro. Šai saimniecībai tas nav izdzīvošanas jautājums. To gan nevarētu teikt par citām – mazākām zemnieku saimniecībām.   

Šāda saimniecība pieder zemniekam Uģim Eglītim Dobeles novada Penkules pagastā. Saimniecība darbojas aptuveni desmit gadus. Uģim ir vairāki ilgtermiņa kredīti. 

"Ja tiešām tiesa apstiprinās, ka es esmu vainīgs, ka man ir jāatmaksā, tad ir tā, ka mani legāli apzog. Es tā teikšu. Ja man jāatmaksā 52 tūkstoši, nu, tad ir manas saimniecības likvidācija. Man ir jāpārdod sava saimniecība, lai es varu samaksāt, un saimniekošanu beidzu," sacīja Eglītis.

Maksātnespējas administrators Edijs Jansons vēlas plašāk interpretēt Maksātnespējas likuma 72. pantu, kas nosaka ieinteresētās personas statusu. Par ieinteresētām personām, viņaprāt, ir uzskatāmi arī kooperatīvu biedri.  

"Biedri piedalās gan kooperatīvās sabiedrības dibināšanā, gan pamatkapitāla izveidē, gan pārvaldē un realizē arī citas likuma noteiktās savas tiesības. Viņi tāpat kā komercsabiedrību biedri ir tiesīgi saņemt peļņas daļu," norādīja Jansons.

Augstākās tiesas senāts, izskatot maksātnespējas administratora prasību pret vienu no "Agrario" biedriem par parāda piedziņu, piektdien nolēma atstāt negrozītu apelācijas instances nolēmumu, proti, noraidīt administratora prasību par parāda piedziņu. Vienlaikus tiesa ir atzinusi kooperatīva "Agrario" biedru par ieinteresēto personu.  

Tas varētu radīt tiesu praksi jeb judikatūru, uz kuru atsauksies, izskatot citas līdzīgas lietas. To Latvijas Televīzijai apstiprināja arī zvērināts advokāts Andris Tauriņš. Līdz ar to vēl aizvien pastāv iespēja, ka daudziem zemniekiem nāksies atmaksāt līdz pat desmitiem tūkstošiem eiro.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti