Tirgotāji rosina nodokļu atvieglojumus darbinieku transportēšanai; LM nepiekrīt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pārtikas tirgotāju asociācija rosina atbrīvot no darbaspēka nodokļa komersantu izdevumus darbinieku transportēšanai, jo reģionos trūkst darbinieku un ir nepieciešams viņiem nodrošināt transportu, bet valsts to papildus apliek ar nodokli. 

Labklājības ministrija (LM) gan uzskata, ka tas nebūtu pareizs risinājums, bet Finanšu ministrija atgādina arī par nepieciešamību nodrošināt pietiekamu sabiedriskā transporta infrastruktūru.

Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis Latvijas Radio raidījumā „Pēcpusdiena” stāstīja, ka jau vairākus gadus tirgotāji izjūt darbinieku trūkumu pārtikas veikalos reģionos, un bieži vien problēma ir tieši cilvēku trūkums konkrētajās vietās un nepieciešamība darbiniekiem braukt tālāk uz darbu.

Darbiniekiem, kas dzīvo tālāk no darba vietas, komersanti kompensē ceļa izdevumus, bet to apliek ar darbaspēka nodokli, un tas rada papildu izdevumus, tāpēc asociācija rosina šīs kompensācijas ar nodokļiem neaplikt.  

Labklājības ministrijas valsts sekretāre Ieva Jaunzeme raidījumam „Pēcpusdiena” gan norādīja, ka tas nebūtu taisnīgi pret tiem darbiniekiem, kuri paši apmaksā savus ceļa izdevumus un maksā nodokļus no visas savas algas. Šāds risinājums būtu „uz citu nodokļu maksātāju rēķina”, norādīja Jaunzeme.

Viņa arī norādīja, ka ministrija vēlētos redzēt cilvēkiem normālas algas, lai cilvēki paši varētu  apmaksāt ceļa izdevums, varētu atļauties dzīvokli un transportu.

Savukārt  Finanšu ministrijas Tiešo nodokļu departamenta direktores vietnieks Andrejs Birums raidījumam „Pēcpusdiena” pastāstīja, ka šobrīd uzņēmējiem ir iespēja organizēt savu transportu darbiniekiem, nevis maksāt viņiem kompensācijas. Šāds risinājums ļauj palielināt izdevumus saimnieciskajai darbībai un attiecīgi samazināt summu, kuru apliek ar uzņēmuma ienākuma nodokli. Tāpat Birums norādīja, ka daudzviet problēmas ir pat nevis kompensācijas un transporta izdevumi, bet nepietiekama sabiedriskā transporta infrastruktūra, kas arī būtu jārisina.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti