Sievietes uzņēmējas aicina pieteikties Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta atbalsta programmā

Sievietes uzņēmējas, kas darbojas lauksaimniecības un pārtikas nozarē, var pieteikties biznesa atbalsta programmai, ko organizē Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta zināšanu un inovāciju kopiena. Sešu mēnešu laikā uzņēmējas varēs mācīties, tikties ar mentoru, attīstīt savu biznesa ideju un programmas noslēgumā piedalīties konkursā, kur labākās idejas autore saņems 10 000 eiro biznesa idejas attīstīšanai.

Sievietes-uzņēmējas aicina pieteikties Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta atbalsta programmā
00:00 / 04:13

Starptautiskā atbalsta programma sievietēm, kas darbojas lauksaimniecības un pārtikas nozarē, Eiropā notiek jau piekto reizi, Latvijā otro reizi. 

"Šī programma tiek atbalstīta no Eiropas Savienības "EIT Food", kas ir kopiena – lielākā pasaulē un dinamiskākā pārtikas inovāciju attīstīšanai.

Un mēs aicinām pieteikties sievietes, kuras ir sasniegušas jau 18 gadu vecumu un ir nodibinājušas uzņēmumu, kas ir ne vecāks par trīs gadiem," skaidroja programmas koordinatore Santa Krastiņa no Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Zinātnes un inovāciju centra. 

"Tās var būt idejas dažādās jomās – gan par jaunajiem proteīniem, kā pārtiku padarīt veselīgāku, kā arī skatīties uz tādiem aspektiem kā iepakojums, marķējums, kā šī pārtika var tikt ražota, lai tajā ir mazāk atlikumu, veicina kādu lauksaimniecības procesu attīstīšanu, samazināt resursu patēriņu. Tā ka tas ideju klāsts var būt ļoti plašs un dažāds," viņa turpināja.

Jūlija Danilina no Rēzeknes novada pirms diviem gadiem kļuva par Latvijas konkursa uzvarētāju.  Viņas vīrs 250 hektāros audzē bioloģiskos graudaugus un griķus, bet Jūlija uzsākusi diedzētu griķu un proteīna batoniņu ražošanu. Sešu mēnešu laikā viņa attīstīja savu biznesa ideju un uzsāka eksportu.

"Bija jāidentificē savi mērķi, un tad pakāpeniski vajadzēja izpildīt un sasniegt to visu. Programmas noslēgumā uzsāku ražot arī proteīna batoniņus ar pievienoto proteīnu un arī musli no diedzētiem griķiem – tie bija jaunie produkti. Sešu mēnešu laikā mums bija apmācības un arī angļu valoda, kas man bija ļoti nepieciešama, man vajadzēja nedaudz uzlabot savas zināšanas. Programmas beigās es jau sāku piedalīties izstādēs citās valstīs, kur es prezentēju savus produktus un tagad es eksportēju uz Igauniju, uz Čehiju, Rumāniju, Vāciju, Poliju diezgan daudz," stāstīja Jūlija.

Programmas projekta vadītāja Santa Krastiņa norādīja, ka šogad atbalsta programma sievietēm notiks no jūnija līdz novembrim.

"Katrai dalībniecei būs mentors, ar kuru viņi sadarbosies, kā arī būs pieejamas darbnīcas un atbalsta tikšanās, lai varētu attīstīt savu ideju. Būs arī iespēja programmas laikā mācīties angļu valodu. Šī programma notiek vēl vairākās valstīs, līdz ar to programmas laikā dalībniecēm būs iespēja komunicēt ar sievietēm no citām valstīm un dalīties pieredzē. 12 valstīs tiks atlasītas 120 kandidātes, un tad būs iespēja tīkloties arī ar pārējām dalībniecēm," pauda Krastiņa.

Uzņēmēja no Rēzeknes novada Jūlija Danilina, kas uzvarēja programmā 2022. gadā, stāsta, ka sākotnēji viņu nedaudz mulsinājis nosacījums, ka programmā var piedalīties tikai sievietes. Bet ģimenes uzņēmumā arī sievietes loma biznesā ir svarīga.

"Mēs nodarbojamies ar tūrismu, mums ir griķu rezidence, pie mums brauc ciemiņi, un tur mēs stāstam par bioloģisko saimniekošanu, un tad, redzot to visu, cilvēki sāk vairāk novērtēt mūsu Latvijas zemniekus, tāpēc es domāju, sievietei ļoti liela loma lauksaimniecībā un pārtikas ražošanā, jo mēs radām pievienoto vērtību, stāstām par mūsu vīriem, par mūsu zemi, jā, par mūsu darbu. Un es biju pārsteigta un, protams, ļoti laimīga, ka es uzvarēju šo konkursu, bet, pat ja tu neesi uzvarētāja, es domāju, vienalga ieguvums ir tās visas apmācības, jauni kontakti, un tāpēc es iesaku visām piedalīties, ir tā vērts," vērtēja Jūlija.

Sievietes uzņēmējas, kam ir inovatīvas biznesa idejas lauksaimniecības un pārtikas nozarē, atbalsta programmai var pietiekties līdz 24. maijam. 10 dalībnieces programmas noslēgumā sacentīsies par galveno balvu – 10 000 eiro savas idejas attīstīšanai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti